CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

A testvérvárosból érkezettek egy hetet töltenek vendéglátóiknál

Japán fiatalok Sopronban

    Sopronba japán testvérvárosából, Kazunoból érkezett két felnőtt kísérő társaságában az a négy diák, akik a két város közötti diák-csereprogram keretében ezúttal egy hetet töltenek soproni vendéglátóiknál.
    A vendégeket a soproni Városháza dísztermében a város nevében Hruby József alpolgármester köszöntötte. A két város közötti együttműködés a kulturális területen túl a gazdasági, valamint az ipari területekre való kiterjesztése, továbbá a város lakói közötti barátság elmélyítése egyaránt célja a jelenlegi városvezetésnek - mondta az alpolgármester.

Köszöntés a városházán

    Komagamine Szigeru, a japán vendégek vezetője Kazuno polgármesterének üdvözletét hozta. A soproniakhoz intézet üdvözlővelélben Kazuno polgármestere kiemelte az 1985 óta kötött együttműködési szerződés tavaly májusi testvérvárosi szerződéssel való megerősítésének jelentőségét, amely – a nemzetközi kapcsolatokban a jövőben kamatoztatható – diák-csereprogram, valamint a japán nyelvtanítási programokon keresztül a két város és ország további együttműködési lehetőségei előtt is utat nyit.

    A japán nyelvet elsajátító soproni diákok, valamint a Sopronba érkező, magyarul is tanuló, japán tanárok hídat képeznek Kazuno és Sopron, a távoli szigetország és Magyarország között - áll a levélben, amelyben Kazuno polgármestere egyúttal meghívta Sopron város vezetését egy jövő évi kazunoi látogatásra.
Komagamine Szigeru Kazuno polgármesterének levelét olvassa fel

    Komagamine Szigeru, Kazuno külkapcsolataival foglalkozó küldötte a cyberpress-nek elmondta az európai kultúrában a legnagyobb hatást az tette rá, ahogyan az európaiak a kulturális, történelmi értékeiket, hagyományaikat védik. Húsz évvel ezelőtt járt először Európában, az akkor látottakhoz képest szembetűnő a fejlődés, a első látásra a rengeteg új gépkocsi tűnt fel. A japán tanulóknak meg kell szokniuk az új környezetet, ami nem lesz nehéz, hiszen a családoknál megszálló diákokat igaz vendégszeretettel fogadták a soproniak.
    Kovács Ágnes Kapuváron lakik családjával, és oda viszi vendégét, Wada Yokot, akinél Japánban a berzsenyis diák tavaly már eltöltött 5 napot. Ágnes három éve tanul  japánul, a vendéglátás pedig a viszontlátás örömén túl és egymás jobb megismerése mellett a további nyelvgyakorlásnak is jó alkalma.

Wada Yoko és Kovács Ágnes

    Kurucz Anett széchenyis diák két éve tanulja a japán nyelvet. Eddig még nem járt a keleti szigetországban. Vendége a 16 éves Eri Anbo, akinek egyik kedvelt foglalatossága az olvasás. A japán lány eddig a leginkább azon lepődött meg, hogy az ásványvízben buborékok vannak..., egyébként meg úgy véli, hogy a magyaros ételekkel nem lesz semmi  gondja, amiket eddig kódtolt, az mind nagyon ízlett.

    A ,,hivatalos", szervezett programokon kívül a vendéglátók maguk külön is gondoskodnak arról, hogy vendégeik a lehető legjobban érezzék magukat és a legtöbbet lássanak Sopronból és környékéről. Yokot a Balatonra,  Anbot pedig lovagolni is elviszik soproni vendéglátóik.

Kurucz Anett és Eri Anbo

    A soproni városnézés és múzeumlátogatás mellett Kőszegre is ellátogatnak a japán vendégek; a felnőtteknek borkóstolóban is részük lesz, továbbá budapesti
kirándulás, a Fertő tó és környékével való ismerkedés, a Páneurópai Piknik helyszínére és Fertőrákosi kőfejtőbe tett kirándulás is szerepel programjukban, amelyet még teljesebbé hajókirándulás, az Esterházy kastély megtekintése, valamint a Mozart és Haydn -hangversenyen való részvétel tesz.

T.É.



2003. jĂşlius 29., kedd 19:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület