CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Különös napkelte

Május 31-én hajnalban részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg hazánkból. Sopronban mintegy 40-en vettek részt a Stella Sopron által rendezett bemutatón a KRESZ-parkban.

Május utolsó napján különleges élményben lehetett része azoknak, akik fel tudtak kelni a kora reggeli órákban. A szombati napfelkelte ugyanis csodás látványt nyújtott: a megszokott napkorong helyett ezúttal egy "vörös sarló" kelt fel az északkeleti égbolton.

A jelenség magyarázata, hogy aznap gyűrűs - ill. hazánkból nézve részleges - napfogyatkozás történt. A Hold ilyenkor pontosan a Föld és a Nap között helyezkedik el, csakúgy, mint teljes napfogyatkozás esetén. Azonban a Hold nem mindig ugyanakkora távolságra van a Földtől. Ha a fogyatkozás éppen égi kísérőnk távolabbi helyzetében következik be, akkor az nem tudja teljesen eltakarni a napkorongot, s így a Nap széle - mint egy külső gyűrű - látható marad.
Magyarországról a fogyatkozás második fele volt megfigyelhető, ráadásul rögtön a napfelkelte időpontjától kezdve gyönyörködhettünk a nem mindennapi látványban. Hazánkban a részleges fogyatkozás során a maximális takarás 81 %-os volt.A maximális fedésre napfelkelte után negyed órával került sor, a jelenség pedig egy órával később ért véget.

Sopronban az esemény megfigyelésére a KRESZ-parkban bemutatót tartott a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja, a Stella Sopron. A korai időpont dacára - a Nap Sopronban 5:04 perckor kelt - 35-40 ember gyűlt össze a Citadella falánál. Szerencsére az időjárás kedvezett, hiszen a horizont feletti keskeny felhőcsíkot leszámítva az égbolt derült volt. A nézelődők speciális védőszemüvegeken, hegesztőpajzsokon ill. a Stella Sopron tagjainak napszűrőkkel ellátott távcsövein keresztül figyelhették meg a gyorsan fogyó, majd fokozatosan növekvő napkorongot. Sőt, a távcsövekben a keskeny napsarlón még egy szép napfoltcsoport is fellelhető volt - tovább fokozva ezzel az amúgy is csodálatos látványt.
A jelenséget többen megörökítették fényképezőgép ill. videokamera segítségével.

A soproni bemutatóval egyidejűleg az egész országban szerveztek hasonló jellegű megfigyeléseket. A hűség városa igencsak kitett magáért, hiszen országos viszonylatban is sokan voltak kíváncsiak a jeles eseményre.

Az itt látható képet Szabó Sándor /Stella Sopron/ készítette:

A napfogyatkozásról és az ország további részein lezajlott megfigyelésekről bővebben tájékozódhatnak a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján: www.mcse.hu



Szalai Tamás

2003. jĂşnius 03., kedd 08:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület