CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A szigetközi ,,csoda" nemzeti parki rangot érdemelne

Közös magyar-szlovák erőfeszítés szükséges

 „Szigetköz bejárást” szervezett szeptember 13-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy a szlovák féllel közösen felhívja a figyelmet a Szigetköz természeti értékeinek megőrzésére és a Dunai (Szigetközi) Nemzeti Park létrehozásának fontosságára, illetve időszerűségére.

    Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke és Peter Tomecek a Nagyszombati Önkormányzati Kerület elnöke környezetvédelmi és
vízügyi szakemberek társaságában Dunakiliti és Dunasziget között vízen, majd Dunasziget és Ásványráró között szárazföldön ismerkedett a Szigetköz értékeivel. A
vízi terepbejárás során megtekintették a vízpótlással rehabilitált területeket és jártak ott is, ahol ez nem történt meg.
    A szakmai programot követően sajtótájékoztató keretében összegezték a nap tapasztalatait és eredményeit.  Dr. Szakács Imre kihangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartja, hogy a nyilvánosság figyelmét minden lehető módon felhívjuk a Dunai Nemzeti Park létrehozásának fontosságára. A nemzeti park létesítésének folyamata az utóbbi években lelassult, új lendületet kíván, melyhez minden segítséget meg kell kapnia, ebben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat mindenképpen partner lesz. A Szigetköz egy olyan „csoda”, amely méltán érdemelné meg a Nemzeti Park rangot.
    Peter Tomecek elmondta: örül annak, hogy kettőjük első hivatalos találkozója azonnal egy kiemelten fontos témát, a környezet- és természetvédelem területét érintette. A program során volt lehetősége személyesen is látni a megoldásra váró problémákat. A Dunai Nemzeti Park létrehozását közös erőfeszítéssel megvalósíthatónak tartja, de mindehhez véleménye szerint hosszabb idő kell, mert a téma kormányérdekeket is érint.
    Dr. Pap János, a Megyei Közgyűlés környezetvédelmi tanácsnoka szerint épp itt az ideje, hogy valami érdemben is történjen. Véleménye szerint az egész rendezés legfontosabb láncszeme a „rendszerszemlélet” lehet, elengedhetetlen a szándék és a szükséges anyagiak összehangolása.
    A sajtótájékoztató végén Peter Tomecek hasonló célzatú, szlovák oldali látogatásra hívta meg vendéglátóját.
P. Z.



2003. szeptember 15., hétfő 11:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület