CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Bodzavirág fesztivál

    Nem csak képletesen szólva, hanem a valóságban is bodzaillat lengi be a Fertő-mentét.
    A bodzavirág ünnepe, a második alkalommal megrendezett Bodzavirág Fesztivál vonzotta ma Fertőbozra nem csak a helybelieket, hanem – a több száz résztvevő között – a környék több településének lakóit is.

    Az ünnepi eseményen Henn Márton polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Szabóné Szűcs Ildikó, Markotabödöge polgármestere nyitotta meg a fesztivált. A polgármester asszony arról beszélt, hogy gondjaik, hétköznapjaik mellett a kis lélekszámú településeknek is szükségük van az ünnepekre; arról is szólt, hogy fejlődésük, életminőségük javítása érdekében fontos a kistelepülések együttgondolkodása, összefogása.
Henn Márton polgármester, a műsorvezető és Szabóné Szűcs Ildikó Markotabödöge polgármestere

    Markotabödöge az a település, ahol immár ötödik alkalommal rendezték meg az Uborka Fesztivált, amelynek – hagyományossá vált –  időpontja szeptember első szombatja. A markotabödögei uborkafesztivál adta az ötletet Fertőboz polgármesterének a bodzavirág fesztiválra.
Szabóné Szűcs Ildikó a megnyitó után egy pohár friss bodzaital mellett mondta el, hogy követendő példának tartja a Fertő-menti települések összefogását, amelyhez hasonló javára válna a tizenegy Tó-közi településnek is.

    S bár úgy tudni, hogy Fertőboz mind magyar, mint német elnevezése egyaránt a bodzához kötődik, annak ellenére a név nem az egyetlen és legfontosabb oka annak, hogy a fesztivál megrendezésre került és másodszorra is sikere van. Sokkal inkább az, hogy az esemény időpontjára a figyelem a Fertő-menti településre irányul, látogatók érkeznek és keresik azt, ami immár Fertőboz egyik sajátossága: a bodzából készült ételeket, italokat, és természetesen a jó kedvű együttlétet, ugyanakkor felfedezik a vidék többi értékét, látnivalóját.
    A fertőboziak pedig színes műsorral, bodza-alapanyagból készült különleges ételekkel, italokkal, bográcsgulyással, halászlével várták és vendégelték meg a Rozi Bozi parkolójában felállított sátorba betérőket.


Készül a bográcsgulyás 

    A jó hangulatról a Fertőrákosi Fúvósok, a Balfi Dalárda, a Pom-Pom Lady-k, a nagycenki táncosok, a Fertőendrédi Juniorok, a nagycenki Hársfa Néptánc Egyesület, H. Nagy Cecilía gondoskodtak.
x

A Fertőrákosi Fúvósok
A Balfi Dalárda
Pom-Pom Ladyk
H. Nagy Cecilía

Olvasóinknak a szervezők jóvoltából néhány bodza-különlegesség recepjét is közreadjuk.

Rántott bodzavirág
Friss bodzavirágot sűrű palacsintatésztába mártunk a száránál fogva, majd pár pillanatra forró olajba tesszük.  Lecsepegtetjük, megcukrozzuk. Kézből fogyasztható!

Képviselőfánk bodzavirágkrémmel
A képviselőfánkok krémjébe belefőzzük a bodza-virágokat, majd ezzel a krémmel töltjük a fánkot.

Bodzás palacsinta
A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolunk. Kisütés után bodzalekvárral vagy főzött, bodzavirágos krémmel töltjük.

Gyümölcsrizs bodzavirággal
A hideg gyümölcsrizst felében tejjel, felében bodzaszörppel készítjük friss morzsolt bodzavirágot is belefözve. Gyümölcsökkel (eper, cseresznye - mert éppen ezek érnek) + tejszínhabbal, bodzavirággal, citromfűvel vagy mentalevéllel díszítjük.

Bodzadzsem
Főzzünk 80 dkg cukorból 3 dl vízzel szirupot, majd tegyünk bele 1 kg megtisztított, jól megérett bodzabogyót, és erős tűzön főzzük ne túl sűrűre. Forrón tegyük üvegekbe majd szárazon, dunsztoljuk. Készíthetjük fele-fele arányban szilvával keverve is.

Bodzaszörp (télire)
40 szép bodzavirág, 5 liter víz, 4 citrom (2 héjastól, 2 hámozva), 4 kiló cukor, 12 deka citromsav,
1 evőkanál szalicil.
A vizet felforraljuk, és amikor langyosra hűlt, mindent beleteszünk. A virágokat nem kell megmosni, viszont csak tiszta levegőjű helyről szedhetjük. Az egészet jól összekeverjük és 5 napig érleljük. A hatodik napon leszűrjük, üvegekbe töltjük. Hígítva használjuk fel.

Bodzaszörp (azonnali fogyasztásra)
5-6 jókora bodzavirágot beáztatunk 5 liter vízbe 2 napra. Leszűrjük, beleteszünk egy vékonyra karikázott citromot, 70-80 deka cukrot és 1 deka borkősavat. 2-3 napig állni hagyjuk. Időnként megkeverjük, majd széttöltjük üvegekbe.Lehűtjük, és máris fogyasztható. Ezt nem kell hígítani.



2003. május 25., vasárnap 23:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület