CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Őrizője vagyok az én testvéremnek?

Őrzője vagyok a testvéremnek!


Amerikában egy négyéves óvodás édesapja puskáját mutatta be mint "játékszert" a társainak. A volt Jugoszlávia területén felrobbant akna több emberéletet követelt. De közelebbi példákat is írhatok. Gyermekek szenvednek szülők veszekedéseinek és rossz kapcsolatának következtében. Szülők szívét szomorítják meg rossz útra tért gyermekek. A szomszéd lakásból áradó, dobhártyát károsító hangzavar tönkreteheti a mindennapokat… Nem élünk Robinsonokként a lakatlan szigeten, ahol csak Péntek felbukkanása okoz némi változatosságot. Kapcsolatokban élünk, kapcsolatok határozzák meg életünket, és ezek a kapcsolatok felelősséget jelentenek számunkra.

"Az Úr ezt mondta Kainnak: Hol van Ábel, a te testvéred? Kain ezt felelte: Nem tudom! Tán őrzője vagyok az én testvéremnek?" Igen! Őrzője vagyok a másiknak! Felelősek vagyunk tetteiért, gondolataiért, véleményeiért. Mert minket látott a kisgyermek dühösnek és agresszívnek, és minket utánozva dühös és agresszív társaival. Mi gyakoroljuk a "szóval lelket megsebesíteni" harcmodort, és nem értjük, mitől került az idegosztályra a kedves ismerős. Ugyanakkor a mi szeretetünk teheti széppé és boldoggá a másik életét, a társ életét, a gyermek életét. Lehetünk az idős rokon támasza, a beteg és magányos látogatója, a jó ügyek és ezáltal az ügyben érintett emberek pártfogója.

Az Isten egymásra bíz bennünket, embereket. Felnőttekre gyermekeket, akiket a szépre, a jóra, a szeretetre, az Isten tiszteletére és dicséretére kell tanítani és nevelni. Időseket fiatalokra, akiknek tapasztalataiból okulni lehet, akiknek fájdalma enyhíthető, akiknek életébe derűt és vidámságot vihet a fiatalság. Házastársra házastársat, akinek szeretetet lehet adni, akivel mindent meg lehet beszélni, akivel a gond megosztható, az öröm sokszorozható. Munkatársra munkatársat, akivel egy célért dolgozunk, aki segíthet hibáink orvoslásában, aki mellettünk állhat a bajok idején.

Egymásra bíz bennünket az Isten, és számonkéri tőlünk a ránkbízottakat. Megkérdezi: Miért boldogtalan a melletted élő, a társ, a gyermek, a jóbarát. Hogyan őrződ a rádbízottakat? Miért szomorú a szíve annak, akit neked kell felvidítanod, akinek te vagy az öröme? Ábel halála nem maradt megtorlatlanul. Isten határozottan tudtunkra adja, hogy nem lehet rendben vele a kapcsolatunk, ha "nem őrizzük" embertársainkat. Felelősek vagyunk a körülöttünk élők életéért, boldogságáért, boldogulásáért. A másik őrzésével magunkra is vigyázunk, a másik boldogsága minket is boldogít. Mindnyájunk őrzője - az egy igaz Isten - megáldja az egymást őrzők életét.

Solymár Mónika



1999. november 15., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület