CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Páneurópai Piknik 14. évfordulóján

    A Temesvárról indult romániai forradalmat bemutató, eddig Magyarországon nem látott kiállítással, a sopronpusztai határáttörés helyszínén koszorúzással, Fertőrákoson szoboravatással, a Hűségkútnál ünnepi megemlékezéssel tartották meg tegnap Sopronban a Páneurópai Piknik 14. évfordulóját.

    1989-ben sem a Páneurópai Piknik  szervezői, sem az akkori politikusok nem számítottak arra, hogy az 1989. augusztus 19-i sopronpusztai határnyitás egy világrendet megváltoztató folyamatot indít el.
    A Páneurópai Piknikre történő évenkénti megemlékezések során hagyománnyá vált az eseményhez kötődő dokumentumok kiállításon való bemutatása. A sopronpusztai áttörés fotó-, illetve írott és tárgyi dokumentumanyagának, majd a Német-német Múzeumból származó – a Kelet- és Nyugatnémetország közötti határsáv kialakítását, Németország szétszakítását bemutató – anyagok után a szervezők szándéka további, a határnyitást követő események, történelmi változások dokumentumainak bemutatása volt.
 

Orban Traian: Isten úgy akarta, hogy egy református lelkész legyen az, akinek a védelmére kelők végül is forradalmat csináltak

    Az az idei piknik-évfordulón a Temesvári Forradalom Emlékháza Múzeum – Románián kívül eddig be nem mutatott – anyagát láthatja Sopron közönsége.

-Temesváron ,,a hit alatt" Tőkés László református lelkész védelmében összefogott Temesvár népe, és elindította a diktatúra bukását. A temesvári 1898. december 16-22 közötti események hiteles és megrázóan tragikus képsorairól Orban Traian, a Temesvári Forradalom Emlékháza igazgatója szólt. Románok, magyarok, németek, szerbek, református, római katolikus, ortodox vallásúak együtt álltak ki Tőkés László, majd a forradalom eszméi mellett.
Orban Traian megindítóan hiteles tárlatbemutatóját és az eseményekről való beszámolóját követően Tőkés László, Királyhágó-melléki püspök mondott  köszöntő beszédet.

  • Mi magunk ne járuljunk hozzá az időnként önkéntelenül tett, időnként pedig szándékos történelem-hamisításhoz - mondta Tőkés László – hiszen gyakran tapasztalható, hogy egyes események kihullnak az utókor emlékezetéből, vagy nem az őket megillető helyen szerepelnek. A Páneurópai Piknik a berlini fal leomlása árnyékába szorult, ezért nyugaton hiányos kép alakult ki az eseményekről. Hasonlóképpen a temesvári események is a háttérbe szorultak, azzal, hogy a romániai forradalommal kapcsolatban a román történelemhamisítás igyekezett Bukarestet az előtérbe helyezni. A romániai forradalom Temesvárról indult. A B. W. Pannónia Med Hotelben nyílt kiállítás a történések hiteles bemutatása mellett arról szól, hogy Temesvár a hit és az összefogás példája.

  • - Az ahogyan a Közép-Kelet-európai változások című dokumentumkiállítás, a Páneurópai Piknik eseményét és a temesvári forradalmat az őket megillető helyre helyezi: önbecsülésünket is segítik - mondta Tőkés László.
     
    Rainer Jork: A függetlenség és a demokrácia az EU-ban is közös cél

    - 1989 decembere nem egy lezárt történelmi esemény, hanem egy hosszú úton való elindulásnak a kezdete, amely reményeink szerint egy új és jobb világba vezet. - Az úton való akadályok azoknak az erőknek a segítségével küzdhetők le, amelyek a közösség, a nemzet érdekeit képviselik - mondta Tőkés László.

  • Orban Traian, a forradalom egyik áldozata, a Temesvári Forradalom Egyesülete elnöke, a múzeum igazgatója a forradalomnak a tárlaton bemutatott eseményeiről beszélt. Szimbolikus jelentősége van a kiállításon annak, hogy a magyar nemzeti lobogó a Temes Megyei Pártbizottság székházáról a forradalmárok által megszerzett, címerétől megszabadított, román nemzeti zászló mellett helyezkedik el.

  • A kiállítás megnyitóját követően egy, a temesvári forradalmat megrázó képsorokkal bemutató film is levetítésre került, majd a megemlékezés-sorozat a határáttörés helyszínén folytatódott.
        A határsáv közvetlen szomszédságában kialakított emlékparkban Rainer Jork, a Bundestag tagja emlékezett 1989-re; aki hangsúlyozta : a magyaroknak meg kell őrizniük a békés forradalom szellemét.
     
    A város nevében Kovács László bizottsági elnök és Stöckert Tamás irodavezető koszorúzott

        Túri Gábor, Debrecen alpolgármestere, egykori szervező levélben köszöntötte az eseményt. ,, sokfelé kell vinni a hírt a világban, hogy e nap lényege mindenki előtt megvilágosodjon, feltáruljon" - üzente Túri Gábor, mert annak ellenére, hogy az augusztus 19-i események híre bejárta a világsajtót, ,,mégis a nemzetközi krónikák a berlini fal leomlásának közvetlen előzményei közé a szeptember 10-i hivatalos magyar határnyitást sorolják."
        A díszvendégeket követően a piknik egykori szervezői, a soproni önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, valamint politikai pártok képviselői helyezték el koszorúikat a piknik emlékművénél.
        Az ünneplés Fertőrákoson folytatódott, ahol egy, az 1989-es határnyitásnak emléket állító köztéri kőszobor avatására került sort. A közeli kőbányából származó anyagot, egy, a faluban rendezett kőfaragtábor ideje alatt készítette Peller Csaba. A szoboravatón Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, a piknik egykori szervezője szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozva: az 1989. év a rendszerváltás egyik legragyogóbb éve volt, amely erőt és reménységet adott a magyaroknak, amelyre a jövőben is nagy szüksége lesz az országnak.
     

    Ivanics Ferenc: Kötelességünk kézen fogni a határon kívül rekedt magyarokat

    Az emlékezők ezt követően a soproni Kisvárkerületen, a Hűségkútnál gyülekeztek. Sopron három fontos történelmi eseménye közül a Páneurópai Piknik is szerepel Soltra E. Tamás szoborkompozícióján, ezért is döntött úgy a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány, hogy a műsoros megemlékezés helyszínéül a Hűségkút körüli teret választja, ahol Tőkés László, 1989. augusztus 17-én, a páneurópai piknik résztvevőinek írt levelének felolvasását követően a református püspök apostoli köszöntéssel kezdte a több mint háromszáz egybegyűlt soproninak mondott ünnepi beszédét.
     

    Tőkés László: Hódolat Sopronnak, a Hűség Városának
        Tőkés László a soproniak ,,többszörös" hűségét méltatva szólt az egykori Bányászati Erdészeti Akadémia nyugatra menekült ötvenhatosainak hűségéről is. Ugyanakkor a nemzet iránti hűség erdélyi példáit említette Márton Áront, a néhai Nagy Géza kolozsvári református tanárt, és a még ma is élő Katona Szabó Istvánt, akik 1945-ben a magyarság megcsonkítása és megosztása ellen szembe mertek szállni a megalkuvásra hajlított többséggel.
    - Egy tőről fakad a soproniak, Márton Áron, és a temesváriak diktatúrával szembeforduló hűsége- mondta a püspök, aki a Judás apostol és Pál apostol szavaival a Káin útját járókhoz, és az élet útják járókhoz szólva hangsúlyozta: a nemzeti megmaradás fontosságát, amelynek az európai regionalizmus körülményei közötti egyik eszköze az összetartozás erősítése és az önrendelkezés.
    Az ünnepi hangulatot Kiss Gy. Attila, a Budapesti Fesztiválzenekar tagja tárogatójátéka és Bősze Beáta népdalai tették teljessé.

    T.É.



    2003. augusztus 20., szerda 04:19


    címlap zóna archívum




    © 1999-2007, Internet Sopron Egyesület