CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Megjelent a VÁRhely 2003. nyári száma
Kultúra-Művészet-Irodalom-Kritika

    Megjelent a VÁRhely IX. évfolyamának 2. száma.
A kulturális-művészeti-irodalmi-kritikai kiadvány nyári számának képanyaga,– két tucat színes kép – valamint két írása a tíz éve elhunyt Gergácz Berta festőművésznek állít emléket.
    Egy kosár baba a címe Kovács-Gombos Gábor emberközeliségében és személyességében hiteles és őszinte visszaemlékezésének. A művésznő teljességigényéről szólva mondja, a szintén képzőművész társ Gergácz Bertáról: ,,Őt nem elégítette ki az, hogy minden gondolat, probléma megragadásának, megjelenítésének művészi eszköze egy életen át az olaj, a vászon legyen. Számára a mindent körülvevő, hihetetlen mennyiségű anyag és az ősi technika annyira izgalmas volt, hogy azokban kívánt kiteljesedni. Mondhatnám, szinte fordítva alkotott: az anyagok és a formák diktáltak neki megoldásokat, szinte sugallták a mondanivalót és a kompozíciót....Neki az anyag egyszerűen megsúgta, hogy mit csináljon. Egészen közel állt a természethez. Hogy voltaképpen mi a természet, azt persze nehéz pontosan megfogalmazni, de ha fűt, fát, virágot, szelet, napot holdat, vizet, szárazat, nőt, férfit, gyereket jelent, akkor az bizonyos, hogy ezekből ő sokkal többet érzett, mint más.
    Betti munkáinak egy része nem ismert, mert a jellgükből adódóan egyszerűen nem bemutathatók. Amint vitrinben helyezünk el bizonyos tárgyakat, azoknak azonnal végük van, elveszítik "töltésüket", mert csak életteli környzetben, a természetes közegükben "működnek". A lényegükhöz tartozik, hogy emberi testhez simuljanak vagy egyszerűen csak mellettünk legyenek; a tárlóban halottá válnak. Így aztán, ami az utókor számára a kiállításon bemutatható, az kizárólag a szűkebben értelmezett képzőművészeti anyag, a képek. Pedig azok Betti életének csak szeletkéi".
Az Emléklapokban a Vargha Zsuzsa lejegyzésében megjelent íráson kívül Martos Gábor Húsz éve, nyolc, éve, tíz éve című írása – a korábban meg nem jelent – 1983-as ,,bemutatkozó", és a várostól és annak közönségétől ,,búcsúzó" 1995-ös tárlatmegnyitók szövegeivel és visszaemlékezéseivel idézi meg Gergácz Berta alakját.
    A VÁRhely Tükör és ablak fejezetében Gülch Csaba, Videcz Ferenc, Mogyorósi Erika, Hárs Ernő versei, Fecske Csaba, Kalász István egy-egy elbeszélése, Molnár József novellája, és Csulak Ervin emlékiratsorozatának újabb, 21. része olvasható.
    A Közelképben a 75 éves Adorján Attilával Tóth Éva, a Körmendi Galéria egyik létrehozójával, Körmendi Annával Wehner Tibor beszélget. Az Évnegydben a hanyi táj festőjére, Ányos Imrére (1929-1997), a művész kapuvári kiállításán elhangzott megnyitóval, Büki Attila emlékezik, a Premierben Kövér Tamás Csehov és Pirandello szabadkai felfogásban címmel Kosztolányi: Aranysárkány előadásáról ír. Az Olvasónaplóban négy műről közöl recenziót a VÁRhely: Mogyorósi Erika: Máglyák a tejúton kötetéről Büki Attila, Bősze Balázs: Naplórészletek -ről Zentai László, Kubinszky Mihály: Emlékképek a 424-esről Lovas Gyula, Simon Géza Gábor: Mindhalálig gitár kötetéről Iván Csaba írása olvasható.

*
    A VÁRhely megvásárolható Sopronban és Győrben a Rábahír, Szombathelyen, Kőszegen, Veszprémben, Pápán és Tapolcán a Bakonyhír hírlapárúsítóhelyein, továbbá Sopronban a Cédrus könyvkereskedések boltjaiban; Budapesten az Írók Boltjában, Mosonmagyaróváron az Origó könyvesboltban, a továbbiakban Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Pécsett, Szolnokon, Egerben, Békéscsabán, Debrecenben, Szegeden is kapható a kiadvány, amely megrendelhető és előfizethető az Edutech Kiadó soproni címén (9400 Sopron, Magyar u. 2.), illetve a varhely@sopron.hu e-mail címen.



2003. jĂşlius 23., szerda 15:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület