CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

,,Musica sacra" a soproni Líceum dísztermében

    A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium dísztermében Ittzés János, a Magyar Evangélikus Egyház Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke igehirdetésével, Jankovits Béla egyházmegyei esperes, az evangélikus egyház lelkészeinek, valamint licista diákok részvételével szentelték fel az iskola új orgonáját.
 - Isten ajándékait ütemezetten adja: a Líceum egyházi kezelésbe való visszakerülése, a színházterem, majd az új tornaterem elkészülte mind felülről érkező ajándékok - mondta Ittzés János püspök.

Jankovits Béla esperes, Ittzés János püspök, és Vincze Katalin iskolalelkész

- A hangszer nem csak tárgyszerűségében szép, hanem a sípjan megszólaltatott ,,musica sacra"-ban. A muzsika, a zene azért szép, mert az Isten megszólítására adott emberi választ hordozza, amit még azok is meghallnak, akik nem szakavatott ismerői a zenének.
    A jelenlegi harsogó, őrjítő, révületbe kergető zenének nevezett zajok közepette mindennél nagyobb szükség van a ,,musica sacra" , a lelket egy irányba vezető dallamaira - mondta a püspök.
    Tölli Balázs líceumigazgató meghatódottan köszönte meg az evangélikus egyház segítségével kapott értékes ajándékot.

    A móri Korb Orgonaépítő Műhelyben készült hangszer a diákok – akár a további egyházi szolgálatuk során is hasznosítható – zenei képzését segíti.
    Dr. Weltler János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület felügyelője a Líceum igazgatótanácsának elnöke elmondta: ő maga tíz éves korában kezdett el orgonán játszani; édesapja lelkész volt, és akkoriban pedagógusok nem vállalhattak egyházi szolgálatot.

Tölli Balázs líceumigazgató az elődökről is megemlékezett

    A soproni Evangélikus Líceum dísztermét látva gondolt arra a felügyelő, hogy minél több fiatalt kellene beoltani az orgonamuzsikával.
    - Evangélikus templomainkban sok szép – de ma már többnyire néma – hangszerek vannak. Ezért is lenne jó, ha minél több fiatal megtanulna orgonán játszani.     Ezért isteni csoda, hogy amikor az egyházat egy hordozható elektronikus orgona beszerzéséről kezdtük meggyőzni, akkor kiderült: érdemes megnézni a Korb-féle, Móron készült orgonát  A számvetést követően az anyagi finanszírozásra olyan kedvező feltételeket találtunk, amelyek révén megvalósulhatott az álom: ezután a tehetséges és arra kedvet érző licista diákok orgonán is játszhatnak, az orgonajáték pedig istentiszteletek méltó színhelyévé emelheti a dísztermet - mondta az egyházkerületi felügyelő.

Felcsendül a ,,musica sacra"

    A zene az ember felelete a hozzá felülről érkező isteni megszólíttatásra; mindennek igazságát a teltházas terem résztvevői a Roth Márton zenetanár közreműködésével megszólaló hangszeren felcsendülő Bach-muzsikán keresztül a Líceum dísztermében valóságosan is átélhették.

T.É.



2003. szeptember 10., szerda 13:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület