CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Együvé kerül valamennyi Corvina az interneten - Európa legnagyobb könyvtára volt Mátyásé a XV. században
www.mno.hu

Frang Gizella
Dokumentum hitelesíti a magyar–olasz együttműködést, melynek során 22 európai ország 54 intézete dolgozza fel, másolja be digitális úton Mátyás királyunk szétszóródott könyvtárát. A Corvinák egyesítése, újrafeldolgozása, modern eszközökkel való kutatása talán magyarázatot ad arra a kérdésre, hogy miért éppen Magyarországon jött létre Európa legnagyobb könyvtára a XV. században.

 A könyvtárak tulajdonsága, hogy darabjai szétszóródnak, de majdan újból együvé gyűlnek – ez és a humanisták által a kultúrában egyégesített Európa példája volt a mottója annak az ünnepélyes ülésnek, melyen a kuluszmnisztérium képviseletében Siklós Péter államtitkári referens, Itália szakmai szervezeteinek nevében Francesco Sicilia professzor, Giovan Battista Verderame nagykövet, Arnaldo Dante Marianacci professzor valamint Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója aláírta a két ország közötti tudományos megállapodást.

Ez a dokumentum hitelesíti azt a magyar–olasz indítású együttműködést, melynek során 22 európai ország 54 intézete dolgozza fel, másolja be digitális úton Mátyás királyunk szétszóródott könyvtárát. A Corvinák egyesítése, újrafeldolgozása, modern eszközökkel való kutatása talán magyarázatot ad arra a kérdésre, hogy miért éppen Magyarországon jött létre Európa legnagyobb könyvtára a XV. században.

A fő szervezők – Magyarország, Olaszország, Ausztria, Némtország, Franciaország és Horvátország – melletti partnerek legelőször a közös projectre november 14–i határidővel megpályáznak 1,5 millió eurót, hogy az európai könyvtárfejlesztési keretből kutatni tudják a Bibliotheca Corviniana és az egyes kódexek történetét. Ezen keresztül hazánk meg tudja mutatni a világnak az akkori Magyarország kulturális horizontjának méreteit, a budai udvar szellemi gazdagságát. Mint Monok István fogalmazott: a humanista gondolkodóknak kulturális értelemben sikerült már a XV. században közös Európát teremteniük. Ezt az egységet azóta sem sikerült szétszabdalni, de most politikai téren is helyre kell állítani, legalább olyan mértékben, ahogyan Mátyás működtette a diplomáciai kapcsolatokat.

Ilyen múlt után talán nem lehetetlen, hogy a XXI. század Európájának kulturális központjában ismét helyet foglaljunk. A program több célt igyekszik megvalósítani: ennek keretében digitalizálják a világon fellelhető valamennyi kódexlapot. A digitalizálás segítségével nemcsak az OSZK elérhetőségén teszik nyilvánossá a humanista könyvtárat és az azt feldolgozó szakirodalmat, hanem CD–n és DVD–n is megjelentetik. Ehhez kapcsolódóan évente két tudományos konferenciát rendeznek majd, s újraértékelik a kódexek szövegét is.

Remélhetően e kezdeményezéssel párhuzamosan, e témában kinevelődik majd egy úgy kutatógeneráció, friss történelemszemlélettel. Az újrafeldolgozás megmutatja majd, miként működött az akkori európai kommunikáció, s hogy a korabeli uralkodók, politikusok, tudósok, az akkori társadalmak miként segítették vagy éppen akadályozták egymást. A válasz elgondolkodtathatja a történészeket: vajon van–e fejlődés a történelemben?

Az olasz nagykövet hangsúlyozta: a digitalizálás nem helyettesíti, nem váltja ki a köteteket, csupán kiegészíti és mindenki számára elérhetővé teszi az arról meglévő és íly módon is egyre bővülő ismereteket. Büszke arra, hogy ittléte alatt kezdődhetett meg a közös munka, s reméli, hogy jelen lehet a teljes könyvtár internetes megjelenítésénél is.

Sicilia professzor örömmel szólt arról, hogy ez az együttműködés éppen az olasz soros eu–s elnökség idején valósulhatott meg. Hangsúlyozta, hogy a magyar-olasz-német-francia-osztrák és horvát közös munka az európai összetartás öntudatát erősíti. Mint mondta, a könyvtár a nemzeti kultúrák találkozási pontja, összekapcsolódása. A könyvtár nem válik divatjamúlttá az internet korában sem, hiszen a könyv az ember csendes barátja, bármikor félredobható, de minden pillanatban elővehető is, igazi értékes élménnyel gazdagítja az olvasót.

Mint információhordozónak, a könyv világának is észre kell vennie és hasznosítania kell a technikai változásokat, hiszen éppen az ilyen technológiák hoznak össze szétszóródott gyűjteményeket, mint most a Corvinákat, s az új módszerek az elmélyülést is jobban lehetővé teszik, sokoldalúbban közvetítve az információkat. Emlékeztetett arra, hogy a mostani projectnek már volt európai előzménye, a „ Virtuális Reneszánsz”.

A kódexeket másolóik és fogalmazóik az örökkévalóságnak készítették. A digitalizálás még hosszabb időre, több generáció számára és bárki által teszi elérhetővé a szellemileg és művészileg is páratlan gyűjteményt, a XV. századi Európa egyik legnagyobb könyvtárát.

A közös munka tervének bemutatása után útjára indították az OSZK új internetes könyvtárát, melyen a Corvina parancsra kattintva, mindenki számára megnyílnak Mátyás király kódexeinek hazánkban őrzött lapjai, s az érdeklődők olvashatják a hozzájuk kapcsolódó tanulmányokat.



Madonna a próféták varázsában
www.nol.hu. • Szerző: Sebők János
 
/Szerző és teremtményei Az angol rózsák londoni bemutatóján (kép: Reuters - Michael Crabtree)/
Elvis Presley Parker „ezredesre” hallgatott, a Beatles Maharishi Mahesh jogitól remélt megvilágosodást, Madonna viszont egy zsidó rabbi útmutatásai alapján gondolja azt, hogy gyerekkönyveivel képes lesz gyógyítani a világot.
 
Madonna, akit eddig a pop királynőjeként, színésznőként és szexszimbólumként ismertünk, most meseszerzőként a könyvkiadás történetébe is be akarja írni a nevét. Szeptember 15-én példátlan reklámhadjárat közepette 42 nyelven, több mint 100 országban egyszerre jelenik meg Az angol rózsák című illusztrált gyerekkönyve. A szerző bevallottan a Harry Potter-könyvek szerzőjének, Joanne K. Rowlingnak a babérjaira tör, hiszen csak az Egyesült Államokban négyszázezer példányban indítják az első kiadást, s bár a könyv hazai kiadója, a Magyar Könyvklub ennél kissé óvatosabb volt a példányszámot illetően, azért nálunk is kevesen kételkednek abban, hogy az ötkötetesre tervezett sorozat világsiker lesz. Valószínűleg ebben az is szerepet játszik, hogy – bár a könyvet kísérő médiahűhóban eddig ennek kevés figyelmet szenteltek – Madonna a meséit az ősi, misztikus zsidó tanítás, a kabbala alapján írta meg. A popsztár Az angol rózsák megjelenése alkalmából elmondta, hogy szerinte a mai mesék üresek, fecsegők, és semmi erkölcsi tanulsággal nem segítik a gyerekek épülését. Ezért neki, mint világszerte ismert hírességnek a továbbiakban az lesz a dolga, hogy írásaival kicsit jobbá tegye a világot. „Van egy tanítóm, akinek az útmutatásai alapján hét éve tanulmányozom a kabbalát. Ő javasolta, hogy írjak olyan gyerekkönyveket, amelyek révén a gyerekek önmagukat és az őket körülvevő világot is jobban megismerhetik.”

A mester és tanítványai

Madonna 1996-ban, az Evita kimerítő forgatása után, az első terhessége idején, a belső békéjét, a „kikötőt” keresve talált rá a kabbalára. Akkoriban személyiségének megerősítésére volt szüksége, és egy barátnője javaslatára látogatott el a Los Angelesben, a Robertson Boulevardon lévő Kabbala Oktatási Központba. Állítása szerint az órákon hallott tanítások következményeként hamarosan spirituális megvilágosodáson esett át, s nem ő az egyedüli, aki a zsidó misztika megismerése után ilyen transzcendentális élményekkel gazdagodott. Az elmúlt évtizedben számos – hírnévtől, gazdagságtól, s a körülötte zajló nyüzsgéstől megcsömörlött pop- és filmsztár, divattervező, fotómodell: Demi Moore, Jerry Hall, Elton John, Naomi Campbell, Barbra Streisand, Mick Jagger, Liz Taylor, Courtney Love, Gwyneth Paltrow, Monica Lewinsky, Jeff Goldblum, Laura Dern, Sandra Bernhard, Donna Karan – kereste fel a Beverly Hills szomszédságában található központot, majd nyilatkozott úgy, hogy az ősi tanításnak köszönhetően megváltozott az élete.

Az első kabbalaközpontot 1922-ben Yehuda Ashlag rabbi alapította Jeruzsálemben. Az izraeli után azonban hamarosan a világ számos országában létesültek hasonló intézmények. A Los Angeles-it a ma 73 éves egykori biztosítási ügynök, Rav Phillip Berg (eredeti nevén Feivel Gruberger) rabbi hozta létre, aki – állítása szerint – a hatvanas évek elején Rav Yehuda Brandweinnak, a kor egyik legelismertebb kabbalistájának volt a tanítványa. Berg később önállósította magát, és a következő évtizedekben az USA-n kívül számos országban – Kanadában, Franciaországban, Mexikóban, Japánban vagy éppen Ruandában – hozott létre ilyen központokat, amelyek a tanulás nyitott fórumaiként minden érdeklődő számára nyitva állnak, hogy az ősi tanokat tanulmányozhassák. A központok közül ma is a Los Angeles-i a legismertebb, ahol az alapító és felesége, valamint két fiúk, Yehuda és Michael – irányítja az oktatást és tartja kézben az egyre terjeszkedő Berg-birodalom ügyeit. A központ akkor vált híressé, amikor a nyolcvanas évek közepétől kezdve a San Fernando Valley zsidó közössége mellett a hollywoodi hírességek is felfedezték az ősi tanok „csodatévő erejét”, s látogatni kezdték az órákat.

Ma már – más hírességekhez hasonlóan – Madonna is elkötelezett híve a kabbala tanításainak. A központban Eitan Yardeni rabbi tanítványa, akinek az útmutatásait mindenben híven követi. Kapcsolatuk oly szorossá vált, hogy Madonna például 1996-ban a rabbi tanácsa alapján újholdkor, Rosh Chodesh napján szülte meg kislányát, Lourdest. Hasonlóképpen kikérte véleményét arról is, hogy soron következő albumára, a Ray of Lightra milyen dalok kerüljenek fel, s a lemez borítóján külön köszönetet mondott a rabbinak a „kreatív közreműködésért”. Ezt megismételte legújabb, American Life című lemezén is, amikor köszönetet mondott a Berg család tagjainak a tőlük kapott bölcsességért és útmutatásért.

Madonna megtérése óta szinte minden fontos családi döntése előtt is konzultált „mesterével”, majd az ezredfordulótól kezdve népszerűsíti is új vallását. Tavaly például a Die Another Day című James Bond-filmhez készült kislemezének videoklipjében használt különböző vallási szimbólumokat és feliratokat. Jobb vállára héber nyelvű szöveget – Lawed Aleph Vav – tetováltatott, karjára pedig imaszíjakat tekert. Az idén áprilisban Madonna férjével együtt megjelent Yehuda Berg legújabb könyvének bemutatóján is, ahol nemcsak ő énekelt el három dalt, hanem férje is gitárt ragadott. Madonnának ugyanis nemcsak ismerőseit, de házasságuk után a férjét, Guy Ritchie filmrendezőt is sikerült „beszerveznie”. A korábban filmes fenegyerekként emlegetett rendezőt időközben szintén annyira hatalmukba kerítették a misztikus tanok, hogy tavaly kabbalaszertartás keretében megújította házasságát Madonnával, az idén pedig készülő új filmjének forgatókönyvébe is beleszőtte az ősi tanítás számos elemét. Producerei vissza is dobták a forgatókönyvet, mert úgy vélték, hogy a szélesebb közönség számára érdektelenek a rendező misztikus utalásai.

Ritchie hosszas viták után elfogadta a módosító javaslatok, Madonna viszont rendületlenül továbbra is hisz abban, hogy személyisége és munkássága révén tömegeket sikerül megnyernie a kabbala tanításának. Számos nyilatkozatában fejtegeti, hogy családi életére is mekkora hatással vannak a misztikus tanok. „Sokkal jobb és megértőbb szülő, és a korábbinál szeretőbb feleség lettem, ugyanakkor a kabbala megtanított, hogyan legyek nyitott mások problémáival, szenvedéseivel szemben.”

Véres bárányfej az ajtó előtt

A sztárok dicséretözöne mellett azonban egyre több kritika is éri a kabbalaközpontok tevékenységét, mert sokan azt gondolják, hogy egy újabb szekta születésének vagyunk a tanúi, amely az ősi zsidó tanok poposított változatával, piacosításával hódít, s egy családi vállalkozás jut így hatalmas pénzekhez és egyre nagyobb befolyáshoz.

Phillip Berget a vallásos zsidó közösségek sehol a világon nem ismerik el, mert szerintük tanításának sem a judaizmushoz, sem az autentikus kabbalához nincs köze. Bírálói szerint – jó pénzért – a kabbala „piárosított” változatát oktatja a héberül sokszor nem is tudó tanítványoknak, akik a szövegek értelmét és szellemét úgy fogadják magukba, hogy megérintik a kabbala könyveit, vagy ujjaikkal végigfutnak a sorokon. Ugyancsak vádként szerepel, hogy – állításaival ellentétben – Berg soha nem volt igazi tanítványa az általa megnevezett rabbiknak, ezért az USA-ban éppúgy sarlatánnak tartják, mint Izraelben. Azzal is megvádolták, hogy nincs az oktatáshoz szükséges tudományos fokozata, amit egy interjúban időközben maga is elismert.

A kritizálók legnagyobb „bűnéül” azonban azt hozzák fel, hogy intézményei ma már inkább egy jól menő üzletházra, mint spirituális központra emlékeztetnek. A mindenhol megtalálható üzletekben az emléktárgyakon, a kultikus kellékeken vagy a család tagjainak művein kívül a „kötelező irodalomként” árusított Zsohár, a Ragyogás könyve 23 kötetes angol fordítása például 415 dollárba kerül, de borsos árat – 26 dollárt – kell fizetni azért a piros bőr karkötőért is, amit a központ munkatársai és látogatói egyaránt kötelező jelleggel viselnek a negatív behatások ellen. Berg állítása szerint a bőrdarabok különleges tulajdonságukat attól nyerték, hogy a Szentföldön hozzáérintették őket Rachel sziklájához. „Innen az energia” – állítja a rabbi, akinek tanítványai ellenvetés nélkül veszik tudomásul mesterük minden szavát. Mint ahogy csak a család ellenségeinek gyűlt meg a baja a palackonként 2,50 dollárért árusított ún. kabbalavízzel is, amely állítólag attól csodaszer, hogy Berg és munkatársai kabbalista meditáció keretében átstrukturálják a víz molekuláris összetételét. A Los Angeles-i központ könyvesboltjában és kávéházában megvásárolható brosúra szerint a Kabbalah Spring Water ezáltal „olyan erővel rendelkezik, amely emberi sejteket képes gyógyítani és regenerálni”. Az okokat firtató kérdésre egyelőre annyi a válasz, hogy a központon belül állítólag tudományos kutatás folyik, amely majd demonstrálni fogja, hogy a metafizikai beavatkozás miképpen eredményez fizikai változásokat az anyag szerkezetében.

„Kiugrott” tanítványok a Berg-birodalom belső életéről is egyre több furcsaságot mesélnek. Szerintük Berg és felesége ma már egy királyi párhoz hasonlóan uralkodik, s szinte korlátlan hatalommal rendelkezik alattvalói felett. Mindent és mindenkit ellenőriznek, megszabják, ki, kivel házasodjon, ki hová utazzon. De maguk a „tanítványok” is gyakran kérik Berg véleményét ki, mikor essen teherbe, mikor változtasson munkahelyet, hogyan nevelje a gyerekét.

A szekta show-vivője

Gondolkodásmódjukra jellemző egyikük vallomása, aki egy újságcikkben azt állította, hogyha Berg azt mondta volna neki, hogy ugorjon le a tetőről, akkor örömmel megtette volna. Ellentmondásról, ellenvéleményről már rég nincs szó Berg környezetében, mert a tanítványok körében a félelem is nagy úr. Amikor ugyanis egy rabbi megpróbálta kiteregetni a családi vállalkozás szennyesét, másnap reggel házának ajtaja előtt egy véres bárányfejet talált.

Ilyen leleplezési kísérletekre nem is került sor mostanában, hiszen a hírességek szava mindenki másénál jobban hitelesíti a közvélemény előtt a kabbalaközpontok munkáját. Ennek köszönhetően a Berg-birodalom az elmúlt években rohamléptekkel terjeszkedett, s központokban immár zsidókat és nem zsidókat, katolikusokat és mozlimokat, felnőtteket és gyerekeket egyaránt tanítanak. Becslések szerint a tanítványok létszáma 2003-ban eléri a 300 ezer főt, a szimpatizánsoké pedig már túllépte az egymilliót.

A birodalom az idén egy újabb jelentős központtal gyarapodik. Májusban hozták nyilvánosságra, hogy Madonna és férje 3,65 millió fontot adományozott a londoni Kabbala Oktatási Központ épületének megvásárlására. Az Oxford Street közelében, a Stratford Place 12.-ben kialakítandó új központ 5000 tanítvány befogadására lesz képes, de a tervezett bővítések után a létszám akár a tízezret is elérheti.

A családi vállalkozás tervei azonban még ennél is nagyra törőbbek. A Berg-birodalom hamarosan akár a hagyományos egyházak érdekszfériáit is veszélyeztetheti, ha a tervezett gyerekközpontokat is sikerül létrehozni. Az alapító atya utódaként kiszemelt Yehuda Berg ugyanis a felnövekvő új generációk tagjaival is szeretné megismertetni a kabbala tanítását. Szerinte, ha a tan követőinek létszáma túllép egy bizonyos nagyságrendet, akkor az magával hozhatja a világ átalakulását. „S akkor a világ egy jobb hely lesz!” – állítja a rabbi, aki most Madonna könyveinek sikerétől reméli, hogy nemcsak gyerekek érdeklődését keltheti fel a kabbala tanai iránt, de milliókat spórolhat meg a hirdetések, toborzások pr-költségeken is.

Sokan nem is kételkednek abban, hogy Madonna mesekönyvei valószínűleg gyerekek tízezreit fogják majd elvezetni a kabbalaközpontokba. Az újságírókat inkább azok a kérdések foglalkoztatják, amelyekre egyelőre nincs válasz: az eddig anyagias lányként, kőkemény, független üzletasszonyként, hívő katolikus anyaként ismert popsztárból miért lett egy szekta show-vivője? Népszerűsége fenntartása érdekében ő használja a populista kabbalistákat, vagy azok használják őt a tanaik népszerűsítése érdekében? Könyve egy újabb, tőle megszokott provokatív reklámfogás, vagy valóban komolyan gondolja, hogy tanmeséivel gyógyítható a világ?



Kapós szakma lett a titkos ügynököké
www.magyarhirlap.hu
Hirdet már az egyetemi állásbörzén, s a pályakezdő értelmiségiek körében közvetlenül is toboroz munkatársakat a legtitkosabbnak tartott hazai intézmény, a Nemzetbiztonsági Hivatal. A "nyitás politikáját” nagy dilemma előzte meg, hiszen még a szervezet létszáma is titkos. Tavaly hússzoros volt a túljelentkezés.
 
Bár a napi híradásokban mind gyakrabban bukkan fel a hazai titkosszolgálatok, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatal neve, valójában misztikus köd övezi a legtitkosabb hazai intézmény működését. A szakemberek szerint ez így van rendjén. A rendszerváltozást követő évek, a pártkatonák tömeges elbocsátása, az ügynökök és műveleti tisztek felfedése hosszú időre visszavetette a hivatal munkáját.
Újabban ismét a nyitás jelei mutatkoznak az NBH munkájában. Ezt jelzi, hogy a hivatal hirdetései megjelentek az egyetemi állásbörzén. Felvételi vizsgára invitálják a pályakezdő értelmiségieket - tájékoztatta lapunkat Daragó Tibor, az NBH humánpolitikai főosztályvezetője. A szakember rögtön leszögezte: a titoktartás rá is vonatkozik, így az NBH munkatársainak számát sem árulta el, csak annyit mondott, hogy megközelíti az ezret.
Általános elv, hogy a titkosinformáció-gyűjtésnél szükségszerű a folyamatos "vérfrissítés”, mert az esetleges belterjesség a munka minőségének rovására megy. Az NBH vezetői is hasonló elvet vallanak, ám az elmúlt évek fluktuációja erősebb volt a kívánatosnál - fogalmazott a főosztályvezető. A legutóbbi időkben az elvándorlás megtorpant. Körülbelül 95 százalékos telítettséggel dolgozik a hivatal.

Egy alkalmi ügynök panaszai
Az NBH a hivatásos munkatársak mellett százszámra alkalmaz alkalmi ügynököket is. Beszervezésükrôl, munkájukról, fizetségükrôl, a kapcsolattartásról semmilyen információt nem ad a cég. Egy neve elhallgatását kérô egykori ügynök panaszolta el lapunknak: semmivel nem tudja igazolni, hogy valaha is a szolgálat alkalmazásában állt. Amit aláírt, azt kapcsolattartói vitték el. Élete kockáztatásával külföldi bűnözôkrôl gyűjtött adatokat, miközben lôfegyver, robbanószer ment át a kezén. Az információáramlás éveken át egyirányú volt. Jelentéseit átadta, költségeinek megtérítését azonban – állítása szerint – hiába kérte. Perelte a szolgálatokat, ám közölték: nem volt ilyen ügynökük.
 
Ám az állománytábla teljes feltöltésénél fontosabb, hogy csak a legjobb adottságú, kiválóan felkészült fiatalok kerüljenek a testülethez.
Kis túlzással állíthatjuk, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalba nehezebb bekerülni, mint a Parlamentbe. Idén az eddigi 494 jelentkező közül 32-t vettek fel. Az elmúlt évben 971-en aspiráltak, ám mindössze 46-an állták ki a próbát. Pedig csak idegen nyelve(ke)t beszélő, főiskolát vagy egyetemet végzettek jelentkezhettek.
Elsőként egy alapműveltségi tesztet töltenek ki. Itt a jelentkezők negyven százaléka kiesik. Utána azt igyekeznek megállapítani, hogy váratlan helyzetekben mennyire képes feltalálni magát a jelölt, majd következik a négyszemközti beszélgetés. Ezután a döntést hozó bizottság hallgatja meg az illetőt. De akkor még mindig hátravan a pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgálat, majd a kötelező "C” típusú ellenőrzés. A személyiségi tesztek szerint több zseni is volt a sikerrel vizsgázók között.

Szuper titkos 007-esek
A titkosszolgálatoknál dolgozó néhány igazi „007-es” ügynök teljes fedésben, álnéven, kitalált munkakörben igyekszik a célszemélyek bizalmába férkôzni. Ezek számáról, ténykedésérôl, de még létezésükrôl sem lehet nyílt iratokban olvasni. Legendás az a történet, amikor évekkel ezelôtt két munkatárs egy bűnözô lakásán poloskát (lehallgatókészüléket) helyezett el. Profi betörô módjára jutottak be. Váratlanul hazatért a tulaj, aki azonnal rendôrt hívott. A két ügynök nem fedhette fel magát. Elôállították ôket, betörés alapos gyanújával lefolytatták ellenük a nyomozást. Bírói ítéletrôl nem tudunk...
 
A felvételi procedúra csaknem négy hónapig elhúzódik. A jelentkezők személyiségétől és egyéni karakterüktől, elképzeléseiktől függően műveleti tisztként az alábbi öt ágazathoz kérhetik felvételüket: kémelhárítás, terrorelhárítás, gazdaságvédelem, szélsőséges csoportok elleni védelem, biztonsági ellenőrzések.
Tapasztalataik szerint a fiatalokat még most is elsősorban a szakmát övező misztikum vonzza leginkább. A nyilatkozatok szerint az izgalom mellett az elhivatottság is motiválja a jelentkezőket. Bármennyire fellengzősen is hangzik, így közvetlen szolgálhatják hazájukat. Az egyéves próbaidő alatt csak elvétve derül ki valakiről, hogy alkalmatlan. Arra alig volt példa, hogy valaki csalódott a szolgálatban, s a próbaidő leteltével kérte leszerelését.
Az NBH alkalmazottainak bére különleges képességeik ellenére sem vetekszik James Bondéval. Nem járnak luxusautókkal, a külföldi bevetések is jóval ritkábbak, mint a filmekben. Átlagfizetésük a nemzetbiztonsági pótlékkal együtt némiképp magasabb, mint a hasonló beosztásban dolgozó rendőr kollégáké. Egy kezdő tisztnek bruttó 220-230 ezer forint fizetést ajánlanak.
A belső rendelkezések szerint a munkatársak nagy többsége nyíltan felvállalhatja, hogy a szervezet tagja. Ám munkakörükről, tevékenységükről még családjuknak sem beszélhetnek.
Daragó Tibor cáfolta azt a legendát, hogy a "cégtől” nem lehet következmények nélkül leszerelni. A szolgálati törvényben meghatározott feltételek mellett bárki bármikor távozhat a testülettől. Természetesen mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kell tennie, de ezen túlmenően nincsenek kötelmek. A "fecsegés” egyébként igen ritka.
Olyan példa viszont akadt, hogy nem csak alkalmatlan, de a szolgálatra méltatlan személyek is megpróbáltak bekerülni a testülethez. A főosztályvezető bővebbet nem árult el, csak annyit közölt: gyaníthatóan ellenérdekelt állam szolgálatai szerették volna saját embereiket beépíteni az NBH-ba - sikertelenül.

Gaál Zoltán



2003. szeptember 21., vasárnap 11:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület