CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ma politika, holnap történelem
A történelem az értéket őrzi meg

    A  média manipulációs technikáiról, a média és a közhangulat viszonyáról, az erkölcs és politika összeegyeztethetőségéről, az érdemi társadalmi kommunikáció és párbeszéd lehetőségének kérdéseiről is szólt – többek között – a jelen aktuálpolitikai kérdéseit sajátos humorral szemlélő és azokat kíméletlen kritikai kommentárral ellátó Ungváry Zsolt, a Magyar Demokrata hetilap újságírója, a Jobbszél Olvasóinak Soproni Baráti Köre rendezvényén.
    A Ma politika, holnap történelem című előadás címe az újságíró azon határozott állítását foglalta össze, amely szerint "a történelemben megvan a fajta igazságtétel, ami a napi politikában nincs meg".
- A nemzet emlékezete az idő elteltével helyére teszi a politikai eseményeket, úgy, hogy az értéktelen, a hamis, a hazug dolgok nem épülnek be a nemzet emlékezetébe - mondta Ungváry Zsolt, aki állítását történelmi, irodalmi példákkal bizonyította.
    "Hamis állítás az, amely szerint a politikai történések célja az, hogy jobban éljünk "- mondta az előadó; a politika eszköz arra, hogy a "jobb életet" megteremtsük, a politikában pedig az a jó, ami a magánéletben is jó.
    A magyar politikai élet egyik legnagyobb skandallumaként aposztrofálta azt a Magyar Országgyűlésben elhangzott mondatot – amelyet egyébként egy parlamenti közvetítés alatt ő maga hallott, és amelyre ott sem, és azóta sem reagált senki – és amely így hangzott: "Erkölcsi alapon nem lehet politizálni!"
- Pedig - véli Ungváry Zsolt – a politika dolga, hogy bizonyos törvényszerűségeket felismerve, azokat az emberek életének jobbá tétele céljából alkalmazza, de csakis, és kizárólag erkölcsi alapon.
    Egy nemzet érdekében való munkában, és a magánéletben lehet tudni, hogy melyik a helyes irány, függetlenül attól, hogy a többség hol áll - mondta.
    A médiában és a közéletben is elhangzó hazugságok "működéséről", azok toposszá való alakulásukat követően, további manipulatív jelleggel történő – médiában való – bevetésükről is szólt az előadó, elemezte a jobb és baloldal közötti érdemi kommunikáció hiányának okait.
    S hogy a politikából hogyan lesz történelem? Amennyiben kétszáz év múlva egy kutató a mai sajtóból szeretné rekonstruálni a mindennapok eseményeit,  – amelyek azért mégiscsak egyféleképpen történtek – amennyiben a bal-, meg a jobboldal sajtótermékeit mind áttanulmányozza, két különböző világot talál majd – érzékeltette  szemléletesen a jelenlegi politikai-közéleti helyzet sajtóorgánumokon keresztül történő teljesen különböző – gyakran egymással ellentétes – leképződését.
    Az előadó a jelenlegi közállapotokról, politikai morálról lesújtó véleménnyel volt, amely véleményének mindvégig, a mindennapokból vett események felidézésével szemléletesen illusztrálva, hangot is adott
    Ungváry Zsolt kérdésre, illetve hozzászólásra  válaszolva, egyetértett azzal, hogy a közéletben és a politikai életben a bibliai elvek szerinti gondolkodásmód kellene, hogy érvényesüljön, ezért is tartja úgy a jobboldali újságíró, hogy az Európa politikai-társadalmi életére, gondolkodására jellemző erkölcsi válság egyik oka az állam és egyház szétválasztására vezethető vissza, arra, hogy az Istenben való hitet száműzték a politikából, a közéletből.
    A rendezvényt követően a többkötetes újságíró könyveit dedikálta.

T.É.



2003. május 18., vasárnap 01:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület