CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Pénteken-szombaton még rajzolt, vasárnap már teljes menetfelszerelésben megjelent

Karneválról kerékpárra


Képek a Ferrarai Zászlóforgató Egyesület, a Borgo San Giorgo produkciójából:



"A Savaria Karnevál tekintélyének felfelé ívelését mi sem mutatja jobban, mint a „központi” színdarab története. Amíg az első évben lelkes helyi műkedvelők szórakoztatták a közönséget, addig idén már maga a Nemzeti Színházi igazgatója lett a darab főszereplője, aki persze ugyanaz a Jordán Tamás, aki tavaly volt, de mégiscsak díjazni illik, hogy igazgatói pozíciójában is kerített időt és energiát a szerep elvállalásához. Nyilván nem anyagi okok miatt, s ezt jólesik elkönyvelni." http://www.alon.hu/

Fenti idézet a múlt hét második felében immáron negyedszer megrendezett Savaria Történelmi Karnevál szabadtéri színdarabjának kritikájából emeltetett ide. Az érthetőség kedvéért hozzáteszem, hogy a tavalyi előadásnak, mely Szent Márton történetét mutatta be, is Jordán Tamás volt a főszereplője, azért a kitétel, hogy ugyanaz, aki tavaly volt... Az alábbi képen Jordán Tamás éppen törölgeti a homlokát a meglehetősen izzasztó szombat esti hőségben, amikor is az igazán impozáns fáklyás felvonulás résztvevőjeként is helytállt az előadás után, a nehéz jelmezben (míg mi, nézők megengedhettük magunknak az időjáráshoz illő könnyed öltözéket, és többnyire nem is munkával töltöttük a szombat délutánunkat).


Már hónapokkal ezelőtt, még télen kellett jelentkezniük azon statisztáknak, akik magában a darabban is részt kívántak venni - a sorkatonák pedig eleve "bekalkuláltattak", minden eddigi karneváli színdarab oszlopos szereplőiként, s nem is kellett csalódnunk bennük: kitűnően állt rajtuk bármilyen jelmez, kiválóan tettek eleget minden eddigi színészi harci feladatnak.

Nemcsak színészethez kellett azonban vállalkozó kedvű ifjabb-idősebb polgár, de rengeteg helyszín rengeteg posztját betölteni is. Egyik ilyen például a portrérajzolás. Az ifjú művészetis (Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium, képzőművészeti tagozat), a most szeptembertől már negyedik évfolyamos szombathelyi tanulólány pénteken és szombaton nyitástól zárásig a Romkert helyszínen megrendelésre-rajzolással töltötte óráit, csak annyi időre hagyva el szombat délelőtt az ingres papírt és a pitt-krétát, no meg a padot, amin ült, míg a MÁV menetjegyirodában, a Király utcában megvette a vasárnapi vonatjegyét Budapestre, valamint visszavitte a lejáró könyvtári könyveket a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárba. Szombaton este a legenyhébb jelzővel is: holtfáradtan - végignézte a Karneváli Fáklyás Felvonulást, hazament aludni, azután vasárnap összecsomagolta a nagyon aprólékosan összeállított holmiját, lehetőleg legjobb igyekezete szerint számolva minden eshetőséggel, kiment a vasútállomásra, felutazott Budapestre, jelentkezett a megadott címen, elfoglalta egyéjszakás szálláshelyét - és: a mai napon, augusztus 25-én hétfőn nyeregbe szállt. Kerékpár nyergébe.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági aktivistájaként nyolcnapos kerékpárútra indult Észak- és Kelet-Magyarország tájain, hogy szeptember elsején ünnepélyes keretek közt adja át a többiek, no és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőinek megtisztelő társaságában a több, mint másfélezer kerékpárt (melyet természetesen teherjármű szállít) a kárpátaljai fiataloknak - mely kerékpárok a magyarországi gyűjtés eredményeképpen eddig összeadattak. (A gyűjtés egyébként nem ért véget, tovább folytatódik.)

A képek forrása: http://www.nyugat.hu

Sebők Lili



2003. augusztus 25., hétfő 15:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület