CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A sárga ruhás újonc

Hozta Isten!


Az Alajos-nap (június 21.), azaz a tegnap eléggé mozgalmasra, délutántól már zaklatottnak tekinthetőre sikeredett - és még éjjelre is jutott sms, amitől lesújtottan és porba hulottan lapultam bele az ágyamba. Igaz, a pár perc múlva kitörő hoosszú-hosszú tűzijáték hangjai úgyis felébresztettek volna - tehát akár örülhetek is, hogy ilyen felspannolt és éber voltam még azokban a percekben is, nem pedig első álmomból pattantam fel jó reflexekkel, hogy meneküljek-e, mert megtámadták Szombathelyet, vagy mi az a sok, földrengető mély durranás?

Sok éven keresztül erdészünnep volt számomra ez a nap. Édesapám Alajos volt, erdész - s névnapját köszönteni ilyentájt (vagy a pontos napon, vagy a megelőző pár - követő pár napban) sok kollégája látogatta meg, és igen jó hangulatú ebédek, beszélgetések zajlottak a nagy tölgyfák karéjában álldogáló erdészház udvarának hatalmas sziltönk-asztala körül.

A tegnapi nap nem volt sem emelkedett, sem vidám számomra, inkább a bolondokháza és az idegbaj keverékének alakult, s bennem elszánást szítva ült volna el... de egy furcsa csavarral még éjjel is, mint mondtam, tudott újat hozni megdöbbentő ráébredésből. Azért csak elaludtam valahogy - és bár ma, vasárnap nem szándékoztam korán kelni, mint utóbb az órára pillantva csodálkozva megállapítottam: hat óra tízkor sikeredett e művelet. Nekem, a már húsz év óta városban élő egykori erdészlánynak az korán van.

Ám, mondom, az már csak utólag ellenőriztetett, mennyi is az idő... A jó hűs éjjeli levegőt beterelgető nyitott erkélyajtó nemcsak az oxigéndús áert, hanem a hangokat is előzékenyen betessékelte - és én egy hangra, egy huszonéve nem hallott hangra ébredtem. Talán hihetetlen, hiszen kertes övezetben lakunk, és már szajkó, szarka is betelepült az erdei fauna lakói közül, de sas és vércse is portyázik fölöttünk - sárgarigót én még nem hallottam errefelé énekelni, pedig sok erre a termő gyümölcsfa. Most a cseresznyeszezon tart. És tavaly, meg tavalyelőtt júniusban ilyenkor is tartott, meg még azelőtt, minden évben - de itt eddig sárgarigó sohasem szólt.

Kissé bizonytalan reggeli első léptekkel kijutottam a teraszra, és próbáltam a hangforrást felkutatni a meggy- és cseresznye-, no meg alma- és ringló-lombozat között. Hosszasan figyeltem - meglátni nem sikerült az "ízlésesen öltözködő" hangadót. Ám nemcsak néztem - füleltem is erősen, hátha tövisszúró gébics vagy szajkó szórakozik: utánozza a sárga cseresznyecsipkedőt... de... a nagyon intenzív figyelés után is csak abban maradtam magammal: ez bizony nem utánzás!

Pár hete visszatértek a tíz, kilenc éve itt még nagyszámban brekegő, majd "elpárolgott" kecskebékák képviselői a Gyöngyösbe - s most, a csillagászati értelemben vett év második felének nyitónapján, június 22-én, a nagyhagyományú Szent Iván-nap küszöbén új vendég is megjelent: a sárgarigó!

Hozta Isten! Eredményes második év-felet kívánok vele Mindannyiunknak!



A kép forrása: http://www.mefa.hu/suli/

Sebők Lili



2003. június 22., vasárnap 08:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület