CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sziget  

Sziget Fesztivál 2003
Elkezdődött
2003. július 30.

Hát elkezdődött... Tudom, nem szabad háttal mondatot kezdeni, s ha a gimnazista magyartanárom ezt a sort most olvasná, lehet, hogy rögtön felhívna, elkérné az érettségi bizonyítványomat, és a magyarjegyemet eggyel lerontaná. Mindenesetre elkezdődött az idei Sziget Fesztivál, igaz, kicsit rendhagyó módon.

Több szempontból is rendhagyó volt. A sátorverés kicsit elhúzódott, mert Balázs (az egyik ismerősöm) sátrát újra és újra fel kellett szedni (aztán leverni), hogy kényelmesen elférjünk. Aztán rendhagyó volt azért is, mert háromszor is szakadt az eső a délután (este) folyamán. Így miközben az angol Björn Again játszott ABBA-slágereket a Nagyszínpadon, mi a Présház nevű vendéglátóhelyen ücsörögtünk, várva, hogy elálljon az eső. Aztán a koncert végére kitisztult az ég.

Délután körülnéztünk a színpadoknál. A HammerWorld sátorban Molnár Zsolt vezette embereit a csatába - a Fekete Sereg koncertjén olyan számok hangzottak el, mint "Áruló", "Öljetek meg!". Mivel egy kicsit kevesebb brutalitásra vágytam (és az őket követő, a Középföldén kalandozó tatabányai Cross Borns-hoz már volt szerencsém tavaly), ezért inkább a Nagyszínpad felé vettem az irányt, ahol Uhrin Benedek lépett fel az angol Spyro Gyra és a magyar Freshfabrik között. Az öregúr saját szavai szerint "elsöprő sikert" aratott, ezért rögtön megismételte az első számát. Majd következett a második, szintén repetával. Végül befejezésképpen előadta a Sziget Himnuszt, ami a "nemzet fiatalságáról" szólt. Mondjuk ez volt a legelső száma is, de ez senkit se zavart.

Szakadt az eső. Ismét. Szerencsére minket ez éppen nem érintett, ugyanis egy fedett sátorban egy shown vettünk részt, ami a "Shaggy sajtótájékoztatója" fedőnevet viselte. A jamaicai Orville Richard Burrel (ez Shaggy eredeti neve) rögtön a fotózással és aláírásosztogatással kezdte a tájékoztatóját, majd - miután ismertette a játékszabályokat ("Ha valaki az életemről hülyeségeket kérdez, vagy a showról akar megtudni valamit, az 'fucking'..."), közvetlen hangnemben válaszolt az újságírók kérdéseire, sőt, még egy "Miszter Lova-Lovat" is előadott, élőben, ingyen. Saját bevallása szerint a sajtótájékoztatókat szereti, ha olyan helyes hölgyek vannak rajta, mint a mostanin. Végül mindenkit meghívott az esti koncertjére (a lányokat az első sorba, no meg a hálószobájába), aztán kitereltek minket a sátorból.

Elfogadva meghívását fél tíz után nem sokkal mi is a Nagyszínpad előtti tömeggel csápoltunk. Idén vagy kisebb lett a színpad előtti terület, vagy tényleg annyi ember volt, mint a két évvel ezelőtti Faithless koncerten (ezen láttam eddig a legtöbb embert az eddigi Szigetek során). Valami azt súgja, hogy a második lehetőség a valószínűbb. és a Szigetre kinéző 40ezer látogató jó része ott volt... :) Mindenesetre Shaggy megmutatta nekünk, hogy ő a Sztár, mi vagyunk "Budapeszt" ("Can you hear me Budapest? Are you here, Budapest?"), és amit hozott magával, az nem egy egyszerű koncert, hanem egy show. Remekül felépített és koreografált műsornak lehettünk szem- és fültanúi, valamikor több tízezer kéz lengedezett, máskor meg - kikapcsolt fények mellett - mindenki öngyújtót emelt a magasba.

Az este folyamán még volt többek között K.F.T. koncert is, meg Beatrice, de inkább a Színház-és Táncsátort választottam. Csillagos égbolt alatt csendültek fel Carl Off Carmina Burana-jának első hangjai. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Szegedi Kortárs Balett együttes műsorának segítségével pillanthattunk be egy, a civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű közösség rituálékkal teli életébe, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálták átvészelni, amit a Sors rájuk rótt. Az előadás végén a közönség perceken át felállva tapsolta meg újra és újra a produkciót.

Akár egykori magyartanárom is kijöhetett volna...

Bacsi



2003. július 31., csütörtök 12:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület