CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Költségvetésről, EU-s felkészülésről, a gazdaságélénkítés szükségességéről

Költségvetésről, EU-s felkészülésről, a gazdaságélénkítés szükségességéről
Dr. Szájer József országgyűlési képviselő sajtótájékoztatója

    A Fidesz-MPSZ Sopron és környéke választókerületi elnökeként, új minőségében tartott sajtótájékoztatót Dr. Szájer József országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke Sopronban, aki ténylegesen és formálisan egyaránt megkapta kinevezését a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökétől, Orbán Viktortól.
    A Fidesz átalakításával kapcsolatosan Szájer József kifejtette: a napi sajtóban megjelent, az átalakítás késedelméről szóló híradásokkal szemben az alapos döntéshozás az oka annak, hogy a választókerületek elnökei személyeit érintő kérdésekben nem mindenhol hozták meg a döntést.


    Az elkövetkezendő időszak legfontosabb parlamenti teendőiről szólva kifejtette: miközben a parlamentben a legnagyobb horderejű döntések kerülnek terítékre, a kormány figyelmét az őt érintő korrupciós ügyek vonják el, ami negatívan befolyásolja a következő év gazdasági előkészítését. Az uniós tagság első esztendejében az eddigi stabil források kiesésével, valamint új források megjelenésével jelentős átalakulás várható a költségvetésben, amely egy új fajta költségvetési gondolkodást tesz szükségessé, hiszen – mondta Szájer József – ez határozza meg, a lakosság jövő évi kereseteit. Hozzátette: A Medgyessy- kormány hivatalba lépése óta az eladósodás összege fejenkénti 220 ezer forinttal megnövekedett. Az ,,egyensúlytalan eladósodást" a FIDESZ aggasztónak tartja, mert az egy  nem párosul fejlesztésekkel. Az Orbán-kormány által meghirdetett Széchenyi Tervvel ellentétben jelenleg ,,elfolyik" a pénz, többek között, a minden eddiginél nagyobb létszámú államaparátus működtetésére, továbbá koncepciótlanság, az ellenőrzés hiánya is hozzájárul az eladósodás növekedéséhez.
- Nem alakult ki az uniós források fogadásának a mechanizmusa és a rendszere, a felkészülésben olyan elmaradások vannak, amelyek a támogatások mértékének csökkenését eredményezhetik - jelentette ki Szájer József, aki a jövő évi költségvetéssel kapcsolatosan kifejtette: egy megfelelő gazdaságélénkítő politikával kivédhető lett volna a kedvezőtlen külgazdasági folyamatok hatása. Nem igaz, hogy a gazdasági válság eleve meghatározza az ország helyzetét, hiszen a gazdasági válság már az Orbán-kormány idején megkezdődött. Akkor a jobboldali kormány megtalálta a helyes megoldást: a gazdaság élénkítésével igyekezett kivédeni a gazdasági válság magyar gazdaságot érintő hatásait A FIDESZ a jövő év gazdaságának – az miniszterelnöki megfogalmazás szerinti –,,szinten tartása" feltételeit sem látja biztosítva. Ezért a Fidesz a költségvetéssel kapcsolatos indítványban tesz javaslatot gazdaságélénkítő, a lakosság életkörülményeinek javítását célzó intézkedésekre - jelentette ki a politikus.
Elmondta: az uniós tagságra való felkészülés kérdésében a Fidesz javasolta egy ,,Európa-törvény" elkészítését, amely a csatlakozást követően a Brüsszelben hozott törvényhozási döntésekben ellenőrzési jogosítványt biztosítana a Magyar Országgyűlésnek, hogy a magyar állam szuverenitása ne csorbuljon.
Szájer József ismertette: személyében május óta Sopronnak és térségének az Európai Parlamentben is van képviselője, a megfigyelői csoportban, amely minőségében – amint azt a képviselő elmondta – már megkereséseket is kapott; egyben felajánlotta annak lehetőségét, hogy uniós kérdéseikkel a magyar lakosok hozzáfordulhassanak. Kifejtette: a bel- és igazságügyi bizottság tagjaként a kishatár-forgalomra vonatkozó szabályozással is foglalkozik, ami azt is jelenti, hogy a régióban a schengeni rendszer életbe lépéséig lesz lehetőség az unióban elfogadott irányelv alapján megvalósuló kishatár-forgalom kialakítására.

    ,,Magától nem vetette volna fel a MSZP-s kampány kérdését2- mondta Szájer József egy, a témával kapcsolatos sajtókérdésre -reagálva.
- Sopronban más a stílus - jelentette ki, hozzátéve: már az országgyűlési választás kampányának idején ellenfelemmel egyetértettünk abban, hogy Sopronban nem ugyanúgy hat, és nem mindenben célszerű követni az országos szinten elrendelt, hasonló stílusú kampányolást.
- Sopron szellemiségéhez méltatlannak tartom, ha a békés építkezés időszakában a kedélyeket mesterségesen borzoló anyagokkal zaklatják a polgárokat. - mondta a politikus, aki elmondta: ő maga  képviselői hírlevélben az általa elvégzett munkáról tájékoztatta és párbeszédre hívta a város lakóit.
- Szeretném, ha Sopronnak szellemi értelemben is megmaradna a ,,köztisztasága" - mondta Dr. Szájer József.
T.É.



2003. szeptember 12., péntek 23:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület