CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Parlagfűmentesítési program

    Országos parlagfűmentesítési programhoz való csatlakozást hirdet meg az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja, amelynek célja a földterületek gondozása: gyomlálás, kaszálás, fűnyírás.

    A felhívás szól mindazokhoz, akik úgy érzik, hogy tenniük kell ezért, hogy minél kevesebb parlagfű jusson el a virágzó pollent szóró fázisig!
Csatlakozásukat: parlagfu@eszcsm.hu e-mail címen jelenthetik be. Honlap:  www.parlagfu.hu
 Telefax: 06 1 331-2915



Mit kell tudnunk a parlagfűről?

    A parlagfű Magyarországon nem őshonos növény, rohamos hazai terjedése kevesebb, mint száz évre tehető.
    Miután nincs természetes biológiai ellensége nálunk , a klimatikus viszonyok (télen a fagymentes napok alacsony száma, később a meleg, száraz időjárás) nem gátolják növekedését a legtöbb kultúrnövényünkkel szemben ; illetve a művelésből kivont, gazdátlan, elhanyagolt földterületeken vagy településrészeken megfelelő viszonyokat talál : gyors terjedése nemcsak érthető, de -megfelelő ellenakciók nélkül- várható, hogy Magyarország teljes területén magas “fertőzöttség” lesz néhány éven belül.

    2002-ben 5.400.000 hektáron volt kimutatható védekezés előtt.
    A mentesítésre több lehetőség is van, de nincs egyetlen , mindenütt eredményesen hasz- nálható eljárás.
    A biológiai módszerek (olyan növény vagy állat fajok betelepítésével, amelyek bármilyen úton, de gátolják növekedését, szaporodását) jelenleg nem jönnek szóba, többek között bizonytalan eredményük és hosszú távú kiszámíthatatlanságuk miatt sem.
    A vegyszeres irtás elsősorban nagyobb, összefüggő területeken költséghatékony, nagymennyiségű előzetes, részben koordinált szervező munkát és pénzt igényel , amelyek feltételei várhatóan csak a későbbiekben állnak rendelkezésre. Ez az eljárás természetesen kizárólag szakértő kezekbe való.
    A leghatékonyabb, bár élőmunka igénye miatt kisebb területeken érvényesülő mentesítési lehetőség a mechanikai irtás : a gyomlálás , a tövek kihúzása (korábbi időben, kisebb méreteknél. Kesztyűben kell végezni !) vagy a talajszinti, gyökérnyaki sarabolás (ezek a növények nem tudnak újra hajtani) , illetve később a kapálás, kaszálás.
    A kaszálást a legtöbb helyen legalább egyszer meg is kell ismételni, mert az igen alacsonyan elágazó rügyekből, első oldalhajtásokból , amelyeket éppen a talajhoz való közelségük miatt a kasza nem ér el teljesen, további hajtások fejlődnek. Ezért a már mentesített területek utóellenőrzése is szükséges 3-4 hét múlva . Sűrűbb állományban , amelynek virágpor termelő képessége meghaladja a ritkább állományú parlagfüves területekét , szintén ez a célravezető mechanikus módszer. A mechanikus módszerek alkalmazásakor megoldandó az eltávolított növények elszállítása és feldolgozása, elsősorban komposztálással.
    A parlagfű növény eltávolítására a legalkalmasabbak a pollenszórás megkezdését megelőző napok , hetek lennének, ami nem teljesen egységes dátum országszerte, de a mentesítő akciók közösen, egyidejűleg szervezve érik el a legnagyobb hatást.
    Hazánkban a tél erejétől, hosszától függően általában március végén indul meg a parlagfű kelése, amely április-májusban éri el a csúcsát, de kisebb intenzitással egészen az őszi fagyokig tarthat. Ezért, ha az eltávolítás túl korán történik, újrakelés és a növény rendelkezésére álló idő hosszától függően akár újabb növénypor szórás is várható már egyszer mentesített területen. Intenzív növekedése júniusra, július elejére tehető, az első pollenszemcsék július közepe táján várhatók a csapdákban.
    A virágzás megkezdése után a pollenek hatásának már koncentráltan, fokozottan lesz kitéve az, aki a mentesítést végzi. Különösen a kézi mentesítés (egészen közel a pollentartamú porzós részekhez ) járhat azzal a veszéllyel, hogy ismert tüneteket súlyosbít, vagy ki is válthat friss tüneteket olyanokban akik már kapcsolatba kerültek a parlagfű pollennel ,de nem voltak tüneteik. Ebben a helyzetben az arc (orr-száj) maszk már nem nyújt megfelelő szűrő hatást.
     Intenzív pollenszórás és ezzel együtt a parlagfű allergiás betegek tömeges jelentkezése a háziorvosi és más szakorvosi hálózatokban július végére és augusztus egészére tehető, de később is tart. Augusztus végétől új betegek jelentkezése elsősorban olyan körből várható, akik parlagfű-mentes helyről térnek vissza, a már ismert betegek közül azok keresik fel ismételten a rendelőket, akiknek az addig alkalmazott gyógyszerek nem hozták meg a kívánt tünetcsökkenést, életminőség javulást.

Az összefoglalót készítette prof. Dr. Nékám Kristóf,
a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke



2003. június 06., péntek 15:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület