CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kiállítás a Magyar Fotográfia Napján

    1839. augusztus 19-én került nyilvánosságra Daguerre eljárásának mibenléte, ami egyben a technika továbbtökéletesítése nemzetközi együttgondolkodásának gyors fejlődését indította el, amely az anyagok, az eszközök tovább tökéletesítése céljából azért történt, hogy a technológia a valóság élethű megörökítésére alkalmas legyen. - Győri Lajosnak az eseményhez fűződő magyarázata rövid és tömör megfogalmazásban foglalja össze a fotográfia történetét.
 

    1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal (1809-1869) matematikus, fizikus, földrajztudós és bölcsészdoktor a daguerrotípia bemutatásával arról tartott előadást, hogy "miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek." Ennek az első dokumentált fotográfiai eseménynek a napja Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezésére vált a Magyar Fotográfia Napjává, amelynek szervezésében részt vesz a Magyar Fotóművészek Világszövetsége, valamint több szakmai és társadalmi szervezet.
 

 
 


 
 


 
 


 

    Sopronban a Fő téren rendezett szabadtéri kiállítással az 1906-ban alapított Soproni Fotóklub is megemlékezett a jeles napról.
    A Fő téri kiállítás három részből állt. A soproni fotók archív anyaga 1930-tól napjainkig készült képeket mutatott be, olyanokat, amelyeken a régi ,,nagy soproniak" lencsén keresztül látott világa elevenedett meg a látogatók előtt. Ezek mellett a jelenlegi soproni aktív tagok képanyaga is kiállításra került a Szentháromság szobor tövében.
    A továbbiakban egy a fényképészetben használt eszközökből – teleobjektívekből, régebbi fotómasinákból – álló bemutató is rengeteg látogatót vonzott. A fotósok rögtönzött tárlatvezetése mellett a hétköznapi életben nem gyakran látott tárgyakat láthatott a közönség, többek között egy lyukkamerát, valamint annak működési elvét is megismerhette, a kuriózumnak számító, 1904-ből származó Kodak géppel együtt.
 

 


 
 


 
 


 

- A Soproni Fotóklubnak jelenleg 22 tagja van, akik heti egy alkalommal találkoznak - szólt tevékenységükről kérésünkre Folcz Tóbiás, a fotóklub elnöke, aki kifejtette: a fotósok megnövekedett táborában annak sikerül művészi fotót készítenie, aki fényképezőgépével nem csak egy személyes emlékképet készít, hanem a szép látvány, egy érdekes téma, vagy akár egy különleges technika révén az elkészült kép a látvány reprodukálásán túl hordoz magában plusz töltetet is.


Folcz Tóbiás a Soproni Fotóklub elnöke

    S hogy a Magyar Fotográfia Napján a kiállított fotók közül mindezek a megállapítások melyekre illenek, azt leginkább a szemlélők egyenként maguk voltak hivatottak eldönteni.
    A mondanivalóban, gondolatiságában, valamint bemutatott technikai megoldásaiban is rendkívül gazdag kiállítási anyag arról is tanúskodott, hogy amikor a látvány, a téma úgy kívánja, a mai fotósok is szívesen alkalmazzák a fekete-fehér technikát; a nem szakmabelinek legfeljebb az tűnhet furcsának, – amit az egyik kiállító fotóművész mondott – hogy manapság már a fekete-fehér képek kidolgozása, a már nem szokványosnak számító technika miatt, a színes képek elkészítésének a tízszeresébe kerül.

   

Folcz Tóbiás elnök a Soproni Fotóklub további terveiről is szólt:
    Szeptemberben Sopronban, a Lábasházban nyílik a Pannónia Fotószalon, a dunántúli fotóklubok versenye, valamint a távlati tervek között a klub megalakulása 100. évfordulójának méltó megünneplése szerepel, a jubileumról a tervek szerint egy nagy, történeti kiállítással is megemlékeznek majd a szervezők.

T.É.
Fotó: Tóth Zsombor



2003. augusztus 29., péntek 22:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület