CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Weöres Sándor versmondó versennyel egybekötött irodalmi pályázat
Soproni résztvevőkkel, berzsenyis díjazottakkal

Sándorok

    Az Ostffyasszonyfai Petőfi Sándor ÁMK Általános Iskolája az ostffyasszonyfai és a csöngei önkormányzat támogatásával a 2002/2003-as tanévben is - a Falunap rendezvények sorában - meghirdette a Weöres Sándor versmondó versennyel egybekötött irodalmi pályázatát. Május 30-án, pénteken került sor a versmondó versenyre és az irodalmi pályázat eredményhirdetésére.
    A rendezvénysorozat mottója a szombathelyi Balogh József költő tollából:
 

Szomjas medrű vékony szalag, 
te kedves kis Lánka patak, 
ugye láttad a két Sándort…
Pegazusok ma is szállnak.

    A két helyi vonatkozású költőóriás Sándor jubileuma sugallta a versmondó verseny ajánlását: a versenyzők Petőfi Sándor és Weöres Sándor egy-egy szabadon választott versével nevezhettek be. A 90 éve született Weöres Sándor gyerekéveinek nagy részét szülei birtokán, a szomszédos Csöngén töltötte. Petőfi Sándor - aki 180 éve született -, 1839 tavaszán unokabátyjánál, Salkovics Péternél töltött több hetet Ostffyasszonyfán. Itt kötött barátságot unokatestvérével, Orlai Petrics Somával, fiatal éveinek későbbi életrajzírójával. Ősszel innen indult Sopronba, lelkében a kis Tóth Róza iránti kamasz-szerelemmel:
 

Róza

Szende szerény ibolyák völgyén füzögetve bokrétát,
Szökdele berkének kedvesem árnyai alatt.
Jött és látta Eos bájait; irigyelve pirúla,
S a fák lombi fölé könnyeket ejtve futott.

Ostfiasszonyfa, 1839. május 29

    Balogh József, a zsűri elnöke egy harmadik, ma is élő és alkotó költőírásról említett anekdotát: Kányádi Sándor, amikor egyszer megkérdezték tőle, mi a vers lényege, az előtte ülő székely fiúcskának dobta tovább a labdát. A kisfiú így válaszolt: “A vers az, amit mondani kell.” Balogh József így bíztatta a versmondókat: “A vers az, amit mondani kell. Mondjátok a verset jó szívvel, ahogy elhittétek. Mondjátok úgy a szátokkal, ahogy a szívetek diktálja!”
 

Versmondó verseny

    Közel száz általános iskolás vállalkozott a nagy megmérettetésre. A Vas megyeiek mellett soproniak is bemutatkoztak. Talán nem véletlenül figyeltek fel városunkban a két kis vasi falucska közös felhívására. Mindkét költőnek van soproni vonatkozása: Petőfi Sándor Ostffyasszonyfáról érkezett Sopronba, hogy itt katonáskodhasson - ha már az evangélikus líceumban nem tanulhatott -, abban a laktanyában, aminek helyén a jelenlegi Petőfi Sándor Általános Iskola áll. Weöres Sándor a mai Széchenyi István Gimnáziumban tett sikeres érettségi vizsgát magántanulóként.

    A versmondók között a soproni Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója, Sárközi Tamás Márk is szerepelt. Petőfi Sándor “Arany Lacinak” című versét még az iskolai versmondó verseny ihletésére választotta, és édesanyja készítette fel. Weöres Sándor versét viszont a Kurucdombi Fiókkönyvtárban fedezte fel, egyszerre két szövegváltozatban. Márknak megtetszett a vers, rajzot is készített hozzá.

    A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum versmondói eredményesen szerepeltek: Pethő Sarolta - felkészítője Bernáth Csaba - 3. helyezést ért el Petőfi Sándor “Szeget szeggel” és Weöres Sándor “Dob és tánc” című versével. Kun Katinkától Petőfi Sándor “Itt van az ősz, itt van újra” és Weöres Sándor “Ki minek gondol” című versét hallottuk, őt szintén Bernáth Csaba készítette fel. Versmondását Ostffyasszonyfa Aranysas Gyógyszertára különdíjjal jutalmazta. Kirchner Kata - felkészítője Bátki Zsuzsa - Petőfi Sándor “Dicsőséges nagyurak” és Weöres Sándor “Kutya” című versét mondta.

A versmondó verseny helyezettjei:

1-2. osztályos korcsoportban: Mészáros Bettina (Jánosháza), Szalóky Anna (Celldömölk), Kovács Alexandra (Sárvár)
3-4. osztályos korcsoportban: Szabó Rebeka (Celldömölk), Csejtei Tamás (Sárvár), Vacurka Gabriella (Jánosháza)
5-6. osztályos korcsoportban: Nyikos Dávid (Szombathely), Földi Borbála (Ostffyasszonyfa), Pethő Sarolta (Sopron)
7-8. osztályos korcsoportban: Győri Boglárka (Celldömölk), Horváth Zoltán (Celldömölk), Giczi Janka (Ostffyasszonyfa)

Különdíjban részesültek:

A Petőfi MGTSZ Ostffyasszonyfa különdíja: Molnár Zsófia (Kemenesszentmihályfa), Nyikos Dávid (Szombathely), Németh Vivien.
Ostffyasszonyfa Önkormányzata különdíja: Szűcs Viktória (Ostffyasszonyfa), Molnár Szilárd (Szombathely) és Szovák Szilvia (Sárvár).
Ostffyasszonyfa Közalapítvány különdíja: Kasza Kornél (Sárvár) és Kazári András (Celldömölk).
Vas Megyei Temetkezési Vállalat, Szombathely különdíja: Kocsis Csaba (Sárvár).
Csönge különdíja: Németh Réka (Celldömölk).
Nagy Barnabás vállalkozó (Patyi Étterem, Csönge) különdíja: Horváth Viktória (Celldömölk).
Aranysas Gyógyszertár, Ostffyasszonyfa különdíja: Kurucz Klaudia (Celldömölk), Kun Katinka (Sopron).
 

Irodalmi pályázat

    A Weöres Sándor versmondó versennyel egybekötött irodalmi pályázatra a kiírásnak megfelelően az alsósok prózai művekkel készültek, a felső tagozatosok verset írtak. 26 pályamunka érkezett, a művek alapgondolata a szülőföld.

 1-4. osztályos korcsoportban, próza kategóriában: Rideg Enikő (Karcag): “Este a Tiszán” , Horváth Katalin (Sárvár): “Valami, ami az enyém” , Kreiner Gabriella (Celldömölk): “Szülőföldemen”
5-8. osztályos korcsoportban, vers kategóriában: Bilics Gergely Mihály (Fót): “Szabad élet otthon”, Benkő Gabriella (Vát): “Hazatérsz”, Tóth Kata (Vasszécsény): “Valahol…”

    A zárszóban a zsűrielnök Balogh József költő valamennyi részvevő nevében köszönetét fejezte ki a szervezőknek, vezetőknek a széleskörű összefogás eredményeként megvalósult ünnepnapért, így összegezve zárógondolatait: “Akinek fogy a hite a mindennapok gondja-baja közepett, jöjjön el Ostffyasszonyfára!”
    Valóban példaértékű Ostffyasszonyfa és Csönge összefogása eredményeként a közösen végzett folyamatos aprómunka öröme, a nagy elődök tisztelete, a kortársak megbecsülése, a zsűri gyermekközpontú tevékenysége és a gyerekek szépre-jóra nevelése.
K.T.E.



2003. május 31., szombat 17:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület