CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

     Honvédelem 1900-1945-ig

    A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban műkődő Soproni Nemes Magyar Társaság legutóbbi ülésén a Honvédelem Napja alkalmából (május 21.) ifj. Sarkady Sándor történész-könyvtáros tartott előadást a Donnál harcolt soproniakról.
    A történelmi tények bemutatását követően az előadó hangsúlyozta: a Don-kanyart megjártak közül a szerencsésebbek évtizedekig csak szűk családi körben beszélhettek arról, hogy ott voltak Pestkovatkánál, Boldirevkánál, Urivánál, Storozsevojnél a -42 fokos hidegben.  Nagyon sokan távoztak már közülünk, magas kort megérve. Halálukig reménykedve abban, hogy valaki megkérdezi tőlük: mi történt a haza határaitól 2000 km-re? Az utókor feladata, hogy a hőseik emlékét ápolja, akiknek áldozata kötelez mindenkit arra, hogy a jelenben úgy éljen és haljon, hogy méltó legyen a magyar névre - mondta az előadó.
    Az előadást korabeli filmdokumentumokból összeállított filmvetítés követte.
Az igen szemléletes, ugyanakkor megrázó erejű előadást követően a résztvevők megtekintették a Honvédelem 1900-1945-ig című, eredeti, korabeli tárgyi relikviákból, kiadványokból álló kiállítást.
 

Haris Márton, a Soproni Nemes Magyar Társaság elnöke 

    Ifj. Sarkady Sándor nem csak szenvedélyes kutatója, alapos ismerője a témának és a kornak, hanem relikviák gyűjtője is egyben, és nem utolsó sorban a korabeli dokumentumok és kutatási források ismerője. Előadása alatt a hallgatóságnak gyakran támad az az érzése, hogy egy szemtanú beszámolóját hallgatja. Ezért is teszi fel magának minden, a magyar nép történelme iránt a rendezvényen megjelent érdeklődő, hogy a  mintegy – nagyrészt a hagyományőrzőkből álló – húsz fős társaság mellett a tegnapi (és az összes hasonló jellegű rendezvényen) miért nem ülnek ott (legalább) a történelem- és irodalomtanárok, diákjaik társaságában?
 

Ifj. Sarkady Sándor történész

    Haris Márton, a Soproni Nemes Magyar Társaság elnöke elmondta: a Honvédelem 1900-1945-ig kiállítás, amely  további tárgyakkal, anyagokkal bővül még,
 két hétig lesz látható a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum II. emeleti dísztermében, ahol munkanapokon 16-19 óra között áll nyitva az érdeklődők előtt. A szervezők a Berzsenyi Dániel Líceum  és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Csoportja arra kéri a csoporttal érkező látogatókat, hogy szándékukat a Líceum 99-512-430 -as telefonszámán előre jelezzék.
 

T.É.

Kapcsolódó oldalak:

Soproni katonák a Donnál
 



2003. május 22., csütörtök 22:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület