CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Kimaradások tán ingyenes a Nyugati Kapu

Kimaradások után ingyenes a Nyugati Kapu
Ismét megjelent a soproni hetilap

Tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha Önök semmit sem vettek volna észre: a kimaradásokat, hogy néhány pénteken nem jelentünk meg. A kimaradásokért elnézést kérünk. Titkon reménykedünk, ennyi idő után is elnéző lesz az Olvasó. Az előfizetőket a kiadó igyekszik kárpótolni. Szó se róla, magunk ugyancsak ijedten éltük át az újságtalan napokat, aztán a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tisztújító küldöttgyűlésének kezdetét és végét, az azóta eltelt heteket. Tét a szakmai tisztesség fenntartása – mondta akkortájt a régi-új elnök, Wisinger István.
Csak ennyi?

Tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha Önök semmit sem hallottak volna, a rosszindulatú pletykákat, a suttogásokat, nem hallottak volna arról, hogy betörtek a szerkesztőségbe, gépeket vittek el, értő módon megbénítottak minket. Ami ehhez írható még - a rablás előtti és utáni időkből - ,  azt felejteni lehet.
Tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha Önök semmit sem vennének észre, ha senki nem csodálkozna, ámuldozna, hogy a Nyugati Kapu ettől a héttől újra a piacon van, a csatatéren, igaz, kicsit megváltozva. Szellemiségében semmiképpen. De: új helyen készül, a lapot a Széchenyi nevével fémjelzett nyomda készíti Győrben, s ami talán a legfontosabb, a régió hetilapja ingyen jut el az Olvasóhoz - egyelőre tízezer példányban.
Meggyőződésünk, hogy akik a Nyugati Kaput választják a maguk számára reklámhordozónak, azok szintén jól járnak.
- Dögöljetek meg! – sziszegte gyűlölködőn valaki múltkor a telefonba. Semmi baj, hozzá vagyunk mi szokva, hogy Sopronban ilyen hang is van a Nyugati Kapuval kapcsolatban – már elég hosszú ideje. Hogy kollégáknak mondott lihegők döngölték a betonba lépten-nyomon. Hogy kaptuk a tanácsot: adjátok el egy külföldinek. Tíz esztendeje az ausztrál sportminiszter sajtótitkára, Dettre András mondta: „Egy veszélyre azonban figyelmeztetlek benneteket, ne adjátok el magatokat a külföldi tőkéseknek, mert az veszélyes dolog.”
Szavakkal van körülkerítve az életünk, megesik, hogy hirtelenjében – példa rá minden kimaradt péntek – vaskerítés lesz belőlük, és ebbe a ketrecbe kerülünk. Kimaradnak számok. A világ változása ilyesmiken is mérhető. Ellenségeink  természetesen örültek ennek, az úr a telefonba belehahotázott, és megfogalmazta, hová menjen mindenki, aki a Nyugati Kapunál dolgozik. A régió naplóját írjuk, nyolcvan hete sértünk érdekeket, tudván, másutt a dolgok másképp állnak, forognak, más színűek. Való igaz,  az emlegetett mondatra hirtelen érzékenyek lettünk, régi időkre gondoltunk, amikor egy városban megjelenhetett három-négy napilap, kormánypárti, liberális, radikális, vagy krajcáros hirdető újságot adtak ki a városba érkezők igényeit kiszolgálva. A helyi újság mégiscsak arra való, hogy rögzítse a vidék jelenét. A helyi sajtó fénykora az első világháború kezdetéig tartott, rendkívül változatos volt. Az olvasó szolgálatát tekintették kiindulópontnak. De mondhatnánk, akkoriban még számon tartották egymást az emberek.
Reméljük, lesznek még irigyeink.

címlap

zóna archívum



© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület