CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

 Győrött tartotta Szent István napi ünnepi programját  a Megyei Önkormányzat

    A rendezvény a megyei települések zászlós menetével kezdődött, majd a megemlékezés virágait helyezték el a koszorúzók Szent István lovas szobránál. Az ünnepi díszközgyűlésre az Evangélikus Öregtemplomban került sor. Itt Firtl Mátyás alelnök ünnepi beszéde után  dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke adta át a "Kék szalag" megyei kitüntető címet és a megyei kitüntető díjakat.

,, Szent István idegen népek gyűrűjében, a keleti és nyugati világ határán alapított országot. Nem években, hanem nemzedékekben dolgozott. Elvégezte, amit a sors rábízott" – mondta Firtl Mátyás Szent István király nagyságát, tetteit, nemzetfelemelő törekvéseit méltató  köszöntőjében.
Az ünnepi díszközgyűlésen kitüntetést kaptak a megye életének különböző területein – térségfejlesztés, oktatás, kultúra, szociális ellátás, gyermekvédelem, sport – kiemelkedően eredményes és áldozatos munkát végzett személyiségei.


A megye településeinek kéviselői között, Sopron nevében Kalmár István alpolgármester is elhelyezte a megemlékezés koszorúját SzenT István szobrának talapzatánál
Firtl Mátyás: ,,Szent István elvégezte, amit a sors rábízott"

A díjazottak:

Győr-Moson-Sopron Megye  a Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag kitüntető címet dr. Bóna László általános püspöki helynöknek adományozta.

Dr. Bóna László teológiai tanulmányait a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi Karán végezte. 1954-től a Győri Egyházmegye központjában teljesített szolgálatot, mint püspöki szertartó, püspöki titkár, püspöki irodaigazgató és általános püspöki helynök. Lelkiismeretes munkájáért 1997-ben II. János Pál pápa apostoli protonotárius címmel tüntette ki.
Hosszú évtizedek alatt nagyon sokat tett új templomok és plébániák építéséért, régi templomok és műemléki épületek felújításáért. Segítette a kulturális és zenei rendezvények előkészítését, lebonyolítását, továbbá a püspöki és a káptalani levéltár gyűjteményében található ismeretek átadásával a helytörténeti kutatók munkáját. Életútja, tevékenysége túlmutat a megye határain.

Győr-Moson-Sopron Megye  a Győr-Moson-Sopron Megye térségfejlesztéséért Gróf Széchenyi Ferenc-díját Lengyel Károly Róbert vezető-főtanácsos kapta.

Lengyel Károly a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztályának vezető-főtanácsosa. A Megyei Területfejlesztési Tanács által kiírt pályázatok benyújtásánál  szakszerű tanácsaival, hathatós segítségével jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a  sikeresen pályázott beruházások a gyakorlatban is eredményesen záruljanak le. Aktívan részt vesz a kistérségi fejlesztési társulások munkájában. Szoros kapcsolatban áll a megye gazdasági szereplőivel, ösztönzi a területfejlesztési célok megvalósítását. Közreműködik a gazdasági kiállítások, vásárok előkészítésében, megrendezésében. Munkáját hivatásnak tekinti, sok éves szakmai tapasztalatával, tevékenységével nagymértékben hozzájárul a települési önkormányzatok fejlődéséhez.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a  Győr-Moson-Sopron Megye köoktatásáért Péterfy Sándor-díjat dr. Tenk Antal tanszékvezető, egyetemi tanárnak adományozta.

Dr. Tenk Antal professzor 1964-től a mosonmagyaróvári egyetem oktatója. 1985-től dékán-helyettes, 1995-től tanszékvezető, 2001-től tanulmányi rektor-helyettes az egyetemi karon. Az 1993-as felsőoktatási törvény szellemében az egyetemi oktatás átalakításának első számú szervezője volt. Munkája jelentősen hozzájárult a hallgatói létszámnövekedéshez, a korszerű oktatáshoz, több szak oktatásának beindításához, valamint az Európai Unió követelményének megfelelő kreditrendszer
bevezetéséhez. Különös gonddal szervezte a külföldi diákok oktatását, így a Vajdaságból, Erdélyből és Szlovákiából itt tanuló magyar ajkú diákok tanulását. Oktatói pályáján magas erkölcsi és tanulmányi célok vezérelték.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a  Győr-Moson-Sopron Megye közművelődéséért Drt. Kovács Pál-díjat   Takács Zsoltné Gintli Szilvia zenetanárnak adományozta.

Takács Zsoltné már fiatalon sikeresen szerepelt zenei versenyeken. Zenetanár társaival a megyében elsőként szervezett - intézményes keretek között -, nem állami indítású zeneoktatást. Kodály Zoltán mintájára zeneoktatást és néptánc tanítást tartott a gyerekeknek a vidéki településeken. Így a zenetanulás lehetőséggé vált a kevésbé tehetős szülők gyermekei számára is. Nevéhez fűződik a Szent Márton-napi bor- és sajtfesztivál elindítása. Iskolateremtő, innovatív egyéniség, színvonalas
közművelődést végző szakember.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a   Győr-Moson-Sopron Megye művészetéért Kormos István-díjat Matusz Péter képzőművésznek adományozta

Matusz Péter pedagógiai-művészeti tanulmányainak befejezése óta szülőhelyén,  Mosonmagyaróváron dolgozik. Az ART-FLEXUM Nemzetközi Művésztelep alapítója, művészeti vezetője. Számos nagysikerű kiállítása volt szerte az országban és a határainkon túl. Nevéhez fűződik Mosonmagyaróvár város zászlajának és címerének, Győrsövényház címerének  megalkotása, valamint számos könyvborító és illusztráció művészi kivitelezése. Számos képzőművészeti díj tulajdonosa. A Piarista Általános Iskola és Gimnázium tanára, képzőművészeti szakkörök vezetője, évenként több országos rajzkiállítás és verseny szervezője. Lakásán működik az M-galéria, ahol állandó és időszaki kiállítások szervezésével hozzájárul a város képzőművészeti életének gazdagításához.
 

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése  Győr-Moson-Sopron Megye sportjáért Bauer Zsolt-díjat Laczik Lászlónak, a Győri Lövész Klub elnökének  adományozta.

Laczik László a Győri Lövész Klub elnöke. 1954-ben a Diószeghy Sámuel utcai ejtőernyős klub oktatójaként kezdte a sportolókkal való foglalkozást, miközben maga is aktívan sportolt. Mintegy száz év elteltével felélesztette Győrben a vadászpuskás lövészetet. 1985-ben vezetésével készült el, s került átadásra Győr-Kertvárosban a sportlőtér. Féltő gonddal nevelte és oktatta a gyerekeket. Munkájának eredményeképpen az általa vezetett Lövész Klub napjainkban Magyarország legsikeresebb klubjai közé emelkedett. A klub sportolói 2002-ig összesen 19 Európa Bajnoki és Világbajnoki érmet, valamint számos országos bajnoki címet szereztek. A Győr-Moson-Sopron Megyei Sportlövő Szövetség titkáraként jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Győr városa 2004-ben első alkalommal megrendezheti a Sportlövő Európa Bajnokságot.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a  Győr-Moson-Sopron Megye szociális ellátásáért és gyermekvédelméért  Dr. Batthyány-Strattmann László-díjat dr. Thiesz József  egyesületi elnöknek adományozta.

Dr. Thiesz József 1981-től a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete, 1994-től a Magyar Izombetegek Országos Egyesületének elnöke, a fogyatékkal élők érdekeinek képviselője. Mindkét egyesület alapítójaként a mozgáskorlátozottak életének megkönnyítéséért dolgozott. Karitatív célok megvalósítását tűzte ki feladatul, ellenszolgáltatás nélkül, önzetlenül.
P.Z.



2003. augusztus 21., csütörtök 11:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület