CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Kapolcs, vagy amit akartok...

Megszokott forgalmi dugók, hatalmas tömeg, iszonyú mennyiségű program. Így kezdődött – nem túl bíztató előjelek után – a tizenötödik Művészetek Völgye Fesztivál.

Hat falu, nagyvenhat helyszín, közel kilencszáz kulturális esemény.
A számok önmagukban is elkábítanak. Az érdekes programok, koncertek, kiállítások, gyermekműsorok szimpla felsorolása is órákat venne igénybe.
Nagyon idekívánkozik egy rekord megemlítése is. A tavalyi 185 ezer látogatóval szemben idén több mint 200 ezer látogató szívhatta magába a kultúrát.
Márta István első augusztusi, még zsenge de életet sugárzó, Kapolcsot megmozgató négynapos minifesztiválja mára már egy multi rendezvénnyé nőtte ki magát, ami már nem vonhatja ki magát a pénz hatalma alól. Egy olyan non-profit vállalkozás, aminek 137 millió forintba kerül a megrendezése, és amely összegnek a 40 százalékát hat minisztérium biztosította, nem nélkülözheti az aktuális politikusok feltünését.
Sajnos, az idelátogató politikamentes politikusok miatt nem jutottam be a Taliándörögdi Francia Udvarba, egy gyermekelőadáson (!) pedig,  az első sor összes székét lefoglalták a parlament házelnökének és t. kíséretének. Tavaly pedig, éppen a volt igazságügy miniszter babakiállítását nyivánították zártkörű rendezvénnyé a miniszterelnök látogatása miatt. Talán, ha egyszerű szürke polgárként, saját autójukon, családi körben...., nem tudom.

Még szerencse hogy a Gástya árokban ott lehettem, amikor az Iliumi nők első fejezetével megkezdődött a Pensylvanai színház vendégjátéka; Vígántpetenden hatalmas kézművestalálkozó volt, a tehetségkutató színpadon pedig, egymást követték a szárnypróbálgató előadók. Taliándörögdön Szőke András és csapata tágra tárta az Ősök Háza kapuját, Öcsön felsorakoztak a Keleti Szél Fesztivál filmesei, muzsikusai, Pulára beúszott a Bárka Színház, és megnyílt a Pajta Mozgó. Monostorapátiban mindennapos vendég volt a Guzsalyas. Nagyon sok jó programra pedig azért nem jutottam el, mert lehetetlen volt egyszerre hat helyszínen ott lenni, vagy csak egyszerűen nem fértem be.

Ezeknél a dolgoknál talán kevésbé lényeges, hogy a 40 C fokos melegben a multicégek műásványvize mellett még mindig nem lehetett hozzájutni a helyinek mondható, Kékkuti ásványvízhez. A helybéliek és az alkalmi vendéglátók több, kevesebb sikerrel próbálkoztak a vendéglátás minimumát súrolni, és ha ez néha mégis sikerült, akkor az árak visszazökkentettek ebbe az anyagias világba. Itt, ott körbenézve pedig, színes sátrakkal több ezren adtak méltó körítést a völgynek a falusi házak portáin.
A tömeg pedig, csak hömpölygött és hömpölygött fel s alá a kultúra, a kirakodóvásár és a sültkolbászos lángosszag közepette, a máskor oly csendes kis falusi utcákon.
Tanulságok idén is vannak.
Ezekből talán, mindenki levonja a saját következtetéseit, mert ugyan, igaz az a közmondás hogy ,,sok jó ember...", de nem biztos hogy minden lát is. Ami viszont biztos, Völgyfesztivál volt és ha a mindenkori hatalom is úgy akarja, akkor jövőre is lesz. Kár, hogy a közönség igénye és Márta Isván lelkes csapata nem biztos hogy elég ahhoz, hogy életben tartsa az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválját akár rekordok nélkül is.

Széna



2003. augusztus 12., kedd 23:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület