CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Alapkőletétel és sajtótájékoztató

2003. július 17-én 12 órakor az engedélyezési eljárások lezárultával kezdődött meg a Soproni Távhőszolgáltató Kft. (SOTÁV) telephelyén egy új gázmotoros erőmű építése.

Kalmár István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere, Kis István, a SINESCO Kft. ügyvezetője és Kovács Zoltán, a KIPCALOR Kft. ügyvezetője tették le az új gázmotoros erőmű alapkövét. A közel hárommilliárd forint értékű beruházás Sopron Megyei Jogú Város távhőellátásának korszerűsítését biztosítja.

Sopronban a távhőszolgáltatás 1969-ben kezdődött a Kőfaragó téri lakótelep és az ezt kiszolgáló széntüzeléses fűtőmű megépítésével. Eddig két egymástól három kilométerre lévő távhőkörzet létezett. Az egyiket a Soproni Erőmű látta el (Jereván lakótelep), a másikat a Soproni Távhőszolgáltató Központ, de a kettő közötti területhez eső részen eddig nem volt csatlakozási lehetőség. A jelenlegi beruházás során megtörténik a város két, eddig elkülönült körzetének összekötése egy 3,5 km hosszú távvezetékkel, melynek eredményeképpen hatékonyabb energiagazdálkodás valósul meg.
Sopronban eddig 6200 lakást kapcsoltak be a távfűtési rendszerbe. Az új erőművel és az új távhővezetékkel az összekötő nyomvonalon lévő intézmények, így pl. az egyetem is egyszerűen kapcsolódhatnak a távhőszolgáltatásba.
<


Fleischhacher Imre Soproni Távhőszolgáltató Kft ügyvezető igazgatója, Kalmár István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere, Kis István, a SINESCO Kft. ügyvezetője és Kovács Zoltán, a KIPCALOR Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztató keretében ismertették az új beruházás

A fejlesztés - Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata által 2002-ben kiírt pályázaton kiválasztott - a hazai gázmotoros szektor piacvezető cégei, a SINESCO Kft. és a KIPCALOR Kft. együttműködésével, valamint a RAIFFEISEN LÍZING Rt. finanszírozásában valósul meg. A beruházás eredményeképp egy 13 MW teljesítményű gázmotoros erőmű épül, valamint a jelenlegi fűtőmű új irányítási rendszert kap.



Kis István, Kalmár István, Kovács Zoltán és Fleischhacher Imre  az ünnepélyes alapkőletétel helyszínén

Amellett, hogy a beruházás önkormányzati oldalon minden kockázattól mentes, számos előnyt biztosít a város és polgárai számára.
A fűtőmű eszközparkja új, korszerű eszközökkel egészül ki, biztonságosabb és takarékosabb üzemvitelt eredményezve. A távhőellátás ezzel versenyképessé válik az egyedi fűtéssel szemben, amely új fogyasztói területek bekapcsolódását eredményezheti.


Fleischhacher Imre Soproni Távhőszolgáltató Kft ügyvezető igazgatója az alapkőletétel közben

A beruházás az Európai Unió környezetvédelmi előírásainak megfelelően épül, országos szinten is hozzájárulva az erőművi széndioxid és nitrogénoxid-kibocsátás csökkenéséhez.
A megvalósuló erőművel együtt a kapcsolt villamosenergia-termelés létjogosultságát bizonyítják az európai és hazai állami szerepvállalók erőfeszítései is. Ezen belül például 1997 októberében az Európai Unión belül határozat született a kapcsolt hő-, és villamosenergia-termelés arányának növeléséről, ily módon is csökkentve a nitrogénoxid és széndioxid kibocsátást. A határozat legfontosabb célkitűzése a kapcsolt energiatermelés elterjedését akadályozó problémák mérséklése volt.
Az új gázmotoros erőmű 2004 első negyedévében már teljes kapacitással működhet, a közel hárommilliárd forintos beruházás során azoban nem kell számítani a távhőszolgáltatási díjak emelésére.

na



2003. jĂşlius 19., szombat 17:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület