CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Negyvenhatodszor: Soproni Ünnepi Hetek

    Negyvenhatodik alkalommal kezdődik meg június 20-án Sopronban az Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat, amelynek részletes programkínálatát Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója sajtótájékoztatón ismertette.

    Zenészek táncosok felvonulásával, majd az ünnepi megnyitót követően soproni előadók közreműködésével tartott Fő téri koncerttel indul június 20-án a fesztivál, amely alatt a már hagyományosan magas színvonalú fertőrákosi barlangszínházi produkciók között a Magyar Állami Népi Együttes Műsora (Naplegenda) mellett, Verdi Rigoletto-ja, Lehár Ferenc: A mosoly országa, és az operairodalom slágereit , (Pitti Katalin, Dávid Krisztina, Gál Erika, Gregor József, Berkes János, Káldi Kiss András, Illemszky Lajos fellépésével ) felvonultató operagála nyújt változatos kínálatot a zenekedvelőknek.

    Fesztivál a fesztiválban a méltán nemzetközi hírnevű Régi Zenei Napok, idén tizenkilencedik alkalommal, visszatérő vendégprofesszorok – Barthold Kuijken (Belgium), Anneke Boeke (Hollandia), Martin Klietmann (Ausztria), Komlós Katalin, valamint Széll Rita (Magyarország) – vezetésével várja az öt kurzus (fuvola, furulya, ének, fortepiano, illetve barokk tánc – résztvevőit. A Régi Zenei Napok hagyományos helyszínei a Szent György templom, a Jezsuita udvar, az evangélikus templom, illetve a B. W. Pannónia M. Hotel mellett a parádés záróeseménynek, a nagy sikerű barokk táncháznak helyszíne ezúttal a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ lesz.

    Számos és rangos kísérő rendezvény között – a Városháza dísztermének átadása, a Hűség-kút avatás, és a Határ-bál – szintén az Ünnepi Hetek nyitóprogramjainak sorát gazdagítja, a továbbiakban az V. Nemzetközi Kórusfesztivál, a IX. Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, a horvát nemzetiségi nap, harmonika-koncert, és Dag Aschatz zongorahangversenye. A Volt Fesztivál szintén az Ünnepi Hetek eseményeivel egy időben zajlik.

    A színházkedvelőknek a Petőfi Színház társulata Barillet-Grédy: A kaktusz virága előbemutatója szól.
    A Fő téri színpadon zajló szabadtéri programok hangulatához a június 21-22 -én rendezett "Ördögszekér" kézműves vásár is hozzátartozik majd, amely ideje alatt játszóház, valamint bolgár és görög zenekarok és táncegyüttesek előadása, és a Méta jubileumi koncertje zajlik.

    A kézműves és kirakodóvásár ideje alatt Sopronban az idei alkalommal először rendezik meg a Mézeskalácsünnepet: a mézeskalácsosok találkozóját és bemutatóját.
    Július 13-ig tart a fesztivál, amelynek a szervezők által igényesen összeállított és gazdag programajánlatából az idén – a szerényebb költségvetés miatt, ami egyébként a tavalyi harminc százalékát teszi ki – hiányoznak a közönség által megszokott és várt szabadtéri happening-szerű produkciók, illetve kamarakoncertek és a belváros udvaraiban zajló kamaraszínházi előadások
    Az elmaradhatatlan kiállítási programok száma is csökkent, viszont a program-előzetes szerint a színvonal nem: a Festőteremben a 2000. évi Szombathelyi Textiltriennálé díjazottjainak tárlata, az Orsolya téri Lábasházban a XIV. Országos Érembiennálé várja a vizuális művészeteket kedvelőket.

    Rangos sportesemények között ökölvívó-, tájfutó-, nemzetközi női torna-, darts soft-versenyek, valamint asztalitenisz, gyeplabda, sakk, teke, íjász, vitorlásverseny és Fertő tó kör-futóverseny gazdagítja a sportesemények kínálatát.

    A Soproni Ünnepi Hetek programjait, illetve beharangozóit olvasóink megtalálják a Programajánlónkban, CyberHírek rovatunkban, és Pro Kultúra Kht. web-oldalán.

T.É.



2003. június 05., csütörtök 20:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület