CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Méltó helyen a Magyar Vöröskereszt Soproni Területi Szervezete

Salétrom helyett só

    Az egykori Sóhivatalban, a Várkerület 43. felújított épületében kapott helyet a Hátulsó utca helyenként salétromos falú épületét kinövő Vöröskereszt.
    Az ünnepélyes átadáson Kalmár István alpolgármester és dr. Morzsányi Éva, a Magyar Vöröskereszt főtitkára mondtak köszöntőt.

Antal Vilmosné, a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője meleg szavakkal tolmácsolta köszönetét az Önkormányzat illetékeseinek, valamint a Vöröskereszt főtitkárának.
    Az Országos Titkárság a 148 négyzetméteres, kulturált helyiség kialakításához 3.200.000 Ft támogatást nyújtott. A jelenlegi korszerű épület méltó a megnövekedett feladatokhoz


Antal Vilmosné, Kalmár István és dr. Morzsányi Éva

Az eredmények számokban

    A Vöröskereszt karitatív tevékenységén túl foglalkozik a helyi véradás megszervezésével, valamint 1993-tól az elsősegélynyújtó vizsgák lebonyolításával is.
    Az országos ranglistán előkelő helyet foglalnak el a soproni véradók. Míg országosan a lakosság 3%-a ad vért, addig Sopronban 7%-ra tehető ez az arány. Tíz éve az elsősegélynyújtó vizsgákra évente 1500-2000 fő jelentkezik. A soproniak közül 6800 ember tagja a Vöröskeresztnek és mintegy 7000 véradót tartanak nyilván.

Rövid történeti áttekintés

    Az 1950-es években a Soproni Vöröskereszt a Mátyás király utcában, majd a MTESZ székházban működött. A MTESZ Székház felújításának idején, 1984-ben –nagy nehézségek árán – került a szervezet a Hátulsó utca 9. szám alatti helyiségbe, ahol ez év áprilisáig működött.

Mintegy öt évig megfelelő volt ennek a helyiségnek az állaga és mérete, azonban az elmúlt tíz évben a szociális munka jelentős bővülése, valamint az elsősegélynyújtó vizsgák bonyolításának feladata indokolttá tette, hogy a Területi Vöröskereszt új, nagyobb és korszerűbb helyet kapjon.

    A helyiségek berendezésben és a szállításban nyújtott kiemelkedő segítségért emléklapot kaptak: Bakonyi Gábor (FALCO Rt, vezérigazgató) Boros László (STETTIN Kft, vezető), Haragovics József (GYSEV Vontatási Főnökség), Kelemen Imre (IKV , ügyvezető, Kovács János (Városi Tűzoltóparancsnok), Dr. Petró Olivia (Területi Vérellátó, vezető főorvos), valamint Soós Péterné, a területi Vöröskereszt gazdasági ügyintézője.
 

Horváth E.



2003. szeptember 18., csütörtök 22:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület