CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Hajnalmadarak

Miért?


Sokablakos tömbház, utcáról nézve. Vált a kép, ki-kivillan a kékesszürke fény az egyik ablakból. Tévét néz ott valaki - tévét néznek ott valakik. Éjfél, egy óra... még mindig megy a készülék. Vajon elaludt-elaludtak?

Egy másik helyen sárgás villanyfény, valószínűleg konyhaablak. Fél három. Még mindig ég. Úgy felejtették volna?

Kettő óra negyven, éjszaka. A másik sokemeletesben egy helyen felgyullad a neon. Fürdőszoba lehet, alighanem. Leoltják. Kisvártatva megint felgyullad, s hosszan úgy marad. Rosszul lett valaki? Gyerek? Idős ember? Ha ez utóbbi - egyedül van vajon otthon?

Kicsit vijjan a mentő, valamit lassít - kereszteződéshez közeledett; aztán süvít tovább. Köröz a kék lámpa a tetején... Negyed négy. Hajnal. Pirkad egy nagyonkicsit. Persze, a Nap járása szerint valójában még csak negyed három. Fél négy - négykor rákezdi majd egy két madár, egyre többen kapcsolódnak be, és négy óra - negyed öt tájban csodálatos madárkoncert veszi kezdetét ilyenkor júliusban.

A madarak bioritmusa igencsak együtt jár a gyári munkásokéval, élelmiszeráruházak dolgozóiével. Itt is, ott is fény gyullad az ablakokban. Elmegy az első busz mindkét irányba, és kerékpárosokkal népesednek be az utcák. A kutyák nem ugatják őket. Megszokták már. Talán épp ezek a közlekedők jelentik az ő "órájukat". Amikor elkerekeznek erre is, arra is csendben, néma felvonulók - akkor lehet várni a friss vizet, az eledelt... Várni.

A kórtermekben felkattan a villany, csúnya fertőtlenítőszaggal terhes takarítás veszi kezdetét. Akit ma engednek haza az újszülöttel, már nem találja olyan kellemetlennek. Inkább várakozásteli napkezdetet jelent ez a szag, ez a mozgás, surrogás, vízloccsanás. Új élet kezdődik ezzel a nappal. Első kisbabánál is, másodiknál is, akárhanyadiknál is. Új élet az anyuka és a család számára - ha van család, ha van férj vagy társ, és nem "egyedülálló"-ként neveli majd a babát... talán büdös bagóval a kézben, soha nem megnyugvón, folyton idegesen, lélekben nagyonegyedül...

A nyögőknél baj van. Újabb keserves nappal fenyeget a felmosószerbűz... És kattan egy bádogfedél... kitolják a halottat. A szobatársak szemében riadt a hallgatás.

Hosszú hajnal után új nap vette kezdetét. Kinél miért égett a lámpa vajon éjnek idején?



A kép forrása: http://kereszty.csillagaszat.hu

Sebők Lili



2003. július 10., csütörtök 17:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület