CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Vitézavatás Ágfalván

A Vitézi Rend Észak-dunántúli Törzsszéke eskütételére került sor szombaton Ágfalván.
Az esemény, amelyen öt vármegyéből huszonkilenc vitézejelöltje tette le esküjét a Szent Korona vezette díszmenettel kezdődött: több mint kétszázan vonultak végig Ágfalva főutcáján az 1921. évi nyugat-magyarországi felkelés első hősi halottjának, Baracsi Lászlónak, emlékművéhez, ahol Bács-Kiskun megye székkapitánya, dr. Juharosné v. Molnár Piroska helyezett el koszorút, majd harangszó közepette előbb a római katolikus templomban tették tiszteletüket a Szent Korona és az eskütevők. Németh Attila főtisztelendő köszöntőjében Szent György példáját állította a vitézek elé: a harcot és a bátorságot , a hitben és a tettekben való vitézséget.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, és Veszprém megye vitéz-jelöltjeinek eskütétele a település evangélikus templomában felemelő és hagyománytisztelő szertartással egybekötött ökumenikus istentisztelet keretében zajlott.
Koszorúzás a Baracsi-emlékműnél

A jelenlévőket v Wágner Géza, Ágfalva polgármestere köszöntötte:
,,Tisztemből adódóan sokszor járok a parlamentben és mindig elérzékenyülök amikor a Szent Koronát látom. Most csak nehezen találok szavakat, amikor a Szent Korona itt van Ágfalván. Hálás vagyok vitéz Woth Imre Nemzetes Úrnak, kedves rendtársamnak, aki a koronaőrség parancsnoka, hogy elhozta nekünk ide Ágfalvára államalapító nagy királyunk, Szent István koronáját."

Wágner Géza a továbbiakban szólt az általa ,,történelmi zászlónak" nevezett, közel 100 éves magyar zászlóról:
,, Ezt a zászlót 1921-ben tűzték ki az állomás épületére, akkor amikor Ágfalva magyar maradt. És ezt a zászlót kitűzték az állomás épületére 1946 áprilisában is, hogy elbúcsúzzon attól az 1300 ágfalvitól, akiket arra kényszerítettek, hogy elhagyják szülőföldjüket, mert a magyar nyelven kívül németül is beszéltek. Amikor ebbe a zászlóba másik címert kellett volna tenni, ezt a zászlót hazavitte a vasutas. Felesége ruhásszekrényben őrizte, de minden év március 15-én elővette. Mikor Szabó néni már nagyon idős volt, ezt a zászlót rábízta egy jó magyarra, rudjára feltekerve a garázsban tartották. Szabó néni minden év március 15-én elzarándokolt a zászlóhoz, a garázsban meglengették és Szabó néni elszavalta a Nemzeti Dalt. Mikor ezt a történetet meghallottam, egy új zászlót vittem Bagarus János bácsinak, ezt a régit pedig elhoztam a hivatalba, ahol azóta is őrzöm - ,,történelmi zászlóként". Biztos vagyok abban, hogy rendünk új tagjai mindnyájan ilyen jó magyarok." - mondta Wágner Géza a megjelenteknek.
v. Hunyadi László főkapitány

A Vitézi Rend főkapitánya v. Hunyadi László főkapitány köszöntőjében szólt arról, hogy a vitézség a lelki-szellemi életben megvalósuló vitézséget, a közéletben való vitéz viselkedést, és mindenkinek önmaga legyőzésének vitézségét jelenti; ez utóbbi harc a legnehezebb, mondta a főkapitány, aki kiemelte: Ágfalvát, ezt a nyugati végeken található kis települést milliónyi kapocs fűzi a magyarsághoz. Kívánta: a harmadik évezred elején érkezzen el az az idő, amikor a településen honoló megnyugvás és béke által a fejlődés minden feltételét ki tudják használni az ágfalviak, akik mindig tisztességgel állták a történelem kisebb, nagyobb viharait.

Vitéz Patrubány Miklós a Magyarok Világszövetségének Elnöke köszöntőjében a magyarság és a vitézség kapcsolatáról szólt. Hangsúlyozta: emberi értékek és a magyar nemzet szolgálatára tesznek esküt az eskütevőt.
- A vitézek mindig tanúságát adták annak, hogy különbséget tudnak tenni a jó és a rossz között, a felemelő és a lehúzó, az ígéretes, és a lesújtó között. - mondta Patrubány Miklós, aki felhívta a figyelmet mindazokra az értékekre, amelyek megőrzése kötelessége minden vitéznak, és igaz magyar embernek, amelyek között van a nemzeti kulturális örökségünk legdrágább kincse a magyar nyelv.
Legyenek szószólói a vitézek a gyermekvállalásnak, nemcsak azért, mert az Isten, hanem azért is, mert jelenleg nem háborús cselekmények, hanem a gyermekáldás hiánya miatt pusztul a nemzet.

Patrubány Miklós átadja Ágfalvának a Rákóczi-zászlót

A nemzet szellemi, testi, lelki étrékei fölött őrködőkhöz szólva fejlette ki a MVSZ elnöke, hogy a Trianon által a magyar nemzetet módszersen előkészített módon gyilkoló erők – tv-műsorok, lélek és tudat-romboló oktatási programok, az igazság mellé beszélő sajtó által – még ma változatlan szándékkal működnek., amelyekkel fel kell venni a harcot.
- A magyar nemzetnek igazság-központú, méltányosság-központú és tisztesség-központú értékrendszerrel kell élnie, ezért a feladat annak a táradalomnak a megteremtése, amelyben helye van az igazságnak, a méltányosságnak és a tisztességnek, ez jelenti az esélyt a magyar nemzet túlélésének - mondta Patrubány Miklós, aki beszédében a Magyarok Világszövetsége nevében megkövette a térségből, és Magyarországról kitelepítetteket; Tamási Áront idézte ,,aki embernek kevés, az magyarnak alkalmatlan".
- Legyen ez a magyar nemzeti büszkeségre és kiteljesedésre ösztönző pillanat a kegyelet pillanata is, ezért megkövetem azokat a német honfitársaikat, akiket a magyar állam kivetett magából. Voltak olyan nem magyar anyanyelvű állampolgárok, akik jó magyarok voltak.

Koszorúzás a Millenniumi Emlékműnél

Ajándékot is hozott Patrubányi Miklós, a magyar nemzet világméretű egységét jelképező Rákóczi-zászlót zászlót, amelyet a Rákóczi szabadságharc 300. évfordulója tiszteletére indított útjára a Magyarok Világszövetsége.
- A zászló birtoklása bátorítsa Önöket hagyományaink ápolására, amelyeket a tudás eszközeivel ötvözve állítsanak nemzetünk szolgálatába. - mondta a zászló ünnepélyes átadásakor a MVSZ elnöke.
A Vitézi Rend felvételi bizottságának határozatainak ismertetése, és az ünnepélyes eskütételt követően – Magassy Katalin, evangélikus lelkész, Németh Attila római katolikus plébános és Simon Kálmán református lelkész által tartott – ökumenikus istentiszteletre került sor, amelyet az ágfalvi Millenniumi emlékműnél tartott koszorúzás követett.
Az eseményen v. Wágner Gézát, a Vitézi Rend Észak-Nyugat Dunántúli Csoportja soproni alcsoport vezetésével megbízott vitézi hadnagyát a Vitézi Szék Bronz érdemkeresztjével tüntették ki.
T.É.

Képriport


 

Kapcsolódó oldal:
A Vitézi Rend honlapja

Az Ágfalván tartott vitézavatás filmre rögzített eseményeit az érdeklődők megvásárolhatják a soproni székhelyű H&H Televíziótól. Az eseményről készült videofelvétel megrendelhető a televízió 99-311-084-es telefonszámán, vagy e-mail-címén: info@hajnal-hegyi.hu.  

A vitézi eskütétel fotói (Bárány Zoltán fotóriporter)
Ágfalva 2003. július 26.



2003. július 27., vasárnap 15:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület