CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Winkler András a megmaradt fiatalnak

Jó szerencsét, cimborák!

Winkler András megmaradt fiatalnak

Winkler András korán kezdte el a nyelvvel való, kínokkal és gyönyörökkel teli játékot - "Nevem vevével indul el / és fut velem/ a végtelen világnak napjain." -, de nem ezt választotta az alma mater, a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem diákja, oktatója, majd rektora, aki első könyvének előszavában azt írja: "Nagyon szerettem és szeretem az ifjúságot. Olyannyira, hogy ezt a kötetet, amelyben zsengéimet, sokszor titkaimat, huncutságaimat gyűjtöttem össze, most közreadom."Az előszó is Winkler Andrásé, az epilógus is:"Vizem már nem buzog, / mint egykor, / lassúbb folyása lett. / Így érzem minden vizeléskor / a múló életet."

A mai ideges, holdjárócipős, VIP-listás világban ki tudja már, milyen egy szomorú sanzon? Hogyan szól a vasbetondal? Winkler Andrásnak más a hangja, más a látóköre, más a tematikája, mint az úgynevezett költőknek. A soproni polgár örülhet, hogy ilyen alkotó is jár a város utcáin, aki - talán az öregedés első kis ráncát észrevéve - dalaiból, verseiből, prózai írásaiból, sírfelirataiból válogatott, s elegáns kötetét - a Hillebrand Nyomda Kft. munkáját dícséri -, Mészáros György remek rajzaival az asztalunkra tette.

A könyvön néha kissé el kell szomorkodni, azután meg áldott derűt kapunk ajándékba. A szerző egyformán tud lelkesedni egy sétára induló, közepesen fejlett kocsányos tölgyért, egy hajnalért, egy huszonegysoros lírai versért - ebben az öreg parasztasszonyokat énekli meg - vagy akár a fával dolgozókért. Egy nagyon érdekes, lé- és létérzékeny embert ismerhetünk meg Az égi sörmezőkön jártam című kötetből. Winkler Andrást észre kell venni, könyvében vonzó a póztalanság, az olvasó- közelség, nem fenyeget félreértés, félreolvasás, a számvetés jellegzetesen Winkler módra történik: ironikusan-önironikusan. Életigazságokat és életbölcsességeket zár magába a könyv, közgondokat is, egy részletet a Kopogástan című egyetemi jegyzetből (Orbay Péter a társszerző, a tanszék 1963-ban alakult az akkori Kékfrankos - Perkovátz - vendéglőben ), azután emlékeket professzorokról, akik közül sokan már az égi sörmezőkön fekszenek szerte széjjel - Jó szerencsét régi cimborák! -, töprengéseket, tűnődéseket - a magamutogatás hiú szándéka nélkül.

A kötetet az ezen a tájon élő olvasó is bizonyára érdemes szeretettel értékeli. Winkler András megmaradt fiatalnak - a selmeci-soproni diákhagyományokat ápolónak, aki tudja, hogy az ifjúság között soha nem fog megöregedni.

Kiss Mária



1999. szeptember 15., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület