CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Gols polgármesterének látogatása Sopronban


Hofrat Matthias Achs a burgenlandi Gálos(Gols) polgármestere és Wilfing Ferenc Sopron polgármesteri kabinetfőnöke tartott sajtótájékoztatót július 9-én  a soproni Városháza kistermében.

A vendéglátó Wilfing Ferenc bevezetőjében tájékoztatta a sajtót arról, hogy a látogatás célja a régi kapcsolatok felélesztése. Golsban, az  egyik legnagyobb borkultúrával rendelkező osztrák városban, közel száz borosgazda több mint háromszáz féle bort termel, a két város együttműködése hasznos lehet a soproni gazdák számára is.


Wilfing Ferenc és Hofrat Matthias Achs

Matthias Achs beszámolt arról, hogy a közös megbeszélésen, többek között, közös projektek létrehozásának lehetőségeiről, az előző évi célkitűzések megvalósításáról és új célok kitűzésének lehetőségéről esett szó.
Gálos (Gols) 1921-ig Nyugat-Magyarországhoz tartozott, ma Ausztria legjelentősebb bortermelő vídékeként, a világ bortermelésének egy százalékát, a legjobb minőségű borokat adja. Matthias Achs polgármester a kismartoni(Eisenstadt) Szövetségi Bor Egyesület tagjaként is szívesen látná a magyar borokat azokon a tudományos elemzéseken, amelyeket az egyesület végez.
A 3600 lelket számláló város Burgenland tizedik legnagyobb településeként is bebizonyította, hogy kis létszámú lakosság is érhet el nagy eredményeket.
A polgármester bemutatta a Golsi Népünnepély, a Pannonia 2003 Vásár, a Fertő Régió Borkóstolója és Bor Prezentációja, a Golsi Kulturális Nyár, 2003. augusztus 8. és augusztus 17. között megrendezésre kerülő rendezvényeit.
A tervezett program szerint a népünnepélyen a régió legjelentősebb együttesei lépnek fel. A Pannonia 2003 Vásáron a 241 kiállító között idén is lesznek magyar vállalkozások. A legnagyobb kelet-ausztriai vásár egyrészt üzletkötésekre is  lehetőséget ad, másrészt, szerepet játszik a magyar-szlovák-osztrák együttműködés bővítésében.
Matthias Achs kiemelte: az együttműködés és a közös programok megvalósítása érdekében, egy Határmenti Fórum keretében Nickelsdorfban közös magyar-szlovák-osztrák irodát hoztak létre.
A Kulturális Nyár programjain a településen létrehozott VIP parkban  osztrák és külföldi képzőművészek neves személyiségekről készített alkotásait, tekinthetik meg az érdeklődők.
A továbbiakban a polgármester bemutatta a közelmúltban megnyílt Borkultúra Házat, amelyet Gols legrégebbi épületében alakítottak ki, ahol megtalálható a száz golsi borosgazda háromszázötven fajta bora.

Matthias Achs meghívta a soproni városvezetést és a régió képviselőit a gálosi rendezvényekre;  kifejtette: készek átadni az eddig megszerzett tapasztalataikat, a további együttműködés bővítése érdekében. Erre jó példa a Fertő-Hanság Nemzeti Park, amely a határ mindkét oldalán a világörökség részévé vált. A régióban együttélő nemzetiségekről szólva elmondta: Burgenlandban osztrák, szlovák, horvát, szlovén, magyar nemzetiségűek élnek együtt jó viszonyban, a jövő Európáját építve. A közös múlt és a sikeres jövő képét senki nem veheti el tőlünk - jelentette ki a Gols polgármestere Sopronban.

tsz  

Kapcsolódó cikkek:

Golsban ünnep a vásár
Pannonia 2002 , nyílik a Golsi Vásár

Burgenlandi Pannon Ősz 2002: bor és gasztronómia a Fertő part osztrák oldalán
 



2003. jĂşlius 09., szerda 23:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület