CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

250 éves a magyar szénbányászat

    Konferencián és kiállításon emlékezett a Központi Bányászati Múzeum és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület a  magyar szénbányászat 250 éves múltjáról Sopronban.

Dr. Simon Kálmán bányamérnök, Kalmár István alpolgármester, Dr. Tolnay Lajos elnök, Dr. Kapolyi László akadémikus a konferencia megnyitóján

    A soproni Megyeháza dísztermében tartott tudományos konferencián Dr. Tolnay Lajos elnöki megnyitóját Dr. Kapolyi László akadémikus Az energia és a szerkezeti anyagok termelési, környezetgazdálkodási és fenntartható fejlődési összefüggései címmel tartott előadása követte. A továbbiakban elhangzottak Dr. Izsó István: A kőszénbányászat évszázados jogi vitája, Bircher Erzsébet: ...Egyedül a közhaszon kedvéért..." (Az abszolutista állam szerepvállalása kőszénbányászatunk első évtizedeiben), Dr. Huszár Zoltán: A pécsi szénbányászat két évszázada, különös tekintettel a szociálpolitikára, Ivan Hercko-Eugen Kladivic: A szenbányászat története a mai Szlovákia területén, 1919-ig című  előadások. Dr. Wanek Ferenc: Az erdélyi szénbányászat kezdetei, Dr. Szvircsek Ferenc a Nógrád megyei barnakőszén bányászat kialakulása, Dr. Csiffátry Gergely Energiaválság a 18-19. századi Magyarországon, Szabó LászlóA "Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat", Molnár László Brennbergbányáról-egyéni nosztalgiával címmel tartott előadásai zárták a tudományos konferenciát.

    A 250 éves magyar szénbányászat tiszteletére a soproni központi Bányászati Múzeumban "...Egyedül a közhaszon kedvéért..." címmel időszakos kiállítás is nyílt, amelyet Dr. Kovács Ferenc akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár, a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke ajánlott a látogatók figyelmébe. Dr. Kovács Ferenc megnyitóbeszédében hangsúlyozta: az elmúlt két és fél évszázad eseményeire való emlékezés, a szakma becsületének ápolása mellett szükséges lenne szénbányászat jövőjével is foglalkozni.
Bircher Erzsébet, a Központi Bányászati Múzeum igazgatója

    A konferencia résztvevői Brennbergbányán, a volt Rudolf aknánál koszorúzással emlékeztek az első magyar kőszénbányára, és a mindenkori magyar szénbányászokra.
    A jubileumi évfordulóra a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány a tudományos konferencián elhangzott előadások írásos anyagát tanulmánykötetben jelentette meg.

A soproni Központi Bányászati Múzemban nyílt – és 2004. január 10-ig hétfő kivételével, naponta 10-18 óra között látogatható –  időszakos tárlaton korabeli műszerek, tárgyi emlékek, relikviák, térképek idézik a magyar szénbányászat múltját, amelyről az alkalomra megjelentetett tanulmánykötet bevezetőjében így szól Dr. Esztó Péter, a magyar Bányászati Hivatal elnöke:
" A magyar szénbányászat első évtizedeit a bányafelhagyások és az újrakezdések, a tőkeszegénység és a jogi bizonytalanság jellemezte. Egy valamiben nem volt hiány: a szaktudásban. Az ércbányászatban szerzett évszázados tapasztalatok és az újonnan nyíló szénbányák művelésére betelepedett külhoni szénbányászok együttes tudása nemcsak a termelés elindítására, hanem a 19. század negyvenes éveitől megvalósuló nagyarányú technológiai fejlesztésre is elegendő szellemi muníciót adott.
    A 18. századi gazdasági lépéshátrányunk ledolgozásának egyik pillére volt a magyar kőszénbányászat, mely a felhasznált energia egyre nagyobb hányadát biztosította. Nem valósulhatott volna meg a 19. század első felének polgárosodási folyamata, a kiegyezést követő évek hatalmas gazdasági fejlődése a szénbányászat eredményei és erőfeszítesi nélkül.
Szénbányászatunk az elmúlt két és fél évszázadban gyakran erején felül teljesítve biztosította az ország iparához, a lakosság ellátásához a szükséges mértékű energiát. Heroikus erőfeszítések, világszínvonalú technológiai fejlesztések, szoros emberi kötelékek jellemezték ezeket az évszázadokat. A szénbányászok sajátos közösségi tudata, mentalitása sokmindent a mai napig megőrzött ebből a világból".
 
Bányász biztonsági lámpa
Erőmérő (XIX. század) a Szlovák Bányászati Múzeumból
Bányamécs
Brennbergi Bánya-Album
Brennbergbánya a XIX. századi térképen (Soproni Levéltár)
A brennbergi Főbányagondnok pecsétje 1825-ből (Soproni Levéltár)

T.É.



2003. jĂşnius 14., szombat 15:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület