CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Zarándoklat a megfogant élet védelmében

    Számos esetben megrendítőnek tartunk egy-egy, a világ túlsó felén történt égbekiáltó törvénytelenséget, emberi életet követelő tragédiát. De végiggondoltuk-e azt, hogy 1948 óta Magyarországon öt millió ,,törvényes" abortuszt hajtottak végre. Úgy is fogalmazhatunk: öt millió embertársunkat pusztítottuk el. Ez a szörnyű és nagyon szomorú tény indította arra a soproni keresztény közösségeket, hogy engesztelő bűnbánatot tartva, ökumenikus imával és életvédő zarándoklattal lépjenek fel a megfogant életek védelmében.

    Közel háromszázan vettek részt a Szent István templomban tartott ökumenikus istentiszteleten, majd égő mécsesekkel vonultak az Erzsébet-kórház kápolnájához, ahol a soproni keresztény egyházak vezetőinek jelenlétében a  kórház megjelent képviselői, Dr. Erdei Károly főigazgató főorvos és Dr. Csécsei Károly osztályvezető főorvos átvették a zarándoklat nyilatkozatát.


,,Hitünk és meggyőződésünk szerint, az élet a fogantatással kezdődik, Isten ajándéka, melyet védenünk kell.
Ez egybeesik a Magyar Köztársaság Alkotmányával, mely szerint a magzat fogantatásától kezdve jogi személy.
Kérjük Önöket, és kérjük Sopron Város vezetőit is, tegyenek meg mindent, hogy Sopronban, sem a szülők felelőtlensége, sem tudatlansága, sem pedig a gyermekvállalást lehetetlenné tevő szociális körülmények miatt ne kelljen egy magzatnak sem meghalnia.
Kérjük, a három nemzetközi ünnepnapon (december 28. Aprószentek emléknapja, március 25. a Magzatgyermek Napja, június 1. ENSZ Nemzetközi Éíet Napja) ne hajtsanak végre a Soproni Erzsébet Kórházban terhesség-megszakítást.
Kérjük, szeptember 8-a legyen Sopronban a Megfogant Élet Ünnepnapja, és ezen a napon se legyen abortusz.
Köszönjük, és Isten áldását kérjük munkájukra, melyet a megfogant életek védelmében tesznek.
Mellékeljük  az  AIfa  Szövetség   Életvédő  Zarándoklatának Nyilatkozatát, mellyel egyetértünk és támogatjuk.
Sopron, 2003. szeptember. 8." - fogalmaznak a zarándoklat aláírói: a Római Katolikus Városplébános, a Soproni Evangélikus Gyülekezet, a Soproni Református Gyülekezet, a Soproni Evangéliumi Gyülekezet, és a Soproni Baptista Gyülekezet.

    Dr. Csécsei Károly osztályvezető főorvos Sopron Megyei Jogú Város Erzsébet Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezetőjeként a következőket mondta:

- Az Önök kezdeményezésével szervezett mai zarándoklat célját osztályunk orvosi karával ismertettem. Örömmel tapasztaltam, hogy kezdeményezésük, osztályunk dolgozói részéről támogatásra talált. A kórház vezetésével egyetértésben, támogatjuk azon kezdeményezésüket, hogy december 28-át az Aprószentek Napját , március 25-ét a Magzatgyermek Napját és június 1-ét, az ENSZ Nemzetközi Élet Napját , osztályunk a jövőben a megfogant élet napjaként fogja tisztelni.
Kérésüknek megfelelően, a mai napon és a továbbiakban, szeptember 8-án a Megfogant Élet Ünnepnapján valamint a korábban említett napokon nem végzünk osztályunkon terhesség-megszakítást.
Szakmai szempontból a terhesség-megszakítás a családtervezés negatív módszerének tekinthető, mely fizikális hátrányai mellett a hívő emberek morális ellenkezését is kiváltotta. Magunk azt propagáljuk, hogy a nem kívánt terhességeket nem megszakítani, hanem megelőzni kell, s a megelőzésnek ma számos lehetösége áll a betegek rendelkezésére.
Az osztály orvosai alkalomszerűen egészségnevelő előadást vállalnak a város iskoláiban a megelőzés módszereinek, a diákok közötti ismertetése céljából.
A fentiek értelmében, megerősítem, hogy szerettel fogadjuk Önöket és megértéssel, támogatással csatlakozunk kezdeményezésükhöz, a „Megfogant Élet Ünnepeinek „ méltó megünnepléséhez."


***
Tiszteletreméltó kezdeményezés, példamutató összefogással, a legszentebb ajándék, az élet védelmében. Az életek számontartottak; erre jó lenne azoknak is gondolniuk akik tehetnének – akiknek kötelességük tenni – annak érdekében, hogy a felsorolt napokon el nem végzett abortuszokat ne az azokra következő, többi napon végezzék el.

T.É.



2003. szeptember 08., hétfő 23:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület