CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Java-oktatás - de hol? Az obszervatóriumban!

Régió 4.


Ismerkedjünk tovább Szombathellyel, Kedves Olvasóim! Nézzünk egy-két intézményt városunkból!

A Gothard Amatőrcsillagászati Egyesületről http://www.extra.hu/gothard/idx.htm már volt szó - hogy mégis újból emlegetem őket, az a nevük. Városunk jeles intézménye ugyanis az


http://www.gothard.hu/


Innen már érthető, miért is vette fel az Egyesület épp a Gothard nevet - Gothard Jenőét.


A Vasvármegyei nemesi család legidősebb sarja, a természettudományos érdeklődésű Gothard Jenő (1857-1909) a nála mintegy tizenöt esztendővel idősebb, már világhírű csillagásznak, az ógyallai Konkoly Thege Miklósnak (1842-1916) hatására csillagászati obszervatóriumot rendezett be a Szombathely melletti Herényben lévő birtokán. Az egykupolás főépület tervét Hauszmann Alajos műegyetemi tanár készítette, a berendezéseket és a dobalakú kupolát maga a fiatal polihisztor földbirtokos Gothard Jenő tervezte. A Herényi Asztrofizikai Obszervatóriumban 1881. október 20-án megtörtént az első észlelés, amelyet a századforduló új tudományágában, az asztrofizikában világszerte jelentkező sikersorozatok hazai kezdő lépései között tartanak számon. A csillagászati megfigyelésekben 1883-ig testvére, Gothard Sándor (1859-1939) is segédkezett, a harmadik fivér, Gothard István (1869-1948) pedig a meteorológiai adatgyűjtésben vett részt. Gothard Jenő jobbkeze Molnár József műszerész volt, akivel élete végéig együtt dolgoztak. A főépületben fizikai, kémiai, fotográfiai laboratóriumok és finommechanikai műhely kapott helyet. A csillagvizsgálóhoz meteorológiai és földmágnességi észleléseket szolgáló létesítmények is tartoztak.

Az Obszervatórium legfontosabb feladatai: Az egyetemi csillagvizsgálóban elsősorban nemzetközi szintű tudományos kutatás folyik, ehhez kapcsolódnak az obszervatórium munkatársainak vezetésével végzett szakmai gyakorlatok. Az intézmény Nyugat-Magyarország jelentős felsőoktatási és tudományos kutatóintézete. Az intézet munkatársai az ELTE-n kívül oktatnak a Berzsenyi Dániel Főiskolán és a Gábor Dénes Főiskolán. Az obszervatórium olyan közművelődési feladatokat is ellát, amelyek korszerű természettudományos ismeretekkel segítik a térség kulturális fejlődését.

Meglepetés akkor éri a Tisztelt Honlaplátogatót, ha a kicsi mozgó reklámfigurácskával figyelemfelkeltővé tett "reklám"-négyszögre kattint a jobb alsó részen. Akkor ugyanis egy új, nem várt világ nyílik meg előtte - az Obszervatóriumnak van ugyanis egy igazán nem várt "profilja": működik ott egy Java Szakértői Központ. ( http://www.gothard.hu/SunAJC/SunAJC.html)

"Célja, hogy a világ egyik legelterjedtebb, bárki számára hozzáférhető, platformfüggetlen programozási nyelve, a Java elérhetővé váljon a nyugat-magyarországi felső- és középfokú oktatásban résztvevő diákok számára. A Központ feladata, hogy beilleszkedjen a graduális oktatásba, valamint az országos hálózat nyugat-magyarországi tagjaként szakmai fórumok keretében ismertesse, oktassa, illetve tanácsadással segítse a Java programozási nyelv minél szélesebb körű elterjedését."



A képek forrása: http://www.gothard.hu

Sebők Lili



2003. jĂşnius 04., szerda 07:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület