CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

A Szőlészeti és Borászati Albizottság sajtótájékoztatója

A Szőlészeti és Borászati Albizottság 2003. augusztus 18-ai üléséről tartott sajtótájékoztatót augusztus 19-én a Prinyő borozóban Dr. Molnár Ágnes elnök és Princzes Ferenc, az albizottság tagja.

Az elnök asszony tájékoztatást adott arról, hogy az albizottság az önkormányzat tulajdonosi bizottságának keretein belül működő,  szakmai, valamint nem politikai jellegű. Tagjai közé tartoznak a soproni borvidék kiemelkedő borászai között: Molnár Tibor. a Sopron és Környéke Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Princzes Ferenc, Iváncsics Zoltán, Hauer Erik, Magyar Dezső, Taschner Kurt borászok.
Az albizottság céljaként az ide vonatkozó önkormányzati határozatok előzetes véleményezését, a közgyűlés felé önálló javaslatokkal történő szakmai jellegű kezdeményezést, a szolgálati út betartásával az önkormányzaton kívüli szervek felé való  kezdeményezést, a soproni borvidék jellegzetességeinek leírását, valamint lehetőség szerinti levédését,  a soproni szőlészet-borászat fejlődésének elősegítését határozta meg.


Dr. Molnár Ágnes

Dr.Molnár Ágnes részletesen tájékoztatta a sajtót az albizottság ülésén tárgyalt napirendi pontokról.

Az albizottság egyik feladata a borászattal kapcsolatos önkormányzati határozatok előzetes véleményezése, ezért az ülésen tájékoztatót hallgattak meg a következő önkormányzati közgyűlés napirendi pontjairól.

Az előző ülésen igényként merült fel a szőlőskertekben levő utak, dűlők állapota, erről tartott tájékoztatót Szóka Sándor a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési irodájának munkatársa. Az idei költségvetésben nem szerepel pénzügyi fedezet elkülönített tételként a szőlőskertekben levő utak karbantartására, így az albizottság kezdeményezi, hogy a következő évi költségvetésben nevesítetten szerepeljen ez a tétel.

A Szeder utcai önkormányzati pince borászati közcélú hasznosítását és a Soproni Történelmi Borvidék szolgálatába állítását kívánja elérni az albizottság.
A szakemberek elképzeklése szerint, amelyet Walter Dezső polgármester is támogat, színvonalas belsőépítészeti tervezés és megfelelő önkormányzati döntés után a borvidék borászai alakíthatnának ki itt a saját termékeikből eladással egybekötött kiállítást, a város, a borvidék és saját maguk hírének öregbítésére.

Sopron borváros mivoltát hirdető, összességében 5-6 látványos, informatív, szoborcsoport, térplasztika létesítését is tervezi az albizottság legalább a város keletí és nyugati kapujában, illetve egyéb pontokon, melyekkel Sopron borváros mivoltát, történelmi borvidéki helyzetét tudatosítanák és hirdetnék.
A városi főépítészt kérik fel a megfelelő pontok  javaslatára, illetve kijelölésére, ezután pályáztatással  választhatná ki az önkonnányzat és az albizottság a  legmegfelelőbb kompozíciót, amit az önkormányzat megépíttethetne.Az albizottságnak ezt a javaslatát is támogatja a polgármester.

Az albizottság javaslatok készít a készülő bortörvényhez, amelyet az önkormányzat  hivatalosan megküldi a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumnak.
A soproni bor önkormányzati hitelesítésének, certifíkálásának kérdéséről is tárgyalt az albizottság
Dr Molnár Ágnes elmondta: a fejlettebb borászati régiókban szokás, hogy a régióban termett bort valamilyen tekintélyes, ezáltal hitelesnek elfogadott szerv, testület jelvényével garantálja, hitelesíti, bizonyítja, certifíkálja. Sopronban is indokolt lenne kidolgozni egy ilyen hitelesítő eljárást, ez jogában áll az önkormányzatnak.

A címet és pecsétet csak az használhatja jogszerűen borának címkéjén, akinek a szőlőjét, borát és pincéjét az albizottság elismert szakértőkböl, borászokból álló munkacsoportja megvizsgálja és utána az albizottság elé terjesztve, a javaslatot az elfogadja. A címet két évente és  két évre adományozná az önkormányzat. Ez nemjelentene borászati, borminősítési versenyt.


Princzes Ferenc
Princzes Ferenc szerint a megfelelő színvonalú minősítés egyben motivációt is jelent a borosgazdák számára a minőségi bor előállítása érdekében.
A borosgazda úgy értékeli, hogy az idei, kevés betegséggel, kártevővel terhelt év  kellemes volt a szőlőtermesztés számára.
Döntő a szüreti idő megválasztása, mert a cukor és sav összhangja határozza meg majd a bor minőségét. Princzes Ferenc értékelése szerint hét-tíz napmúlva meg kell kezdeni a fehér szőlő szüretelését, de a vörös fajták érése is két héttel korábbi lesz a tavalyinál.
A szakember hiányként említette  a laboratóriumi háttér hiányát, a Sopvin kapacitása már nem elegendő a megnövekedett igények kielégítésére, ezért úgy ítéli meg, hogy lépéseket kell tenni a borosgazdák és a Hegyközségi Tanács együttműködésével újabb laborastóriumi kapacitás létrehozására.

tsz



2003. augusztus 20., szerda 16:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület