A Szőlészeti és Borászati Albizottság sajtótájékoztatója
A Szőlészeti és Borászati Albizottság 2003. augusztus 18-ai üléséről
tartott sajtótájékoztatót augusztus 19-én a Prinyő borozóban Dr. Molnár
Ágnes elnök és Princzes Ferenc, az albizottság tagja.
Az elnök asszony tájékoztatást adott arról, hogy az albizottság az önkormányzat tulajdonosi bizottságának keretein belül működő, szakmai, valamint nem politikai jellegű. Tagjai közé tartoznak a soproni borvidék kiemelkedő borászai között: Molnár
Tibor. a Sopron és Környéke Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Princzes
Ferenc, Iváncsics Zoltán, Hauer Erik, Magyar Dezső, Taschner Kurt borászok.
Az albizottság céljaként az ide vonatkozó önkormányzati határozatok
előzetes véleményezését, a közgyűlés felé önálló javaslatokkal történő
szakmai jellegű kezdeményezést, a szolgálati út betartásával az önkormányzaton
kívüli szervek felé való kezdeményezést, a soproni borvidék jellegzetességeinek
leírását, valamint lehetőség szerinti levédését, a soproni szőlészet-borászat
fejlődésének elősegítését határozta meg.
Dr. Molnár Ágnes
Dr.Molnár Ágnes részletesen tájékoztatta a sajtót az albizottság ülésén
tárgyalt napirendi pontokról.
Az albizottság egyik feladata a borászattal kapcsolatos önkormányzati
határozatok előzetes véleményezése, ezért az ülésen tájékoztatót hallgattak
meg a következő önkormányzati közgyűlés napirendi pontjairól.
Az előző ülésen igényként merült fel a szőlőskertekben levő utak, dűlők
állapota, erről tartott tájékoztatót Szóka Sándor a Polgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési irodájának munkatársa. Az idei költségvetésben nem szerepel
pénzügyi fedezet elkülönített tételként a szőlőskertekben levő utak karbantartására,
így az albizottság kezdeményezi, hogy a következő évi költségvetésben nevesítetten
szerepeljen ez a tétel.
A Szeder utcai önkormányzati pince borászati közcélú hasznosítását és
a Soproni Történelmi Borvidék szolgálatába állítását kívánja elérni az
albizottság.
A szakemberek elképzeklése szerint, amelyet Walter Dezső polgármester
is támogat, színvonalas belsőépítészeti tervezés és megfelelő önkormányzati
döntés után a borvidék borászai alakíthatnának ki itt a saját termékeikből
eladással egybekötött kiállítást, a város, a borvidék és saját maguk hírének
öregbítésére.
Sopron borváros mivoltát hirdető, összességében 5-6 látványos, informatív,
szoborcsoport, térplasztika létesítését is tervezi az albizottság legalább
a város keletí és nyugati kapujában, illetve egyéb pontokon, melyekkel
Sopron borváros mivoltát, történelmi borvidéki helyzetét tudatosítanák
és hirdetnék.
A városi főépítészt kérik fel a megfelelő pontok javaslatára,
illetve kijelölésére, ezután pályáztatással választhatná ki az önkonnányzat
és az albizottság a legmegfelelőbb kompozíciót, amit az önkormányzat
megépíttethetne.Az albizottságnak ezt a javaslatát is támogatja a polgármester.
Az albizottság javaslatok készít a készülő bortörvényhez, amelyet az
önkormányzat hivatalosan megküldi a Földművelési és Vidékfejlesztési
Minisztériumnak.
A soproni bor önkormányzati hitelesítésének, certifíkálásának kérdéséről
is tárgyalt az albizottság
Dr Molnár Ágnes elmondta: a fejlettebb borászati régiókban szokás,
hogy a régióban termett bort valamilyen tekintélyes, ezáltal hitelesnek
elfogadott szerv, testület jelvényével garantálja, hitelesíti, bizonyítja,
certifíkálja. Sopronban is indokolt lenne kidolgozni egy ilyen hitelesítő
eljárást, ez jogában áll az önkormányzatnak.
A címet és pecsétet csak az használhatja jogszerűen borának címkéjén,
akinek a szőlőjét, borát és pincéjét az albizottság elismert szakértőkböl,
borászokból álló munkacsoportja megvizsgálja és utána az albizottság elé
terjesztve, a javaslatot az elfogadja. A címet két évente és két
évre adományozná az önkormányzat. Ez nemjelentene borászati, borminősítési
versenyt.
Princzes Ferenc
Princzes Ferenc szerint a megfelelő színvonalú minősítés egyben motivációt
is jelent a borosgazdák számára a minőségi bor előállítása érdekében.
A borosgazda úgy értékeli, hogy az idei, kevés betegséggel, kártevővel
terhelt év kellemes volt a szőlőtermesztés számára.
Döntő a szüreti idő megválasztása, mert a cukor és sav összhangja határozza
meg majd a bor minőségét. Princzes Ferenc értékelése szerint hét-tíz napmúlva meg kell
kezdeni a fehér szőlő szüretelését, de a vörös fajták érése is két héttel
korábbi lesz a tavalyinál.
A szakember hiányként említette a laboratóriumi háttér hiányát, a Sopvin
kapacitása már nem elegendő a megnövekedett igények kielégítésére, ezért
úgy ítéli meg, hogy lépéseket kell tenni a borosgazdák és a Hegyközségi
Tanács együttműködésével újabb laborastóriumi kapacitás létrehozására.
tsz
2003. augusztus 20., szerda 16:13
|