CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A jövő kiszámítható

Gyújtsd meg a gyertyát!


A napokban megnéztem a Nostradamusról szóló filmet. Nem tudományos ismeretterjesztő feldolgozás, hanem valódi kosztümös film a különleges férfi életéről.

Régebben viszont valamelyik ismeretterjesztő csatornán egy olyan elemző-dokumentarista féle vegyes műsort láttam, ahol Nostradamus jelentősebb jóslatait kiemelték, és mai okosok hozzászóltak. Közülük az egyik azt mondta: a jövő kiszámítható - és meg is magyarázta, hogyan értette... Hogyne, ha "beledobjuk a gépbe" - ld. alsós matematika-feladatok - a jelen összes adatát, aztán a gép csinál, amit csinál odabent, és ha elég nagydarab gép, vagy összekötött gépek hálózata, akkor egészen jól kiadja a jövőt... egy esetben: ha ezt az egész világot, amiben lélegzünk, zárt rendszernek tekintjük. Ám hogyan tekinthetnénk zárt rendszernek, amikor akár kívülről jövő behatás, akár a rendszeren belül kialakuló váratlan, hogy ne mondjam, véletlenszerű(!) változás - például egy sejtmutáció - teljesen más útra téríti? A világ és annak jövője nem kiszámítható.

Összes zöldek, dugják, kérem vissza, kardjaikat a helyükre, NEM azt akarom ezzel mondani, hogy ami fenyegető negatívum, és már sokan alátámasztották bekövetkezésének nagy valószínűségét - az emberi tevékenység következtében fellépő üvegházhatás, az erdők fogyása miatti gondok stb. -, az nem jelezhető előre, nem "jósolható meg", nem kiszámítható! Egy csomó dolog kiszámítható, bekövetkezte "kikalkulálható", és vagy örülünk neki (egy halványka példa: vitorláshajó kapitánya várja, várja, hogy feltámadjon a szél - a meteorológusok pedig előre jelezték, hogy ekkor meg ekkor valószínű érkezése, és meg is jön, van öröm a hajón, elindulnak végre), vagy tolnánk el bekövetkeztét, akadályoznánk meg, hogy tényleg úgy történjen, és egybefogott, összehangolt cselekvést sürgetünk (ózonlyuk, savas esők, elsivatagosodás).

De mi van a váratlan eseményekkel? Okosok, összes, aki csak megszólalt abban a műsorban! Maradjunk a mindenki által ismert eseteknél: Ki számított arra, hogy 1997. augusztus 30-án Diana walesi hercegnő élete lezárul? Közelítsünk a mához: 2001. szeptember 11. Hol voltak előre adatolva ezen események bekövetkeztének kis mozaikjai? Letapogatható? UTÓLAG persze nem lehetetlen egészen pontosan összerakni a történés-morzsácskákat, és kimutatni, hogy igen, ez ebből és ebből a sokezer motívumocskából következett be, ami ilyen és ilyen régóta gyűlt, gyülekezett, hatott, hatott.... mígnem oda vezett, hogy...

A filmben a titokzatos szerzetes azt mondta Nostradamusnak, gyújtsa meg a szívében lévő gyertyát, és kövesse a saját útját. Tehát a jövővel az egyes embernek is szembe kell néznie, "ki kell azt számítania". De honnan lehet tudni, hogy elszabadul-e a Földön az AIDS vagy a SARS, vagy sem, agyvérzést kap-e az idős szülőnk, vagy sem, és ikreknek adunk-e életet, vagy egyetlen újszülöttnek?

Az egyes ember jövőjóslása egyetlen: hallgat nagy vágyára-vágyaira. A vágy hívogatja magához, csalogatja egyre közelebb és közelebb, elérhető közelségbe a jövőt, mely jövőt pedig percről percre végzett tevékenységével ő maga, az egyes ember "készíti el", teszi jelenbéli valósággá - szlalomozva a nem várt események között, alkalmazkodva az új meg új helyzetekhez.



A kép forrása: http://www.pal.nhmus.hu/kiallitas/ficim.html

Sebők Lili



2003. jĂşlius 12., szombat 23:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület