CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 9., csütörtök, Gergely napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Biga a hagyományőrzőknél

Régió 3.


Ahogyan a Régió 2. című cikkben ( http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7288 ) a Régió 1. ( http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7291 ) egyik témáját, a csillagászkodást részleteztem egy kicsit, most a másik témáról, a Savaria Légió hagyományőrző egyesület tevékenységéről beszélek egy kicsit bővebben.

Akik Önök közül tavaly ellátogattak a június 21. és július 21. között megrendezett a XXXVII. Nemzetközi Kulturális Fesztivál megnyitójára Győrben, láthatták a Savaria Légiót - a fesztivál az ő római kort megidéző felvonulásukkal kezdődött. A Szombathelyen most már három éve (idén nyár végén - augusztus 20-24-ig - lesz negyedszer) rendszeresen megrendezett Savaria Karneválon ( http://www.savariakarneval.hu/magyar.htm ) is találkozhattak velük - mind a szabadtéri játék szereplőiként, mind a felvonulásokon. Jelen vannak évről évre a katonai nyílt napon is Szombathelyen, a Savaria Laktanya bemutatkozásakor (ld. http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7097 ).

Történelem /Forrás: http://www.ffg.sulinet.hu/szt97/egyud/pannniaa.htm /

A római kultúra fénykorában, az egész Mediterráneumot átfogó világbirodalom idején, az első századtól az ötödikig a Dunántúl is római tartomány, amelyben négy évszázad alatt kiépül az ókori civilizáció minden vívmánya, a kő úthálózat - hídjaival és postaszolgálattal - éppúgy, mint a hódítás központjai, a légióstáborok, castrumok és a városok, vízvezetékrendszerükkel, fürdőikkel, amfiteátrumaikkal és temetkezési helyeikkel, városias életmódjukkal, a fejlettségnek mindazzal az eredményével ellátva, amit az etruszk és görög kultúra értékeit és vívmányait magába foglaló és tovább gyarapító sajátos civilizáció Hispániától a Kaukázusig vagy a Közel-Keletig az ókori Európának, Afrikának és Ázsiának a "Pax Romana" évszázadaiban nyújtani tudott. Némi túlzással azt is állíthatjuk, hogy a mai két országterület - a nyugati országrész és a keleti - fejlettségbeli különbsége jórészt még a római időből származik, hiszen Pannónia úthálózata, városai vagy a megerősített Duna-vonal mint limes, vagyis határ a kőépítés kultúrájának magas szintjét őrizte meg hosszú évszázadokra. Még a jáki templom l3. századi falaiban is találhatók a római korban feltehetően hajón és kőutakon szállított görög vagy itáliai márványtömbök.

E kor Savaria-beli, Pannonia-beli tanulmányozására, s ezen belül is az itt szolgált katonák életének kutatására-bemutatására alakult 1998-ban a Savaria Légió hagyománykutató, hagyományőrző és ismeretterjesztő egyesület. Tagjai közt találunk régészt, történészt, praktizáló védőügyvédet, levéltárost, katonatisztet...

Kalandos, itt-ott rögös úton, de beszerezték, megszerezték a korhű öltözékeket is, és azóta már számos rendezvény fényét emelték "katonáink", s reméljük, fogják is még! Ízelítőül álljon róluk néhány fénykép!

Biga - kétkerekű, két ló vontatta hadiszekér vagy versenykocsi az ókori rómaiaknál.


A képek forrása: http://www.legio.hu

Sebők Lili



2003. jĂşnius 03., kedd 13:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület