CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Gőzmozdonyról szóló törvény, finnugor népek, Annus és Fazekas

Régiós innen-onnan


Amikor egy precíziós gyárban néhány szemetecske leesik, ipari hulladék, szöszmösz, papírfecni, máris jön a takarító, a szemetes-ember, és viszi. Mert ami lehullott, az vagy felesleges, vagy veszélyforrás és, persze, rontja a terem image-ét is. Nos, nem igazán azonnal, de nagytakarítást kezdtek országunkban - a jogszabályok között. "A Belügyminisztérium megkezdte az érvényben lévő jogszabályok felülvizsgálatát. Ennek során kiderült, hogy Bulgáriával, vagy a már megszűnt Szovjetunióval és Csehszlovákiával még mindig vannak barátsági, együttműködési egyezményeink." (Forrás: Népszabadság Online) Hogy igazi, régiós csemegét mondjak: érvényben van még például a Győr–Sopron–Ebenfurt gőzmozdonyvasút kiépítéséről rendelkező, 1872-ben elfogadott törvény is...

A Savaria Történelmi Karnevál forgatagába is belekóstolhatnak vendégei annak a kéthetes komoly rendezvénynek, melyet a Berzsenyi Dániel Főiskola Uralisztika Tanszéke szervez, és augusztus 11-22 között zajlik. X. alkalommal rendezik itt meg az Oroszországban élő kis finnugor népek képviselői számára a Hungarológiai Nyári Egyetemet. A kéthetes kurzus célja, hogy a magyar történelmen, művelődéstörténeten keresztül a kis létszámú, önállósággal nem rendelkező finnugor népeknek mintákat, megoldási lehetőségeket kínáljon. A nyári egyetem programjában neves társadalomtudósok, kutatók és diplomaták vesznek részt. Az előadások és a szemináriumok orosz nyelven folynak.



Annus Adrián kalapácsvető és Fazekas Róbert diszkoszvető, a két igen ismert szombathelyi atléta eséllyel pályázik arra, hogy az egész országnak szerezzen hírnevet a párizsi atlétikai világbajnokságon. (Magyarországnak még nem volt világbajnok atlétája... de a világbajnokság után hipp-hopp, itt az olimpia is...!) Önálló honlapjuk elkészülte, illetve világbajnokságra indulásuk alkalmából sajtótájékoztatót rendeztek városunkban. Jelen volt edzőjük, egyesületük vezetője, és nem utolsósorban Szombathely város polgármestere, dr. Ipkovich György.

A polgármester úrnak azonban mostanában aggasztó ügyben is nap mint nap hallatnia kell szavát, állást kell foglalnia. A közelben létesíteni szánt lignitbánya, illetve hőerőmű ügyében, mely most már országos ismertségű. A létesítmények Torony település közelében lennének, de közvetlenül érintett mintegy 11 település - Felsőcsatár, Horvátlövő, Narda, Pornóapáti, Sé, Torony, Ják, Vaskeresztes, Perenye, Nárai, Bucsu -, ám még Szombathelyre is komoly árnyék vetülne: veszélybe kerül a város jól ismert egészséges környezete. Hogy ez a város mennyire a természet részeként létezik a tájban, arról magam is nemegyszer adtam hírt, amikor igazi réti, erdei vadmadarak városi életéről szóltam. (Vércse, szarka, szajkó, macskabagoly, réti sas - igaz, ez utóbbi kijjebb, a repülőtér és lőtér környéki erdőben él.) Dr. Ipkovich József kijelentette: Szombathely mindent megtesz azért, hogy a vállalkozás ne valósulhasson meg.

Tudni kell, hogy ez külszíni bányászati tevékenység lenne, amely súlyosan sérti a tájat, és az semmilyen rehabilitációs megoldással nem lenne helyreállítható -, de nincs is olyan igazi, megalapozott érv, ami indokolná, hogy megyénkben egy XIX. századi bányászati technológiának adjunk helyt a XXI. században.

Sebők Lili



2003. augusztus 19., kedd 12:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület