CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

GySEV: Kilencszázmilliós veszteség- Soproni Informatikai Klub- Megszűnő győri iskolák- Fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem aulájában

Kilencszázmilliós veszteség a GySEV Rt.-nél
  A GySEV Rt. elmúlt évi vesztesége több mint 900 millió forint – jelentették be kedden a vasúttársaság közgyűlését követően. Az idei üzleti terv célja a részvénytársaság veszteségének eltüntetése.
  A  Budapesten tartott sajtótájékoztatón Szabó András elnök jelentette be, hogy a cég magyarországi üzeme 817, osztrák üzeme pedig 100 millió forint veszteséget termelt az elmúlt évben.  A veszteséges gazdálkodás érinti az rt. leányvállalatainak, befektetéseinek és ingatlanjainak jövőjét is, valamint a mecénatúra területét.
Az előzetes nyilatkozatokkal összhangban a Hotel Sopron működtetését is befolyásolja a GySEV cég veszteséges működése.
Az SVSE sportkomplexum a jövőben a vasúti dolgozók sportját és rekreációját szolgálja majd.
A tegnapi közgyűlésen arról is döntés született, hogy a párhuzamosságok megszüntetése érdekében a pénzügyi és számviteli feladatokat Sopronban végzik, a budapesti központban csak az ellenőrző funkció marad.
A vasúttársaság eredményesebb működése érdekében költségtakarékos gazdálkodást vezetnek be, és tárgyalásokat folytatnak a magyar és az osztrák állammal, a személyszállítás veszteségeinek csökkentéséről és a vasúti infrastruktúra finanszírozásának problémájáról. A GySEV Rt. számol uniós tagságunk őket érintő negatív hatásaival is, az automatikusan megszűnő szolgáltatásaik helyett új, a fuvarozást kiegészítő logisztikai tevékenységeket vezetnek be.
    A West-Pannonia Eurégióban a jobb utaskiszolgálás érdekében a három darab villamos motorvonat beszerzését készítik elő, és folytatják a Sopron–Szombathely közötti vonal korszerűsítését is, hogy az itt haladó vonatok elérhessék az óránkénti 120 kilométeres sebességet. (Kisalföld nyomán).

Soproni Informatikai Klub 2003. május 29-én, csütörtökön, 16 órakor tartja ülését a soproni MTESZ-székházban a Soproni Informatikai Klub, amelyen Szabó péter informatikus a Voice over IP rendeszerek, IP telefónia címmel tart előadást. A rendezvényt a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület soproni területi szervezete és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Információ Technológiai Tanszéke szervezi.

 Megszűnő győri iskolák A tanév végén megszűnik a Balázs Béla Általános Iskola, a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola, valamint az Ady-óvoda, és 2006. július 1-jével hasonló sors vár a Petz Lajos Egészségügyi Középiskolára is.
A város a nyáron megszűnő Rejtő-iskola épületét 434 millió forintért adja el a római katolikus egyházmegyének és az orsolyitáknak. A vételárat 2005 végéig kell
kifizetniük. Az önkormányzat kikötése, hogy az ingatlanban legalább tíz évig oktatási tevékenységet kell folytatni. Az orsolyiták tartományfőnöknője megjegyezte: "A teljes kárpótlási összeget - ami nem áll arányban a város által meghatározott vételárral - csak 2007-ig juttatja el a kormány az orsolyitáknak, így csak a győri egyházmegyével közösen tudjuk megvásárolni az ingatlant." A tanév végén megszűnő a Rejtő-középiskolát és képzéseit más intézmények veszik át. Az iskola oktatási palettája elég sokszínű volt, ezért a szakirányokat több középiskola között kellett szétosztani. A textilipari szakirány a Lukács Középiskolába, a ruhaipari a Kossuth Középiskolába, az élelmiszer-analitikus szak a Veres Középiskolába, a felnőttképzés a dolgozók gimnáziumába, a két gimnáziumi osztály a Szentgyörgyi Gimnáziumba és a Bercsényi Gimnáziumba kerül. Utóbbi iskolából az idei beiskolázású autóelektronikai műszerész, közlekedésgépész-technikus és közúti járműgépész szakot a Lukács iskolába viszik. A Rejtőhöz hasonló sorsra jut a Balázs Béla Általános Iskola, amelynek tanulóit az új tanévben a Marcalvárosi Közoktatási Központ fogadja be. Az Ady-óvoda épületében a nevelési tanácsadó kap helyet. A logopédiai csoport a pedagógusokkal együtt a Kassák utcai óvodába kerül, a többi kisgyereket kisebb csoportokban, illetve egyénileg helyezik el más óvodákban. Nem sokkal jár jobban a Petz-középiskola sem. Az iskola kifutó rendszerben szűnik meg 2006 júliusában, azaz a most ott tanuló diákok még a megszokott épületben tehetik le az érettségit. (Educatio Press)

Fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem aulájában Május 20-a óta látható a Harmónia Művészeti Iskola bemutatkozó fotókiállítása a Széchenyi István Egyetem aulájában.
A Harmónia Művészeti Iskolában négy éve tanítanak fotózást, a hallgatók száma ma már eléri az ötven főt. Minden szeptemberben indítanak tanfolyamat, de alkalmat biztosítanak évközben is a bekapcsolódásra. A hallgatók között a fiatalabb korosztály 10-12 éves az idősebbek 28-30 évesek. A fotósok Zenit XP típusú gépekkel dolgoznak, magyar Forte nyersanyagokkal és vegyszerekkel. A laborálást is maguk végzik a diákok az iskola három saját, részben gépesített laborjában.
(Educatio Press)



2003. május 28., szerda 23:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület