CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Két napon át nemes borok és jó muzsika a Fő téren

12. Soproni Borünnep
Két napon át nemes borok és jó muzsika a Fő téren

- Fúvószenekarunk, mint ötletgazda 1992-ben szervezte az első Soproni Borünnepet a borkultúra terjesztésére, a borvidék jobb megismerése céljából.
A rendezvény helyszíne a Várisi zenepavilon és környéke volt - mondta el Weinberger Károly, a Soproni Városi Fúvószenekar Alapítványának titkára, a borünnep fő szervezője és ötletgazdája.


Kalmár István alpolgármester köszöntője
-  Azt szeretettem volna elérni, hogy a Soproni Városi Fúvószenekar tevékenységéhez valami maradandó nevezetesség fűzödjön, másrészt a már meglévő sörnapokkal való párhuzam, illetve a bor nemessége és a borvidékünk által Sopronhoz való szoros kapcsolata, szintén a borünnep létrehozásának szükségességét adta; a  borfogyasztásikultúrának az őt megillető színvonalra emelése szintén kitűzött célja volt a rendezvénynek


    Az eleinte egynapos rendezvényt a jubileumi 5. évben bővítettük kétnaposra. A város akkori kérésére az ezt követő évtől a helyszín a Fő tér lett, melynek elsődleges célja a belvárosi élet kiterjesztése, a turistaszezon kibővítése volt. Ez volt saz az időpont, amelytől kezdve Spron városa támogatja a rendezvényt különféle mértékben, melynek fejében a színvonal tartására is ösztönöz bennünket.

Eleinte egységes sátorban, később faházakban mérték a gazdák a Soproni és környéki borokat. Volt alkalom, amikor Ausztriából, Szlovákiából is jöttek gazdák, így a választék is bővült - ismertette vázlatosan a Soproni Borünnep"múltját" Weinberger Károly .
Elmúlt években a cyberpress is rendszeresen beszámolt az eseményekről.
Az idei, 12. Borünnep május 24-25-én a Fő téren várja látogatóit.

A bemutatkozó borosgazdák, borozók között a Bacchus Borozó, a Csapó Pince (Fertőrákos), a Hauer Pince Balf, A Jandl Pincészet, a Taschnervin, a Székely Borászat, a Vincellér Ház, a Weingut Sommer (Meggyes-Mörbisch), a Bercsényi Borozó, a Hartmann-Zeberer, az Iváncsics-Roll Pince, Németh Antal (Balf), a Stubi Borozó, a Tátrai Pince, a Vinex Borászat, a Weininger Pincészet kínálja borait a soproniaknak és a rendezvényre látogató vendégeknek.
A hagyományok szerinti, finom nedű kóstolása mellé a hangulatteremtő muzsikát a következő fellépők szolgáltatják: Abenberg Fúvószenekara (Németország), a Bánfalvi Énekkar, a Brennbergi Énekkar, a Deutschkreutzi Fúvószenekar (Ausztria), a Kőszegi Fúvószenekar, a Mosonmagyaróvári MOFÉM Fúvószenekar, a Sárvári Fúvószenekar, a Soproni Juventus Fúvószenekar, A Soproni Majorett Csoport, a Schattendorfi Fúvószenekar, a Szombathelyi Ifjúsági Fúvvósok, a        Testvériség Tánccsoport, a Téti Fúvószenekar, a Varasdi Fúvószenekar (Horvátország), valamint a rendező a Sopron Városi Fúvószenekar.
A mai hagyományos ünnepélyes felvonulás és megnyitó után kezdetét vette a kétnapos színes, szórakoztató program, amelyen holnap 11.00 órakor a a Soproni Történelmi Borvidék Borversenyének eredményhirdetésére is sor kerül.

Webkameránk lencséjén át így látták a rendezvényt a világon bárhonnan

 


T.É.

Fotó: Gludovátz Attila
 



2003. május 24., szombat 23:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület