CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

V. Nagycenki Művészeti Napok - ,,Fiatal nemzedék a történelmi emlékhelyen"

    Magyarország szellemi térképére ,,az emberi szorgalom jobbító akaratából" a ,,tudatos szellemi és erkölcsi munka által"  aranybetűkkel vésetett be Nagycenk neve, azé a helyé, ahol a Legnagyobb Magyarnak nem csak – múzeumi tárgyakban, szobrokban őrzött – emléke, hanem szellemi nagyságának máig ható ereje teszi valóságosan is érezhetővé azt a Széchenyi-gondolatot, amellyel Gróf Széchenyi Géza is ajánlja az V. Nagycenki Művészeti Napok rendezvényeit: ,,az ember csak annyit ér, amennyi hasznot hajt embertársainak, hazájának, s ezáltal az egész emberiségnek."

    A művészetteremtés, és - pártolás, a művészképzés, a tehetséggel megáldottak művészé válásának nehéz  útját járóknak természetes a kitartó – mondhatni – konok elszántsággal végzett folyamatos munka, amelynek a felemelkedés szolgáló szellemi és kulturális javai anyagiakban ki nem fejezhető értékük által,  ,,a tudatosan kiművelt fejek" hosszú távon ható kisugárzása által értékesek. S hogy ez utóbbiak minél többen legyenek egy életre szóló küldetéséül szolgálhat a művésznek, művészet-pártolónak egyaránt. A minden réteget kielégítő ,, szellemi produktumok" korában ezért is hat és működik az V. Nagycenki Művészeti Napok rendezvénysorozatnak megszívlelendő, – a művészetek iránti feltétlen alázatából is eredő – nemes egyszerűségében, a genius loci és a művészet találkozásában felerősődő, mindent átjáró, a rendezvénysorozatot éltető szellem ereje az, amely nem az ,,igények kielégítését", hanem a felemelkedést szolgálja.
    A SONARE Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány évről-évre vállalja hogy bemutatkozási lehetőséget teremt fiatal tehetséges előadóművészeknek; missziót vállal: egyben nehezet és teljesíthetőt, ám mindenképpen, ha már ezt a helyszínt választotta  – Nagycenk szellemiségéhez méltóan – kötelezőt.

    Az V. Nagycenki Művészeti Napok ünnepélyes megnyitóján Kenessei Károly, a Nagycenki Emlékmúzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.
    A rendezvény-sorozatot Dr. Gimesi Szabolcs, a Fertő Táj Világörökség szervezője nyitotta meg, akit a hely szelleme indított a kultúra értékeiről való elmélkedésre.

Báró Wrede-Széchenyi Alexandra köszönti a megnyitón résztvevőket

    Dr. Gimesi Szabolcs szólt arról, hogy a másoknak lelki örömöt jelentő szellemi értékek összessége: a kultúra, amelynek megőrzése mássá teszi az emberi véges élet minőségét. Amikor a nagycenki szellemórás által megteremtett kultúra kezet nyújtott Sopron, polgárváros kultúrájának, akkor az országnak ebben a sarkában egy olyan sokrétű kultúra jött létre, amely meghatározta a vidék életminőségét, és egyben azoknak az alkotóknak a pályáját, akik ezekből a gyökerekből táplálkoztak. Több értelemben is kultúrák találkozáspontja ez a hely - mondta Dr. Gimesi Szabolcs – ahol a nyugatról keletre utazó ember a magyar kultúrával, a magyar nyelv csengésével, a dallamvilággal, a tájjal talákozik.
- Mert – a közelmúltban a Világörökség részévé vált Fertő táj –  is része a kulturális értékeknek, a kultúrtájnak kinyílvánított Fertő-táj amelyről kimondatott: értékeivel együtt tovább kell adnunk az utánunk jövőknek; a természeti értékekkel együtt a hely szellemi örökségét is őriznünk és tovább kell adnunk.
    Az ünnepi megnyitóban a szónok arról is szólt, hogy az értékmentés a hagyományteremtés által lehetséges. Ezért nagyszerű a Sonare Alapítvány immár hagyománnyá vált kezdeményezése, amely éppen Nagycenket választotta ahhoz, hogy az fiatal művészek bemutatkozásának, az emberek a kultúrával való találkozásának helye legyen.

    Az V. Nagycenki Művészeti Napokat – a vendégeket, a művészeket, a  támogatókat és szervezőket – a Széchenyi család jelen lévő tagjai közül báró Wrede-Széchenyi Alexandra, gróf Széchenyi István dédunokája köszöntötte, aki megemlítette: a Széchenyieket felejthetetlen emlékek fűzik a szülőhelyükhöz, Hegykőhöz, Sopronhoz. A következő generációk számára meg kell őrizni a történelmi helyet, a Széchenyi István szelleméhez méltó, az ő eszméjéhez hű, mindenkori Magyarország jövője érdekében - mondta Széchenyi Alexandra.

    Az V. Nagycenki Művészeti Napok első rendezvényeként Nagy Előd festő- és éremművész kiállítását Prokai Gábor művészettörténész nyitotta meg. Nagy Előd 1942-ban Budapesten született, 1967-ben végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, ahol mesterei Kmetty János, Eigel István, Szentiványi Lajos, Barcsay Jenő és Szabó Iván voltak. A művész munkásságának átfogó képét adó nagycenki tárlaton grafikákat, akvarelleket, pasztellképeket és érméket láthat a közönség. A megnyitót tartó Prokai Gábor kiemelte: a művész mintegy ,,nyolcvan helyzetjelentése" párját ritkító teljesítmény; 30 éve tartó alkotómunkája a művészet szolgálata, annak a művészi, emberi és érkölcsi programnak a követése, ami következetes, egyre nagyobb és önzetlen áldozatot kívánó művészi attitűd. (Nagy Előd kiállításáról a későbbiekben bővebben is írunk).

Beethoven: Esz-dúr szeptett

    A nyitónap zenei programjaként a múzeum különleges akusztikájú dísztermében Beethoven Esz-dúr szeptett-je csendült fel. Előadták: Környei Zsófia-hegedű, Móré László-brácsa, Maróth Bálint-cselló, Illés László-bőgő, Varga Gábor-klarinét, Zempléni Szabolcs-kürt, Tallián Dániel-fagott.

    A rendezvény létrehozója és elindítója, a Sonare Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány tehetséges fiatal muzsikusok támogatására jött létre, azért hogy: egyrészt a fiatalokat szereplési lehetőséghez juttassa, másrészt – amint azt a  nyolcadik éve a fiatalok tehetségápolásával foglalkozó Meizl Valéria, az Alapítvány nevében elmondta – azért, hogy a komolyzenét értőknek és szeretőknek elérhető előadásokat szervezzen. A budapesti rendezvénysorozat mellett kiemelkedő jelentőségű a nagycenki, amelynek alapötlete a nyolcvanas évek végén született meg, amikor  Meizl Valéria kezdeményezése Környei Attila támogató szándékával találkozva valósult meg a muzsikusok által is nagyon kedvelt, csodálatos helyszínen.  Az alapítvány alapvető célja hogy mindenkit hozzájuttasson a zenéhez, és – ami még nehezebb –   hogy új híveket toborozzon a komoly zenének.  Az V. Nagycenki Művészeti Napokon fellépők között van az immár második éve Fischer Annie-ösztöndíjas, Magyar Akadémia Vonósnégyes és a tavaly Liszt-díjat kapott Ewald Rézfúvós kvintett.
    



    Ma 18.00 órakor Beethoven: Esz-dúr szextett-jét és Mozart:Esz-dúr szextettjét a Class Arts Sextett adja elő.
    Vasárnap, augusztus 3-án, 16.00 órakor a nagylőzsi Szent István templomban a – fennállásának 10. évében járó – Belcanto Vegyeskari Egyesület műsora hangzik el, akiknek repertoárján magyar népdalok, népdalfeldolgozások, gregorián zene, reneszánsz madrigálok, barokk korálok, klasszikus és romantikus kórusművek, Kodály-, Bartók, Halmos-művek szerepelnek.

    A 2003. augusztus 1-10 között tartó V. Nagycenki Művészeti Napok fővédnöke: Mádl Ferenc köztársasági elnök, védnökei: Hiller István kulturális miniszter, báró Wrede-Széchenyi Alexandra, gróf Schönburg-Széchenyi beatrix, gróf Széchenyi Géza.
A részletes program a Programajánló oldalain található.

Tóth Éva

Kapcsolódó cikkek:
   

,,A hazaszeretetet nem lehet kitépni a szívből"
 IV. Nagycenki Művészeti Napok
 A művészetek egyik fészke, Nagycenk
 Meghívó annak, aki elfogadja
Nagycenki Művészeti Napok



2003. augusztus 02., szombat 15:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület