CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

VII. Országos Vízi Közmű Konferencia Sopronban

    A magyarországi víz- és csatorna szolgáltatást valamint a hazai vízipart és kereskedelmet reprezentatívan képviselő Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetsége – a Soproni Vízmű Rt. közreműködésével - az idei évben június 12-13-án immár hetedik alkalommal rendezte meg - ezúttal a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban - a hagyományos Vízi Közmű Konferenciát, amely az évek során a vízügy éves nagy rendezvényévé vált. A június 12-nek, a vízi közművek napjának nyolcadik alkalommal megrendezett ünnepségével egybekötött konferencián az ország minden részéből és határainkról túlról, a vízügyi dolgozók, a média és a szakma iránt érdeklődők köréből mintegy 450 szakember - közöttük 40 kiállító cég képviselője - jelent meg, akiket Hegedüs László, a Soproni Vízmű Rt. vezérigazgatója valamint Kalmár István, Sopron alpolgármestere köszöntöttek.

    “A vízi közmű szolgáltatás korszerűsítése”- felkészülés az EU csatlakozásra - így hangzott a konferencia jelmondata, melynek plenáris üléseit Szekeres István, a Szövetség elnöke vezette. A nyitó plenáris ülésen “A magyarországi vízi közmű szolgáltatás időszerű kérdéseiről” Dr. Kovács György Zoltán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője, Ivóvízhálózatok rehabilitációja: merre tart a világ?” címmel Dr. Somlyódy László akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára, és “A Nemzeti Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programjáról” Dr Habuda Judit, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának főcsoportfőnöke tartottak bevezető előadásokat.
    A programban a plenáris előadások mellett öt szakterületi szekcióban 90 előadás hangzott el a vízi közművek korszerű működtetése, a vízi közművek EU konform fejlesztése, az EU csatlakozás gazdasági kérdései, ügyfélszolgálat, PR és kommunikáció témakörökben. A programot az ország víz- és csatorna szolgáltató szervezeteinek munkáját, közönség-kapcsolatait valamint a világszínvonalú hazai vízipart és kereskedelmet bemutató videofilmek színesítették. A záró plenáris ülés összefoglalójában a víz- és csatorna szolgáltató szakma műszaki, gazdasági és PR képviselői egyaránt hangsúlyozták: a szolgáltató szervezetek és a vízipar – szakmai tapasztalataival és a közvélemény felé való nyitottságával - felkészült a szakma EU csatlakozási feladatainak, nagyszabású fejlesztéseinek végrehajtására, a fogyasztó-központú szolgáltatás ellátására és színvonalának erősítésére. Mindez azonban csak az állam, a tulajdonos önkormányzatok, a szolgáltatási piac résztvevői és a fogyasztók együttes gondolkodásával és kezdeményezéseivel, az EU támogatási formák hatékony felhasználásával valósítható meg eredményesen – mondták.
Persányi Miklós, miniszter

    A konferencián vízügyi vezetők kíséretében megjelent, és köszöntőt mondott Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki a jelenlevők előtt érzékeltette, hogy a környezetvédelem és a vízügy gondjai már korábbi tevékenységeiből ismertek előtte. Mindkét terület - összességében több ezer milliárdos - fejlesztési igényeinek a közvéleménnyel szükséges megismertetése és támogatásának megszerzése mellett fő feladatának a környezetvédelmi szemlélet kormányszintű képviseletét tekinti. A miniszter az állam környezetvédelmi és vízügyi feladatainak segítésében igényli a Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetségében képviselt 25 ezer szakember tapasztalatait, kezdeményezéseit – hangsúlyozta Dr. Persányi Miklós.
    A vízi közművek napjának ünnepségén Szekeres István, a Szövetség elnöke és Dr. Papp Mária főtitkár kitüntetéseket adott át 24 példamutató életpályát befutott szakembernek és a Szövetség PR pályázata nyerteseinek, akik között egy soproni is szerepel: Kiss Zoltán, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.volt műszaki osztályvezetője 40 éves munkáját jutalmazták a rangos szakmai elismeréssel.
 


A rendezvény ideje alatt a helyszínen  szakmai bemutató várja a résztvevőket

    A rendezvény alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott: 1.200 millió forint értékű berzházásnak kell megvalósulnia 2009-ig, illetve 2015-ig az ivóvíz-, valamint a szennyvíz területén, amely területeken a forráskoordinálás is komoly jövőbeni feladatot jelent.
 

Hegedüs László vezérigazgató és Szekeres István a Szövetség elnöke 

    Az állami források, az önkormányzat, a lakosság,valamint  az üzemeltető forrásai mellett jelentős uniós forrásokra is számít az ágazat, ahhoz, hogy az éves százmilliárdos fejlesztéseket véghez tudja vinni. A vízi közmű ágazatból "nem lehet pénzt kivenni" - hangzott el újságírói kérdésre. A környezetvédelmi beruházások nem eredményeznek többlet-bevételt, a jelenlegi díjak a szolgáltatás költségmegtérülése  szempontjából 20-30 százalékkal alacsonyabbak, viszont a szükséges fejlesztések, és üzemletetés költségeinek megtérülése a díjak háromszorosára történő emelesését tennék szükségessé.

J.T.-T.É.



2003. június 12., csütörtök 23:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület