CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Megyei felmérés a kábítószerhasználatról

Megyei felmérés a kábítószerhasználatról
A diákok hatoda már kipróbálta

Az iskolába járók 16-17 százaléka alkalomadtán, vagy rendszeresen, de használ kábítószert - derült ki egy Győr-Moson- Sopron megyében tartott vizsgálat során. A Med-Educatio Prevenciós és Kutató Központ által végzett felmérés alatt több, mint kétezer diákot - 1590 általános- és középiskolást, valamint 590 egyetemistát - kérdeztek meg kábítószer-fogyasztási szokásairól, ismereteiről. Varga Gábor, a központ vezetője egy Győrben tartott szakmai tanácskozáson elmondta: az anonimitást biztosító kérdőívek keserű tényekről árulkodnak. A legnagyobb problémának azt tartja a szakember, hogy a fiatalok harmada-negyede nem is érzi túlzottan veszélyesnek a szerek használatát, nincs tisztában annak lehetőségével, hogy függőség alakulhat ki. Meggyőződésük szerint akkor hagyják abba a drogozást, amikor csak akarják, az mindössze apró velejárója a hétvégi szórakozásnak. Ennek megfelelően a válaszadók harminc százaléka adott esetben nem is zárkózik el a felajánlott kábítószer kipróbálásától. A legelterjedtebbek egyébként az úgynevezett diszkódrogok, amelyek hihetetlenül könnyen beszerezhetők. Azok a megkérdezettek, akik nem tartják egyszerűnek a vásárlást, csupán azért mondják ezt, mert még nem próbálkoztak vele - állapítható meg a felmérés alapján.

Az amfetamin-származékok 85 százalékát szórakozóhelyeken szerzik be a fiatalok, és többnyire ott is fogyasztják el. Egyre könnyebben elérhetők azonban a kemény drogok is. Az akár egyszeri használat után is függőséget okozó heroin például a megkérdezettek 6 százaléka szerint pofonegyszerűen megvehető - ők valószínűleg már ismerik a módját. A motivációk között pedig elképesztően erős a barátok befolyása. Bizonyos drogok használata kifejezetten társasághoz kötött és valóságos drogozó kultúra kialakulásának vagyunk - szinte magatehetetlen - szemlélői. Gyakori a párhuzamos használat is, így a főiskolások egyötöde vallotta be, hogy az alkohol kiegészítőjeként használt már marihuánát.

A baj nem csupán a szakrendeléseken, de a rendőrségi statisztikákban is tetten érhető. Míg 1996-ban 440 kábítószerrel valamiképpen összefüggő esettel találkoztak a rend őrei, addig tavaly már több, mint kétezerrel. A drogbefolyás alatt elkövetett bűncselekmények száma ez idő alatt tizenháromról 261-re emelkedett.

Az említett drogellenes megbeszélésen részt vett az ISM kábítószerügyekért felelős tanácsnoka is. Márta Istvánné elmondta: A nemzeti drogstratégia első olvasatát a kormány és a kábítószerügyi koordinációs bizottság is kedvezően fogadta. Pillanatnyilag a program társadalmi egyeztetése folyik, amelynek keretében több ezer véleményt - orvosokat, szakértőket, önkormányzati és civil szervezetek képviselőit - hallgatnak meg a koncepcióról. A tapasztalatok beépítése várhatóan 2-3 héten belül megkezdődhet, és még a nyár elején a parlament elé kerülhet a nemzeti drogstratégia. Ivanics Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke ehhez kapcsolódva bejelentette: megalakul egy megyei drogmunkacsoport is, amelynek feladata az lesz, hogy az országos adatok és elvek ismeretében, a speciális adottságoknak megfelelő helyi stratégiát alakítsa ki.

NyK



2000. április 27., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület