CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A saját fejével - a maga és szerettei javára


"Az sosem ment nekem sem..."


"Kombináljon csak!" - szólít fel az egyik bank-témájú reklám. "Megéri!"; "Érdemes!" - az ilyenféle kijelentésekkel "operáló" reklámok is mind-mind valamilyen pénzzel kapcsolatos szolgáltatás igénybevételére, vagy valaminek naaagyon jó áron való megvásárlására buzdítják a pógárt.

Melyiket? Kiket? Azon korosabb-ifjabb volt iskolásokat, akik közt ha felmérést készítenénk - mondjuk, egy apróbbat, egy mindenkire kiterjedőt... -, nagy százalékukról az derülne ki: iskolás éveik réme-mumusa, tanulói létük legfőbb megkeserítője a "matek" volt?!...

Hogy van ez?!! A rossz matekos kisdiákok - átemelve lábukat a felnőttkor határvonalán, és nagykorúvá, majd önálló keresővé válva egyszercsak megtáltosodnak? Onnantól rögtön kristálytisztán látnak fizetésük, adózásuk, összes pénzügyük és az országban uralkodó áru- és pénzviszonyok vonatkozásában?

Tetszetős, önérzet-simogató, "hájjal kenegető" udvarlás a "Kombináljon csak!" felszólítás. Azt sugallja az embereknek: valóban, igazán, a legapróbb részletekig TUDNAK, KÉPESEK "kombinálni"... Tegyük igazzá a nyitott mondatot! (Ld.: alsós matematika!) "Dekódoljuk" a reklámot! "Lefordítva" így szól: "Figyelj csak! Minek fáradnál a számodra mindig túlnehéz matekkal? Mi már kikombináltuk helyetted - higgy nekünk! Tedd ezt és ezt! Vedd ezt meg ezt! Mi tudjuk, hogy Neked ez éri meg! Miért fáradnál most - régen kikerülve az iskolapadból - megérteni az élet számodra úgyis túlnehéz és túlbonyolult matematikáját?! Bízz bennünk!"

"Legyetek ravaszak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok!", más fordítás szerint: "Legyetek okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok!" - ezt meg Jézus "reklámozta" az embereknek, ébresztgetve őket a már-már önként vállalt, elbutított-szolga-létből, teljes alávetettségből.

Kinek higgyünk mi, ifjak, szülők? Azon "egy"-ügyűeknek (akiknek egy ügy csak a fontos: a legkönnyebb megoldást választani, nem a leggyümölcsözőbbet), akiknek - esetleg hozzánk hasonlóan... - szintén nem fűlött-nem fűlik a foguk a komolyabb agy-gyötörgetéshez, s a rosszabb matematika-érdemjegy láttán elfogadó-lemondóan csak legyintenek: "Á, a matek... az sosem ment nekem sem"? Vagy ébredjünk fel a reklámoktól körülhízelgettségből, és higgyünk inkább a józan eszünknek?

Nekünk, hirdetésekkel, ajánlatokkal kitartóan megbombázottaknak vajon csak "egy ügyünk" volna: venni, venni, venni, amit kínálnak, venni pénzünkfogytáig, jelzálogosodásig, erőnkön túl is?!!

Hát... ha így gondolja a kedves ifjúság, aki e cikket olvassa; a kedves szülő, aki végigballag e sorokon... ám legyen. Akkor önszórakoztatásomra szórtam az elektronokat a világba...

De ha úgy gondolja: "A csodába is! Ez a nő helyettem írta ezt a cikket!" - akkor nagyon kérem, "feküdjön neki" újult erővel a matematikának most a bővebbidejű nyári vakációban - illetve "vegye elő" azt a gyereket, hogy oldogasson matematika-példákat, gyakoroljon rendszeresen, átrágva magát - az órákon, sajnos, meg nem értett - szabályokon, fusson neki újból a házi feladatul már évközben feladott, de akkor nap mint nap csak a jó vagy jobb matekosokéról lemásolt, s így önbecsapással "letudott" feladatok önálló megoldásának a saját érdekében! A matematika mind okosan számolni, mind okosan gondolkodni megtanítja a jövő felnőttjét. Gondolkodni a saját fejével - a maga és szerettei javára.



A kép forrása: http://komal.elte.hu/verseny/2002-09/mat.h.shtml

Sebők Lili



2003. július 20., vasárnap 16:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület