CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

a Polgári Összefogás konszenzuson alapuló, együttműködő politizálást vár a baloldaltól

Sajtótájékoztatót tartott a Polgári Összefogás

    Az immár szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztatóját tartotta meg tegnap a Polgári összefogás, az Új u. 3. szám alatti székházában, ahol Dr. Molnár Ágnes önkormányzati képviselő és Abdai Géza frakcióvezető több, a közgyűlés napirendjével kapcsolatos témával fejtette ki a Polgári Összefogás álláspontját.

    Abdai Géza kijelentette köszönet illeti a a Káposztás utcai stadionrekonstrukció, valamint a Soproni Zeneiskola – új nevén Művészeti Iskola – felújításának, illetve megépítésének elindítóit: az előző önkormányzati ciklusban tevékenykedő képviselőket és városvezetést, akik a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, és a Hűségkút után, elkezdték a közeljövőben átadásra kerülő két új beruházás elindítását, amelyeknek  továbbfolytatását a jelenlegi városvezetés is fellvállalta.
    A továbbiakban a frakcióvezető általa egy  ,,felháborítónak" nevezett közgyűlési döntéssel kapcsolatosan fejtette ki véleményét. Az eddig ,,csak" etikátlannak tartott Lővér Uszoda-területeladásról az augusztusi közgyűlésen derült ki, hogy annak értékesítéséről való döntésekor a közgyűlés törvénytelenül járt el. Abdai Géza hangsúlyozta: értetlenül állnak az eset előtt, annál is inkább, hogy az ingatlan korlátozott forgalomképességére a jogi kontroll nem figyelt fel. Abdai Géza állítja, hogy az ingatlan eladásával jogsértés történt, amelynek következtében a vagyonrendelet módosítására sem kerülhetett volna sor. Az esetet, amely során egy SZDSZ-es képviselő ilyen módon jut ingatlanhoz,  a várost magát megkárosítva, elfogadhatatlannak tartja a Polgári Összefogás - jelentette ki Abdai Géza.

    Dr. Molnár Ágnes képviselő az önkormányzat féléves gazdálkodásának  és pénzügyi helyzetének tájékoztatójáról, valamint a képviselő testület zárt üléseken hozott, fontos meghatározó személyi döntéseiről fejtette ki a frakció véleményét.
    A képviselő asszony kifogásolta ,,az erőből történő politizálást, a másik oldal véleményének fígyelmen kívül hagyását.", aminek következménye, hogy ,,a kormányzó koalíció az ellenzék szakmai véleményét nem veszi figyelembe, szakmai javaslatait néha arrogánsan és a többség tudatában lesöpri, érveit következetesen politikai síkra tereli. Ennek következtében kevés az összehangolt döntés."

    A képviselő asszony az önkormányzat féléves gazdálkodásának értékeléséről elmondta, hogy az szükség esetén gazdálkodási korrekcióra ad lehetőséget.
A tervezett bevételek költségvetési főösszege 18.160 millió forint de az időarányos teljesítéshez képest jelentős és aggasztó elmaradások figyelhetők
meg. A helyi adók, idegenforgalmi adó, iparűzési adó tekintetében a  tervezett összeg helyett a 150 millió forint a tényleges hiány.Az előirányzott osztalékbevételek
esetében a tervezett 500 millió Ft. helyett 29 millió Ft. teljesült. Az ingatlanhasznosítási bevételek is jelentősen elmaradnak a tervezettől, ingatlanértékesítésből nem lakáscélú 19% teljesült, telekértékesítésből a tervezett összeg 23 százaléka.  A további részletes ismertetőjében Dr. Molnár Ágnes kifejtette: Ezek a bevételi jogcímekjelentős nagyságrendi elmaradást mutatnak  Az elmaradás az átlagtól abszolút összegben 700 millió Ft tesz ki, ugyanakkor a hitel összege a tervezettnél tovább emelkedik  Az utólagosan meghozott intézkedések és döntések – a kórházi gépek, a stadion rekonstrukció, a szociális bérlakásokhoz szükséges garázsok megépítése – szintén jelentősen növelik a hitelösszeget; ezen utólagos döntések a tervezett hiteleket további 664 millió forinttal növelte.
    A könyvvizsgálói jelentéssel is alátámasztott tájékoztatóból kiderül, hogy az esedékessé vált feladatokat jelenleg folyószámla hitelből fínanszírozza az Önkormányzat, melynek nagysága augusztus 5-én 825 millió forintot tett ki. A fejlesztésre kapott támogatások tervezett összegéből is csak 2,27 % teljesült.
Az intézmények takarékos gazdálkodása nehezen valósítható meg. A tervezett bemházásokhoz igényelt finanszírozások támogatási szerződéseit
nem kötik meg a minisztériumokban,  azokat jövőre halasztják.
- Hogyan érvényesül a  több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek szlogen? - tette fel a kérdést Dr. Molnár Ágnes, aki azt is kifogásolta, hogy a Sopront előnyökhöz juttató lobbitevékenységnek sincs semmi nyoma.
    A Polgári Összefogás úgy látja, a város az eladósodás felé halad.  tovább. A megszorító intézkedések ellenére – amelyeket a kéviselő szerint továbbiak fognak követni –  nem elegendőek a források.

    A továbbiakban a sajtótájékoztatón a közgyűlésen eldöntött személyi kérdésekre is kitért Dr. Molnár Ágnes. Elhangzott: A Gyermekjólétí Intézetre a 15/1998. Népjóléti Minisztériumi  rendelet értelmében van szükség, Sopron ebben az évben valósította meg, teljesítette a gyermekjóléti hálózat feladatait. A ,,kinevezett igazgató szakmailag és vezetői gyakorlata alapján kiválóan megfelel a feladat ellátására." - jelentette ki a képviselő asszony, aki hozzátette: a Polgári Összefogás Frakciója viszont, aggályosnak tartja a jegyzői státusszal kapcsolataos közelmúltbéli és a jelenlegi történéseket. A képviselő ismertette a jegyző személyére vonatkozó, a sajtóban már hetekkel ezelőtt megjelent utalást, aminek következtében, mint mondta: ,,a közgyűlés tényleges döntési szerepét illetően jogos kérdések merülhetnek fel a közélet iránt érdeklődő soproniakban." A jegyző köztisztviselő; kifejezetten szakmai és nem politikai beosztás kell hogy legyen.
Dr. Molnár Ágnes hasonlóan ,,aggályosnak" nevezte az Ipari Park ügyvezetői igazgatói állás betöltésének megoldását ist, leszögezve:,,csakis maximális konszenzussal lehet az önkormányzat intézményeinek vezetőit megválasztani." ,,A politikai felelősség a városvezető koalícióé." - mondta végezetül a jobboldali politikus, aki, mint mondta: a Polgári Összefogás konszenzuson alapuló, együttműködő politizálására való fogadókészséget vár a baloldal részéről.

T.É.



2003. augusztus 30., szombat 01:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület