CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Meg kell tanulnunk tiszta szívvel, szeretettel örülni

Karácsonyi köszöntő
Meg kell tanulnunk tiszta szívvel, szeretettel örülni

Mióta a kereszténység megüli a Karácsony szent ünnepét, azóta az a Szeretet és a Békesség jelképe.

Karácsony. Nincs a világnak olyan sarka, ahol keresztények élnek, ahol e szó hallatán ne ugyanarra asszociálnának az emberek: Karácsony az Örömhír, a Békesség, a Szeretet ünnepe. Azé a szereteté, amely 2000 évvel ezelőtt örömhírt hozott,s ami egyet jelentett: Isten szeretetének bizonyságát, amikor egyszülött fiát elküldte, hogy megváltsa az embert. "Mindez pedig azért lőn, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott vala a próféta által, aki így szólt: Imé a szűz fogan méhében, és szül fiat, és annak nevét Immánuelnek nevezi, ami azt jelenti: Velünk az Isten." Ki áll Szent Máté evangéliumában, amit magyarul jó hírnek, örömüzenetnek nevezünk.

Amikor a Nyugati Kapu c. hetilapot egy évvel ezelőtt megálmodtuk, a lap elvi kódexében mi is leírtuk: szeretnénk korrekt, tisztességes tájékoztatást adni Sopron és térsége lakói számára, a közéletnek, társadalmi-gazdasági életnek és a civil szférának segítő nyilvánosságot nyújtani. Megtalálni azokat a bizonyságokat, amelyek az öröm forrásai, az éltető remény alapjai. Tudjuk, 2000 év távlatában még mindig ugyanez a feladat. Nagy szükség van erre akkor, amikor nő a létüket kilátástalannak érzők száma, nem érvényesül az erkölcsi igazságosság, lanyhul a felelősségérzet, - az emberek a közélet helyett a magánéletben húzódnak vissza, s csak reménykedhetünk, hogy ez legalább az igazi értékekre nevelő közösségnek, a családnak válik hasznára… Munkánk során sok nyomorúsággal, testi-lelki problémával, mérhetetlen önzéssel és gonoszsággal találkozunk, mégis minden nap, minden héten éppen már a negyvenedik hete, hogy mégis megjelenik valami, amit a szeretet, az örömhír táplál: egyre többször találkoznak és adnak hírt munkatársaink emberségről, segítő civil kezdeményezésekről, vagy a hivatalos politika pozitív megnyilvánulásáról. Ilyenkor Karácsony tájékán mindez felerősödik. Itt is, ez is, - ahol nagy szükség van rá, megjelenik a segítő, adakozó kéz, a megértő lélek, megjelenik a szeretet. De várjon hol van egész esztendőben? Kitart-e egyik Karácsonytól a másikig? Vajon az örömhír a fény, amely 2000 évvel ezelőtt abban a szegény betlehemi istállóban megjelent, bevilágítja-e életünket? Vagy csak földi, anyagi javak labirintusában ünnepelünk? Megadjuk-e egész évben családunk minden tagjának, környezetünknek mindazt a szeretetet, amelyre szükségünk van, s amely természetes kellene legyen? Kikerüljük-e megoldjuk-e a lélek- és emberölő konfliktusokat? Nyújtunk-e segítséget a rászorulóknak, meghallgatjuk-e a panaszkodókat, s van-e vigasztaló szavunk? Látogatjuk e a betegeket, az öregeket, a magányosokat, s vezetjük-e kézenfogva a gyerekeket? Adunk-e igaz, jó tanácsokat a világban bolyongó fiataloknak? Millió a kérdés, s egyetlen szó a válasz: szeretni! Szeretni egész évben, ezzel a mai örömhírrel, kitartóan, azzal, hogy érdemes! "A kis Jézus megszületett, örvendjünk!" Igy kezdődik az egyik karácsonyi ének. Meg kell tanulnunk tiszta szívvel, szeretettel örülni. S az igazi öröm csak akkor, és úgy születhetik szívünkben, ha másokat, embertársainkat is örvendeni látjuk. Ha a betlehemi istálló fényei nemcsak a mi arcunkat világítják meg, hanem mindenkiét.

A Nyugati Kapu minden munkatársával együtt hiszem, hogy olvasóink feltöltődnek a Karácsony üzenetével, az ünnep ragyogása után lesz erejük azt a 2000. esztendőben tovább is adni. Ebben a hitben kívánok minden kedves Olvasónknak szerettel teli, békés, boldog karácsonyi ünnepeket!

NyK



1999. december 20., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület