CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Egyeztetés a május végi felhőszakadás okozta károkról
 
Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés és egyben a GYMS Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke csütörtökön egyeztetésre hívta a május végi felhőszakadásokban kárt szenvedett települések polgármestereit, hogy az eddig megtett lépéseket összegezzék, illetve a további teendőket pontosítsák.

Amint a rendkívüli esőzések okozta károkról a sajtó már többször beszámolt, a példanélküli, korábban nem regisztrált mennyiségben és hihetetlen intenzitással érkező "égi áldás" megyeszerte gondokat okozott. A legnagyobb problémák kétségkívül a sokorói és bakonyaljai településeinken jelentkeztek. Itt ugyanis az özönvízszerű csapadék - a domborzati viszonyok miatt nagy vízgyűjtő területről összegyűlve - koncentráltan zúdult be a lakott területekre.
A - felszíni vízelvezető rendszer átbocsátó képességét messze meghaladó - víztömeg és az általa hozott hordalék óriási károkat okozott az utakban és az árkokban.
 
A hasonló helyzetek kezelésére vonatkozó kormányrendelet a következőképpen definiálja a vis maior eseményt, illetve annak feloldási lehetőségét:  "az önkormányzati tulajdont sújtó előre nem látható természeti (vagy más) károk", az önkormányzat az ilyen károkból adódó többletkiadásainak részbeni vagy teljes kifizetésének támogatását kérheti a Területfejlesztési Tanácstól.
 
Ezzel a lehetőséggel a MTT tudomása szerint 6 település kíván élni. Kajárpéc, Sokorópátka, Pannonhalma, Tényő, Ravazd és Bakonypéterd a felhőszakadások okozta károkat azonnal jelezte.
 
A Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT), a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Polgári Védelem győri kirendeltsége munkatársai a helyszínen rögzítették (jegyzőkönyvvel, fotókkal) a káreseményeket.
Az önkormányzatok a váratlan természeti csapás okozta vis maior helyzet feloldásához forrásokkal nem rendelkeznek, ezért megkezdték a - kötelező feladataik ellátását szolgáló közlekedési és vízügyi létesítményekben keletkezett - károk enyhítéséhez támogatást kérő pályázataik kidolgozását.
 
Mivel a helyreállítási tervekkel és költségvetéssel alátámasztott dokumentumokkal felszerelt pályázatok még nem érkeztek az MTT-hez, így csak az első kárbecslések összegei ismertek: Kajárpéc 2 millió Ft, Sokorópátka 10 millió Ft, Pannonhalma 20 millió Ft,  Tényő 10 millió Ft, Ravazd 7 millió Ft , Bakonypéterd 1,5 millió Ft.

A felhőszakadás nyomán előreláthatólag beérkező támogatási igények várhatóan meghaladják a Tanács vis maior problémák kezelésére 2003-ban elkülönített 46 millió Ft-jából még fel nem használt 36,8 millió Ft-ot.
(Megjegyzés: a rendkívüli esőzés okozta károkon túl további két - elbírálásra váró - vis maior támogatási igény is döntésre vár, ezek egyike 46,7 millió Ft-os igénnyel !)
 
A 2002.  év vis maior keretéről rendelezésre álló információk szerint 2002-ben már május 7-én elfogyott a 46,28 millió Ft-os megyei vis maior keret.
Akkor a további vis maior igényeket felterjesztésre kerültek  a BM-be.  Az MTT  által igazolt kéréseket  elfogadva a pályázóknak - a központi keretből - további 552,2 millió Ft támogatást  ítélt meg a tárca (ebből 423,6 millió Ft-ot az árvízi védekezésre és helyreállításra, további 128,6 millió Ft-ot pedig egyéb vis maior események feloldásához  kapták az önkormányzatok.
 
Valószínűsíthető tehát, hogy az MTT 2003-ban is hasonlóképpen lesz kénytelen eljárni, mint tavaly.
Nem csak a pénzügyi korlát, hanem a helyzet is hasonló az elmúlt évihez, abban, hogy a települések  részint a tavaly a Dunán levonuló ár elleni védekezéshez, részint idén a dombokról lezúduló áradat okozta károk enyhítéséhez kérnek vis maior támogatást.

Mindezekkel együtt, fontos megjegyezni, hogy az MTT és a települések nem várják ölbe tett  kézzel a sajnos gyakran ismétlődő  nagy - bár a mostani rendkívüli mértéket el nem érő - esőzések "kellemetlen" következményeit, hiszen egyrészt az MTT eddig minden évben támogatta a vízrendezési tervezéseket és kivitelezéseket, másrészt elkészült egy mintaértékű tervezési munka (komplex, nagytérségi vízrendezési terv Nyúl és Ravazd között).

Székely Imre (MTT)



2003. június 05., csütörtök 22:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület