CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Falco innen, Falco onnan


Bizonyára a véletlen műve, hogy a szombathelyiek ugyanazon napon két oldalról is rálátást kaptak egyetlen "név"-re: a Falco-ra. A Falco Rt. vezérigazgatójával a Vas Népe közöl beszélgetést, míg Gráczer Györgyöt, a Falco sportklub ügyvezetőjét a Savaria Fórum szólaltatta meg.

A neves férfi kosárlabdacsapat ebben a bajnokságban hetedik lett - a célkitűzés azonban a hatba jutás volt. Anyagi gondokról lehet hallani... miszerint a gyengébb teljesítménynek olyan oka is van, hogy a csapatnál játszó külföldiek rendszeresen kaptak fizetést, a magyarok esetleg nem... Gráczer György szerint a pénznek nem szabad ilyen szinten szerepet játszani. A kosárlabda kluboknál a férfi mezőnyben alig van csapat, amelyik ne tartozott volna legalább két-három hónappal a játékosainak. Az Albacomp, a Paks és a Kecskemét voltak azok, amelyek mindig mindent pontosan ki tudtak fizetni, a nőknél a GYSEV. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, jelenleg is tartozik még a Falco játékosoknak, vannak biztosan távozó, vannak valószínűsíthetően elmenő játékosok, és új edző sincs még.

Idézet a beszélgetésből:

- Beszéljünk még a pénzről. Gyorssegélyt kaptak a várostól nemrég.

- Igen, és nagyon köszönjük, hogy a kritikus február-márciusi időszakban az éves támogatásból az időarányosnál sokkal nagyobb összeget utalt a számlánkra. Tizenkilenc milliót kaptunk.

- Viszont, gondolom, jó lenne, ha ezután sem felejtenék el a csapatot.

- Bizakodunk abban, hogy az a huszonöt millió, amit a közgyűlés megszavazott, nem a végső összeg. Reméljük, hogy a gyengébb eredmény ellenére a város látja a csapat értékeit, és nem hagy minket cserben. De minderre - úgy vélem - a nyár folyamán kapunk választ.

A faipari nagyvállalat Falco-ról ezeket tudhattuk meg a Mélyülő válság a faiparban című cikkből.

A faipar komoly válságot él át, a Falco Rt.-nek azonban van válasza a kihívásokra. Az elemzők azt jósolták, hogy 2002 második felére Nyugat-Európa dekonjunktúrája megszűnik, a térség gazdasága növekedésnek indul. Sajnos, ez nem így lett, sőt, még tovább mélyült a válság, ami Magyarországra is begyűrűzött, ugyanis nyugaton egyre kisebb lett az alacsonyabb értékű termékek, raklapok és egyéb csomagolóanyagok iránti kereslet. A faipar másik ágában, a falemeziparban egy kicsivel jobb a helyzet. A környezet- és egészségvédelmi szabályok betartása azonban itt is jelentős beruházásokat igényelt és igényel. Gond ezenkívül, hogy Nyugat-Európa kelet-európai piacokra igyekszik eladni az otthon nehezen értékesíthető termékeit, így az elmúlt évben például 150 ezer köbméter falemez jött be az országba, rendkívül nyomott áron... Ez a hazai termékek árát is lejjebb nyomta. Ehhez jött még a forint árfolyam-alakulásának hatása. Fekete Lajos, a Falco Rt. vezérigazgatója szerint azonban "A Falco Rt. szerencsére olyan tőkeerős, a nyugati cégekkel már összemérhető kapacitású üzem, hogy ezeket a gazdasági csapásokat tudja kezelni, s vannak eszközei a védekezésre." Ezt a jelentős beruházások is bizonyítják: beindítottak egy közel kétmilliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást, s összesen 1,2 milliárd forint értékben új felületkezelő-sort és egy raktárat építenek.

Cementkötésű faforgácslap - építőipari és belsőépítészeti alapanyag


A kép forrása: www.falco.hu

Sebők Lili



2003. május 23., péntek 11:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület