CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

A Nyugat-Dunántúli Régió megyei jogú városainak vezetői tartottak megbeszélést Sopronban

Tájékozódás és konzultáció a Pályázati Előkészítő Alap (PEA) döntés előkészítési munkafolyamat jelenlegi állásáról

Augusztus 12-én a Nyugat-Dunántúli Régió megyei jogú városainak polgármesterei, illetve alpolgármesterei soproni megbeszélésén Győrffy Gábor, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezető igazgatója tartott előadást.

A Városházán tartott megbeszélésen Nagykanizsát Röst János alpolgármester, Győrt Balogh József polgármester, Szombathelyt Csermelyi András alpolgármester, Zalaegerszeget Dr. Gyimesi Endre polgármester, Sopront Kalmár István alpolgármester képviselte.

A konzultáció utáni sajtótájékoztatón Kalmár István alpolgármester bevezetőjében elmondta:  a Nyugat-Dunántúli Régió  előremutató kezdeményezésének ez a harmadik – nem hivatalos –  találkozója egyben együttgondolkodás a jövőre nézve.
A Pályázati Előkészítő Alap előkészítési folyamatának vizsgálata során a hivatalos előtti, közös álláspont kialakítása érdekében a résztvevők áttekintették a nyerési eséllyel induló saját pályázatokat, valamint az esetleges többszörös jelentkezéseket.


Csermelyi András, Balogh József , Kalmár István, Dr. Gyimesi Endre, Röst János
Balogh József polgármester szerint a találkozó több volt egy szokásos egyeztetésnél, konszenzusos alapon érdemi egyeztetésekre is sor került. A régió öt legfontosabb városának az első körös egyeztetésen figyelembe kellett vennie a megyei, a kisebb városi és a községi érdekeket egyránt.
Sok ötlet és elképzelés érkezett  a megyék, települések részéről, amelyek alkalmasak az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőségeinek kihasználására.
A résztvevők hangsúlyozták: fontosnak tartják a regionális szerepkör bővítését, kistérségi fejlesztéseket, a Brüsszelben beadható megfelelő pályázatok, projektek készítése céljából.

Győrffy Gábor
Győrffy Gábor tájékoztatott arról, hogy a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács zárt eljárásban tesz javaslatot a Miniszterelnöki Hivatal felé a kulcsfontosságú kérdésekben. A  Pályázati Előkészítő Alapra az országosan 2700 pályázatból a régióból 271 pályázat érkezett, amelyekből 20-25 a regionális operatív programok és infrastrukturális fejlesztések száma, de  a település-rehabilitáció és barnamezős beruházással kapcsolatos pályázatok száma is jelentős.
Az ügyvezető igazgató külön örömét fejezte ki azzal a kezdeményezéssel kapcsolatban, amely szerint a Pályázati Előkészítő Alapra benyújtott, de nem nyert pályázatok közül a fontosabbakat fel lehessen használni a következő három-négy évben az uniós strukturális alapok elnyeréséhez.

A konzultáció alapján a megbeszélésen résztvevők hangsúlyozták: remélik, hogy a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács augusztus 27-ei döntése irányadó lesz a központi döntéshozók számára. A régió  megyei jogú városai csak együtt dolgozva tudják biztosítani a megfelelő helyet a magyarországi régiók között.
Kalmár István szerint, a Walter Dezső polgármester által kezdeményezett Győr-Sopron polgármesteri találkozó történelmi váltás volt a városok viszonyában, amelynek alapján politikai hovatartozástól függyetlenül, pártpolitikán felül a megyei jogú városok együtt képviselik a régió érdekeit.

tsz



2003. augusztus 13., szerda 00:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület