CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Behálózták. Úgy érzi, mintha pókhálóba keveredett volna...


Jó benne - vagy meneküljünk?


A háló, a befontság, körbefontság nyelvünkben kellemetlen hangulatot hordozó fogalomkör - a szabadság korlátozottságát fejezi ki; valami kényszert, ahonnan menekülnénk, de nem tudunk.

Az internet mint háló nem késztet menekülésre, azaz nem kellemetlen - ám ugyanúgy rabul ejthet, mint bármely szenvedély. A vasúthálózat, a légiközlekedés, az autóbuszjáratok szövevénye szintén egy-egy hatalmas háló, miként az a sokféle üzletlánc vagy bankhálózat is. Ezektől szintén nem akarunk menekülni, dehogy! Minél tökéletesebb hálószerű működésükben vagyunk érdekeltek.

A háló... a láthatatlan... a bűnözők szövevénye... a terroristáké... a megfoghatatlan... Benne vagyunk? Része vagyunk? Már a menekülésen kellene törnünk a fejünket? Vagy még csak súrolgat minket?

A Béres-cseppek nagytekintélyű feltalálója egy alapvető biológiai elvet használt fel (eredetileg növénytani) kutatásai kezdetén: minden mindennel összefügg. Ebből következik ugyanis, hogy ha a növény valamely ásványi anyagból túlzottan keveset, vagy szinte semmit nem vehet fel, pedig szüksége lenne bizonyos optimális mennyiségre a szervezetének ebből - a többi felszívott ásványt is ennek az egynek arányában fogja csak hasznosítani.

Nemcsak egy élő szervezetben, de az egész Világegyetemben is igaz a minden mindennel összefügg elve. Ne lépjünk azért, mégse, akkorát, maradjunk a Földön. A lehető legkézenfekvőbben a telefon példáján láthatjuk igazolva: egész Földünkre kiterjedően megállja a helyét ez elv.

Előnyünk is, hátrányunk is lehet e hálózatosság: elvégre minden jóban van valami rossz és viszont. A mindenkinek előnyös hálózatok - internet, telefon, bank stb. - egyszer csak "fogják magukat", és összeesküsznek ellenünk egy-két (vagy egy-két tucat) machináló alaknak tulajdoníthatóan. A hackerek és crackerek az internetet, az internetnek egy-egy ágát, az internethez kapcsolódó szolgáltatásokat tehetik tönkre - ezáltal milliók életébe avatkozhatnak be, egyértelműen azok hátrányára. Miért cselekszik ezt? Itt már kétfelé ágazik az út. A: csak úgy, heccből. B: bűnözők vagy terroristák zsarolásának, nyomásának következményeképp.

Hogy egészen személyes legyek: én, Sebők Lili, egy ponton teljesen egyértelműen "kapcsolódom" (összefüggök vele...) a XX. század nagy matematikusához, az ezrek által (általam is, természetesen) tisztelt Erdős Pálhoz. Erdős Pál és Rényi Alfréd 1959-ben közölték korszakalkotó cikküket, mely a véletlen hálózatokról szólt - és én abban az évben születtem. Ennyi az "összefüggés" - de létező, valós véletlen kapcsolat.

Hogyan függ össze az új vírus, a SARS - mely (jelenleg úgy tudjuk) a keleti végekről származik - a nyugati civilizációjú államok városai közül épp Torontóval; az angol klubcsapat (futball) a fiatal orosz üzletemberrel, aki megvásárolta; a paksi üzemi botlás a fokföldi ibolyával?

Új tudomány született, Kedves Olvasóim, a hálózatok tudománya. Akit e téma részletesebben is érdekel, Albert-László Barabási Behálózva című könyvét olvasva elmélyedhet a hálózatos gondolkodnivalókban. A szerző arról szól benne: "Hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és mit jelent ez a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben?"



A kép forrása: http://www.cs.elte.hu/erdos/

Sebők Lili



2003. július 18., péntek 06:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület