CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

,,A hazaszeretetet nem lehet kitépni a szívből"
A gyermekkor, a szülőföld, a barátok: olyan erős szálakat jelentenek, amelyek révén az összetartozást, az idetartozást nem lehet elfelejteni.

Az V. Nagycenki Művészeti Napokon nyílt tárlat és az azt követő hangverseny szünetében néhány pillanat állt rendelkezésünkre arra, hogy szót váltsunk Széchenyi István két dédunokájával, a jelenleg Németországban élő báró Wrede-Széchenyi Alexandrával és gróf Schönburg-Széchenyi Beatrix-szal, arról, hogy mit jelent nekik Magyarország, a Széchenyi-név, a művészet; milyen gondolatokkal jönnek Magyarországra, Nagycenkre?

- Hosszú évek óta folyamatosan, évente jövünk Nagycenkre - mondta báró Wrede-Széchenyi Alexandra. Az őseink itt éltek, mi Hegykőn születtünk, és Sopronba jártunk iskolába. Barátaink vannak itt, olyanok, akikhez szívesen jövünk, akikkel még mindig tartjuk a barátságot. A gyermekkor, a szülőföld, a barátok: olyan erős szálakat jelentenek, amelyek révén az összetartozást, az idetartozást nem lehet elfelejteni.
- A zenét, a festészetet, a művészeteket, és azok művelőit támogatni kell. Ezt a művészetpártoló szellemiség dédapánkat is jellemezte.

- Hogy nehéz örökség-e a Széchenyi név? Nem nehéz, akkor, ha a mából a múltra visszatekintve megértjük azt, és megpróbáljuk a gyerekeinknek is átadni azt a családi szellemi örökséget, amit kaptunk, azért, hogy majd ők is továbbadhassák.

- A mai magyar fiataloknak pedig azt üzenem: a legfontosabb a szülők iránti szeretet és megbecsülés, a jövőbe vetett bizalom, és amiből ezek fakadnak: a hit.

- Szeretünk Nagycenken lenni; itthon egészen más az éghajlat; érdekes, ahogyan a régi időkre emlékeztetnek az ismerős, és csak erre a vidékre jellemző illatok: a virágillatok, gyümölcsillatok, és mindenekelőtt az emberek, kedvességükkel. Ma virágot vittünk Széchenyi István nyughelyéhez, ahol több csoportot látunk. Úgy érzem, hogy emlékét megbecsülik.

- A hazaszeretetet nem lehet kitépni a szívből - mondta gróf Schönburg-Széchenyi Beatrix.
- Mi ugyan, ötven éve Németországban élünk, de magyarok vagyunk és mindig is azok maradunk. Évente kétszer is jövünk Magyarországra, ezt fontosnak tartjuk, jó érzés a nagycenki kastélyba visszajönni, amit akár vissza is gényelhettünk volna, de nem akartunk, egyrészt a nagyon leromlott állapota miatt….

- Dédapánkat nyilván, személyesen már nem ismerhettük, de a családi ,,örökségen", és írásain keresztül, amelyeket mind elolvastunk, és ma is gyakran előveszünk, igen.

- A naplóját gyakran olvasgatom, és a gyerekeim kezébe is gyakran adom; mindenkinek ajánlom: egy kitűnő, megszívlelendő gondolatokat tartalmazó alkotás, amely még mindig aktuális, amely által nagyon jól megismerhető dédapánk, és amelyből kiderül, hogy ki is volt ő valójában, hogyan gondolkodott.

- A Hídember premierjén természetesen, ott voltunk. Egy nagyon jó a filmnek tartom, amelyben a Széchenyi Istvánt alakító színész, Eperjes Károly kitűnően játssza, idézi meg Széchenyi Istvánt.

- A mai magyaroknak, a fiataloknak meg kell érteniük, egyik legfontosabb dolog a hazaszeretet. Ezt hirdette Széchenyi István, nem csak írásaiban, de tetteiben is.

T.É.  

Kapcsolódó cikk:
V. Nagycenki Művészeti Napok - ,,Fiatal nemzedék a történelmi emlékhelyen"



2003. augusztus 03., vasárnap 14:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület