CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Császárszalonnát Japánba

Császárszalonnát Japánba
Minőségi hústermékek a kapuvári üzemből

Dinamikus fejlődés, megbízhatóság, kiváló munkaszervezés, biztos jövőkép. Nagyon röviden így lehetne bemutatni a Ringa Húsipari Rt. kapuvári üzemegységét.

Lehel Károly a főmérnök a fennállásának 75. évfordulóját tavaly ünneplő húsipari üzemben. Évente átlagban 350 ezer sertést vágnak. Az állatok darabolása, csontozása, az elsősorban exportra szánt húsáru feldolgozása itt történik. A már meglévő amerikai, orosz, olasz, spanyol exportpartnerek köre az utóbbi években a távol-keleti, japán és koreai piaccal bővült, ahová nyers sertéshúsféleségeket, császárszalonnát, tarját, karajt szállítanak. Az áruval szemben rendkívüli igényeket támasztanak a japánok, de jól fizetnek. Az amerikai piac az utóbbi időben ismét fellendülőben. Az orosz vásárlók a bacon mellett hetente 25-30 tonna kenőmájast rendelnek. A japán piacra virslit is szállítanak. A hazai üzlethálózatok leginkább a szeletelt bacont, a Pannon-, a Jumbó-, az Uzsonnasonkát, illetve a darált húst (löncsöt) keresik.
A Ringa Húsipari Rt. – Győr-Sopron-Kapuvár – 1500 alkalmazottja közül nyolcszázharmincan a nagy hagyományokkal rendelkező kapuvári üzemben dolgoznak a legmagasabb, az európai normáknak, sőt az amerikai higiéniai előírásoknak megfelelő, patika tisztaságú csarnokokban.
– Jelenlegi feladatainkat megoldjuk, de a régióban újabban sokan választják a húsiparnál is jobban fizető ausztriai és hazai munkalehetőségeket. A nagy hozzáértést követelő minőségi termékek előállításánál viszont nincs gond a szakember utánpótlással – mondja Lehel Károly. A főmérnök úgy fogalmaz, Kapuváron apáról fiúra száll a hentes szakma. A tankönyvekből is kimaradt fogásokat, húsipari tradíciókat a munkaasztal mellett sajátítják, lesik el egymástól a szakemberek.
Ami az évi 22 milliárd forintos árbevételt elérő részvénytársaság terveit illeti, megtudtuk, a termelés ötven százaléka továbbra is exportra kerül. Amellett, hogy a Ringa az ország legnagyobb üzletláncolatainak a beszállítója, kispartnereit szintén megtartotta. A főmérnök a jövőt illető fejlesztések között említette a csomagoló és a daraboló részleg korszerűsítését azért, hogy az export diktálta feltételeknek ne csak most, hanem az EU-hoz való csatlakozás után is megfeleljenek. Ami pedig a termékstruktúrát illeti: a hagyományos kínálat széles skálája mellett bővítik a konyhakész termékek körét.

Török Magda



2000. szeptember 29., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület