CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Több, mint ezerötszáz cikket publikált ötszázhetven társszerzővel


Volt egy ember


Etele út 55. (budapesti hír) Játékháló nyílik a Budapesti Művelődési Központban (BMK - XI. kerület) a nyári szünidő közepén. Hat összekötött gépen tesztelhetik képességeiket a játékosok. A játékok fejlesztik a reagálókészséget, a játékos gondolkodásmódot és a logikai készséget is, emellett nagyban hozzájárulnak az informatikai jártasság megszerzéséhez. Július 21-25. között 10-16 óráig ingyenesen próbálhatók ki a játékok és így tovább, olvasom a hírt.

Logikai készség... Volt egy ember (sajnos, hogy már csak volt - 1996-ban hunyt el ugyanis), Erdős Pál matematikus, akinek e készségből igen-igen bőven adott a teremtés.

Ezerötszáznál is több matematikai cikket írt. Köztük egy másik magyar matematikussal, Rényi Alfréddal közösen több, mint harmincat, köztük azt a nyolcat, amelyik először tette fel a kérdést a történelemben: hogyan jönnek létre a hálózatok? Az általuk adott válasz pedig megteremtette a véletlen hálózatok elméletének alapjait. A probléma a matematika Euler által felfedezett ágához, a gráfelmélethez tartozik. A pontokból és a pontokat összekötő irányított szakaszokból álló grafikus ábrát gráfnak nevezzük. A pontok a gráf csúcsai, a vonalak a gráf ívei.


Hogyan vélekedett Erdős Pál a világról? Szerinte a matematikai igazságok rajta vannak az abszolút igazságok listáján, és mi csak felfedezzük őket. Személyiségébe is is betekintést enged, hogy tudjuk: azt "feltételezte", Isten szeret kockázni. (Albert Einstein ezzel homlokegyenest ellenkező véleményen volt: "Isten nem rulettezik a világegyetemmel.")

Erdős és Rényi volt az, aki felismerte, hogy a valódi gráfok rendkívül bonyolultak. Gráfoknak tekinthetjük például a telefonvonalakat, de az élő sejtet is.

Erdős Pál nem csupán matematikai munkássága miatt híres, de egy hozzá kapcsolódó fogalom, az Erdős-szám miatt is. Erdős a több, mint ezerötszáz cikket ötszázhetven társszerzővel publikálta. Ezek az emberek páratlan dicsőségként élik meg, hogy munkatársai lehettek. A matematikusok Erdőshöz fűződő "kapcsolatuk" jelölésére vezették be az Erdős-számot. Neki magának nulla az Erdős-száma. Azoknak, akik írtak vele cikket - 1. Akik Erdős egyik társszerzőjével írtak cikket, Erdős-számuk 2. és így tovább.

Gondolhatjuk, milyen büszkék azon tanítványok, akik bárhol a világban hallgathatták előadását! Lányom tanárát tanította. A hír 1996 szeptember 20-án bekövetkezett haláláról mélyen lesújtotta. Egész órán csak róla mesélt a diákoknak... és mindenki látta, mennyire felindult a szomorú hírtől.

A zseniális gondolkodású, kedves különc vajon mit kezdene a számítógépekkel, ha bekukkantana oda, az Etele út 55-be, a Budapesti Művelődési Központba? A gyerekekkel biztosan rendkívül figyelmesen bánna!

"Minden, ami emberi, akár rossz, akár jó, előbb-utóbb véget ér. Kivéve a matematikát." (Erdős Pál)



A kép forrása: http://www.cs.elte.hu/erdos/

Sebők Lili



2003. jĂşlius 19., szombat 23:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület